Welke robotmaaier nadelen zijn er?

De beste robotmaaiers

Robotmaaier nadelen: deze 7 tips helpen je de juiste beslissing te nemen

Robotgrasmaaiers zijn momenteel een van de populairste huishoudelijke apparaten. Toch ervaren trotse eigenaren in het begin soms wat nadelen. Wij hebben de 7 grootste uitdagingen en fouten bij de bediening van een robot maaier samengevat, zodat je goed voorbereid bent op het gebruik van een robotmaaier.

Te hoge hellingen

Formule 1-motoren kunnen niet in een robotmaaier worden geïnstalleerd. Wie een extreem moeilijk terrein heeft waar je nauwelijks met een handmaaier kan komen zal ook geen succes hebben met een robotgrasmaaier. Met de juiste uitrusting zijn veel modellen geschikt voor hellingen van 20 tot 55%. Maar natuurlijk mag de tuin geen gaten hebben. Daar komt de robotmaaier niet meer uit. Als je problemen hebt met het stijgingspercentage in je tuin, zijn er verschillende accessoires die het klimvermogen kunnen verhogen.

Gazonranden

Een van de belangrijkste robotmaaier nadelen volgens sommigen. Bepaalde robotmaaiers bereiken nooit de rand van het gazon. Als er stoepranden om het gazon liggen, laat de robotmaaier een paar centimeter gazon over. Dit heeft een logische verklaring. Het mes zit onder de machine en bereikt daarom nooit de rand. Hoewel de meeste robotmaaiers (bijv. Worx Landroid, Robomow, Wolf Garten Loopo) een zijdelings gecompenseerd mes hebben om dichter bij de rand te komen, kunnen ze natuurlijk nooit alles bereiken. Tip voor een betere randafsnijding: Sommige robotmaaiers presteren beter aan de rand van het gazon, omdat ze een offset mes hebben. Voorbeelden hiervan zijn de duurdere robotmaaiers van Robomow en maairobots van Wolf Garten

Objecten

Objecten op het grasveld worden gekapt. Als je voorwerpen zoals de tuinslang op het gazon laat liggen, zal je deze na het maaien waarschijnlijk gemaaid hebben. Ook andere kleinere objecten, die onder de robotmaaier passen, worden gemakkelijk slachtoffer. Zorg er dus voor dat er geen speelgoed of tuingereedschap op het gazon blijft liggen. Het kan ook gevaarlijk zijn als kinderen of huisdieren op de grond liggen tijdens het maaien met een robot grasmaaier.

Kleine dieren

Een van de meest besproken problemen en robotmaaier nadelen is dat van kleine dieren zoals egels, mollen of woelmuizen letsel op kunnen lopen. De robot maaier herkent geen kleine dieren. Met name egels lopen een groot risico, omdat de egel niet wegloopt, maar oprolt. Als de grasmaaier een egel niet herkent, kan hij deze verwonden en hem in het ergste geval doden. Grote dieren zijn wel gemakkelijk te herkennen. Laat bij voorkeur je robotmaaier alleen maaien wanneer het licht is en niet wanneer het al begint te schemeren.

Hogere aankoopprijs in vergelijking met gewone grasmaaiers

Hoewel robotmaaiers de laatste jaren aanzienlijk goedkoper zijn geworden en al vanaf € 499,00 (Landroid S300 en Robomow RX12u) te koop zijn, zijn ze nog steeds duurder dan een handgrasmaaier. De veel hogere kwaliteit van de technologie en de dure ontwikkeling zit in de prijs van een robot. Het is daarom niet te verwachten dat een automatische grasmaaier op het prijsniveau van een handmaaier zal komen. Voor een moderne en hoogwaardige maairobot zullen consumenten altijd een beetje meer moeten betalen.

Complexe installatie van de perimeterdraad

Een perimeterdraad zorgt ervoor dat de robotgrasmaaier automatisch het frame detecteert waarin hij zich moet bewegen. Het leggen van de draad is echter niet altijd eenvoudig. Afhankelijk van de grootte van het gazon kan dit proces van een uur tot meerdere dagen duren. Vooral bij grotere of gecompliceerde tuinen kan dit duur zijn. Daarnaast kan of wil niet iedereen een dergelijke installatie of draadaanleg uitvoeren. Ook al hoeft de installatie slechts eenmaal te worden uitgevoerd, voor sommige tuineigenaren is het een van de grootste obstakels. Maar de installatie kan ook eenvoudig zijn. Als je je perimeterdraad niet zelf kunt of wilt installeren, kun je gebruik maken van een installatiedienst. De prijs wordt dan berekend op basis van de grootte van het gazon. De service kan gemakkelijk online worden geboekt en heeft een vaste prijs zonder onaangename verrassingen.

Reserveonderdelen en accessoires kosten iets meer

Het vervangen van de robotmaaier messen is meestal iets duurder dan het vervangen van een mes bij een conventionele grasmaaier. Dit resulteert in hogere onderhoudskosten, dus kan worden gezien als een nadeel van een robotmaaier. Deze kunnen worden verminderd door bijvoorbeeld het mes te balanceren of te slijpen. Voor sommige fabrikanten zijn er goedkopere accessoires zonder merknaam. De besparingen komen neer op 50% of meer.