Welke handgrasmaaier past bij jou?

De beste handgrasmaaiers

Welke handgrasmaaier past bij jou?

Wanneer je op zoek bent naar een passende handgrasmaaier, zijn er meerdere factoren die je in de gaten dient te houden. Dit kunnen kwaliteiten van de maaier zelf zijn, maar ook omliggende factoren zoals een passend budget zijn van belang. Hieronder worden een aantal belangrijke factoren die de keuze voor jouw handgrasmaaier determineren in meer detail besproken.

De prijs

Veelal hebben mensen een bepaald bedrag in gedachten die zij bereid zijn om te spenderen aan een nieuwe grasmaaier. Dit criterium zorgt er vaak al voor dat vele handgrasmaaiers afvallen als keuze, louter omdat ze te duur zijn. Dit is geheel valide, want niet iedereen is bereid even veel te spenderen aan een handgrasmaaier en tevens is het zo dat menig goedkope handgrasmaaier tevens van een prima kwaliteit is.

De maaihoogte

Zoals de naam al aangeeft, bepaalt de maaihoogte in welke mate het gras gemaaid wordt. Je kunt er dus voor kiezen om het gras heel kort te maaien, maar het is tevens mogelijk het iets langer te houden. Veelal rangeren grasmaaiers behoorlijk qua maaihoogte, van 12 millimeter tot aan 76 millimeter. Tevens kan het instellen van de maaihoogte verschillen per model. Zo zijn er kooimesmaaiers die gemakkelijk in één keer centraal in te stellen zijn, terwijl dit bij sommige modellen alleen per wielas kan.

De maaibreedte

De keuze voor een bepaalde hand grasmaaier hangt veelal samen met de grootte van jouw eigen gazon. Een kleiner gazon leidt veelal tot de keuze voor een grasmaaier met een smallere breedte. Handgrasmaaiers rangeren meestal qua breedte tussen de 28.5 en 40 centimeter, waarbij uitschieters naar boven mogelijk zijn. Het is slim om de maaibreedte af te stemmen op de grootte van jouw gazon. Bij vrijwel alle modellen staat aangegeven wat het werkgebied capaciteit van de maaier is.

Opvangbak

Eén van de meest gehoorde frustraties die hoort bij het maaien van gras is het feit dat je na het maaien het gemaaide gras vaak zelf dient op te ruimen. Gelukkig is daar een oplossing voor: de opvangbak. Bij sommige soorten grasmaaiers zit deze opvangbak inbegrepen, bij andere soorten dien je deze los aan te schaffen. Deze opvangbakken zijn wel echt een uitkomst, want het scheelt een hoop opruimwerk.

Messen

Elke handmaaier heeft zo zijn eigen snijsysteem, waarbij duurdere varianten vaak scherper zijn. Ook kan het aantal messen verschillen, soms is het vier maar vaker vijf. Scherpe en stevigere messen leiden tot een beter eindresultaat, maar gelukkig is dit bij de meeste handgrasmaaiers de standaard.