Wat kun je doen met een kettingzaag?

De beste kettingzagen

Wat kun je doen met een kettingzaag?

Mensen denken vaak dat een kettingzaag alleen gebruikt wordt voor het kappen van bomen. Dit terwijl je ook nog andere activiteiten uit kunt voeren met een motorzaag. Hieronder laten we zien wat je zoal met deze tuinmachine kunt doen!

Een boom omhakken

Wat kun je doen met een kettingzaag?Bij het kappen van bomen moet ervoor worden gezorgd dat andere personen niet aan gevaar worden blootgesteld, dat er geen aanvoerleidingen worden geraakt en dat er geen materiële schade wordt veroorzaakt. Bij het zagen op hellingen moeten kettingzagen boven de te zagen boom op de grond staan, omdat de boom na het zagen waarschijnlijk naar beneden zal rollen of glijden. Voordat je met het zagen begint, zul je ook eerst een vluchtweg moeten plannen en zo nodig vrijmaken. De vluchtweg moet diagonaal naar achteren lopen ten opzichte van de verwachte vallijn. Voor het kappen moet rekening worden gehouden met de natuurlijke helling van de boom, de positie van grotere takken en de windrichting om de valrichting van de boom te beoordelen. Verwijder vuil, stenen, losse schors, spijkers, nietjes en draad van de boom.

Stammen zagen

Dit is de scheiding van de takken van de gevelde boom. Laat bij het snoeien grotere, neerwaartse takken die de boom ondersteunen voorlopig staan. Scheid kleinere takken met een snede. Takken die onder spanning staan, moeten van onder naar boven worden gezaagd om te voorkomen dat de zaag vastloopt.

De boomstam op lengte kappen

“Op lengte kappen” betekent het verdelen van de gekapte boom in secties. Zorg ervoor dat je stevig staat en dat je lichaamsgewicht gelijkmatig over beide voeten is verdeeld. Indien mogelijk moet de stam worden ondersteund door takken, balken of wiggen. Bij het zagen van een helling moet je altijd boven de boomstam staan. Om de volledige controle te behouden op het moment van “doorzagen”, verminder je de contactdruk naar het einde van de zaagsnede toe zonder de stevige greep op de handgrepen van de kettingzaag los te maken. Zorg ervoor dat de zaagketting de grond niet raakt. Als de zaagsnede klaar is, wacht je tot de zaagketting stopt voordat je de ketting zaag verwijdert. Schakel de motor van de kettingzaag altijd uit voordat je van boom verandert.

Het zagen van brandhout

Gebruik de tuinmachine om boomstammen in ca. 30 cm lange delen te zagen. Je kunt de stammen direct in het bos bewerken met de zaag. Met de aanhanger breng je vervolgens de voorbereide boomstammen in je tuin en werk je verder aan de stukken hout. Je kunt een bijl gebruiken om de voorbereide stukken in vieren te splitsen om de stukken hout vervolgens op te slaan in een droge ruimte. Bewaar het hout ongeveer één tot drie jaar vooraleer het in de open haard te verbranden.