Wanneer moet ik welke grasmaaier inzetten?

De beste handgrasmaaiers

Wanneer moet ik welke grasmaaier inzetten?

Niet elk veld gras is hetzelfde. Soms moet er een klein gazon gemaaid worden, terwijl andere keren een gigantisch grasveld gemaaid dient te worden. De ene keer heb je te maken met hoog gras, andere keren zijn de grassprieten minuscuul. Soms is het terrein zowat egaal, andere keren is het terrein hobbelig en oneven. Kortom, er zijn vele verschillende situaties waarbij elke keer een ander soort grasmaaier ingezet kan worden. Hieronder worden een aantal situaties geschetst, waarbij we uitleggen welk soort grasmaaier je het beste kunt gebruiken.

Een klein gazon in de voor- of achtertuin

Einhell GC-HM 40 handgrasmaaierVeel mensen hebben in hun voor- of achtertuin een klein grasveldje. Leuk voor de kinderen om op te spelen, of om lekker in te zitten tijdens een zomerse dag. Echter dient dit stukje gras ook onderhouden te worden, niet alleen omdat dit er mooier uitziet maar ook om het gazon in goede conditie te houden. Voor een optimaal resultaat kun je het beste kiezen voor een handgrasmaaier. Veelal zijn deze soort grasmaaiers gericht op kleinere tot middelgrote gazons, en dankzij de spiraalvormige messen die zich in de bladen bevinden zal het resultaat ook vele malen mooier zijn in vergelijking met cirkelvormige maaiers. Zweefmaaiers zijn ook een optie, zeker wanneer je veel moeilijk bereikbare plekjes hebt, maar het resultaat zal minder mooi zijn in vergelijking met handgrasmaaiers.

Een hobbelig grasveld

Waar een klein gazon prima gemaaid kan worden door een loopmaaier, is dit bij een hobbelig veld niet het geval. Handgrasmaaiers zijn prima voor gelijke ondergronden, maar hobbels en oneven vlakken zullen problemen opleveren. Gelukkig is er een ander soort grasmaaier dat wel geschikt is voor een hobbelig en oneven veld: de cirkelmaaier. In een ronde bak draait op hoge snelheid een mes rond, waardoor het gras omhoog getrokken wordt en vervolgens geknipt wordt. Door de opzet van deze maaier is deze beter geschikt voor oneven terreinen. Robotmaaiers zijn ook steeds meer geschikt voor grasvelden.

Een gigantisch groot grasveld

Kooimaaiers zijn vooral gericht op kleinere grasveldjes, dus wat moet je doen wanneer je een groter grasveld dient te maaien? Gelukkig is het antwoord simpel: je maakt gebruik van een balkmaaier. Een balkmaaier is geheel op zijn plaats in grote velden, waarbij hobbels of hoog gras tevens geen probleem zijn voor dit type maaier.

Hoog gras

Wanneer je te maken hebt met hoger gras, vallen zowel handgrasmaaiers als zweefmaaiers meteen af omdat deze twee niet gemaakt zijn voor hoog gras. Gelukkig zijn er twee typen grasmaaiers die hier wel goed mee kunnen omgaan: cirkelmaaiers en balkmaaiers. De keuze zal afhangen van jouw eigen voorkeuren en de grootte van het veld.