Waarom is mijn kettingzaag krom?

De beste kettingzagen

Waarom is mijn kettingzaag krom?

Over het onderwerp van de kettingzaag die niet recht of krom snijdt zijn er veel clichés en halve informatie op het internet. Vaak denken gebruikers een kromgetrokken zwaard of een aangepaste kettingspanning. Weer anderen denken dat het te maken kan hebben met kettingsmering. De ware reden is eigenlijk vanzelfsprekender dan je denkt.

Redenen voor het kromtrekken

Waarom trekt een kettingzaag krom?Als de motorzaag de neiging heeft om in één richting te zagen, wordt de ketting meestal ongelijk geslepen. Zo is bijvoorbeeld de linker rij snijtanden scherper dan de rechter rij en trekt de ketting naar links. Bij het werken met de kettingzaag kom je af en toe vreemd materiaal zoals schroeven tegen. Als je het aanraakt met je snijtanden, wordt de zaag stomp. Dit kan eenzijdig of volzijdig gebeuren.

Een andere reden voor een scheve kettingzaag kan ook de groef van de zaagbalk zijn. De ketting loopt op deze groef. Na ongeveer 5 versleten kettingen moet je het zwaard vervangen. Bij veelvuldig gebruik kan zich bij de groef een stiftfrees vormen. Als de braam niet wordt verwijderd, loopt de ketting ook scheef. De stiftfrees op de geleiderail kan met een vlakke vijl worden verwijderd. Het beste is om het zwaard te verwijderen en het in een bankschroef te klemmen.

Controleer of het zwaard van de kettingzaag goed past

De sabel moet voor elke bewerking op dichtheid worden gecontroleerd. Als de moer gemakkelijk te verplaatsen is, moet de moer worden vastgedraaid of worden gecontroleerd op schade. Het ketting zwaard moet ook 100% vlak zijn voor een rechte snede. Als er kleine afwijkingen zijn, zullen de bewerkingen ongelijkmatig zijn. Om dit te controleren, kun je het op een vlakke ondergrond plaatsen. Hetzelfde geldt voor het aandrijfwiel. Als deze versleten is, loopt de ketting niet meer rond. Een gespecialiseerde werkplaats helpt je graag verder. Onjuist geslepen kettingen leiden ook tot slechte zaagprestaties.

Ook hier weer de punten die men moet controleren:

  • Kettingzaagzwaard recht en plat?
  • Is er een braam op de geleiderail?
  • Ketting correct ingebracht (schuine kant van de snijtand wijst naar de punt van het zaagblad)
  • Is de kettingspanning in orde?
  • Werkt de kettingsmering?
  • Ketting gelijkmatig geslepen?