Voor wie is een robotmaaier de moeite waard?

De beste robotmaaiers

Voor wie is een robotmaaier de moeite waard?

Wie overweegt om een robotmaaier te kopen, zal daar zeker goede redenen voor hebben. Of het nu gaat om de grote tijdsbesparing of de automatische verzorging van het gazon en de betere kwaliteit van het gazon. Er zijn mensen die zelf graag het gazon maaien en waarschijnlijk geen robot grasmaaier willen kopen. Maar naast deze groep zijn er ook mensen die er niet van genieten of die niet voor hun gazon kunnen zorgen vanwege tijdgebrek, fysieke problemen of andere redenen. De aankoop is bijvoorbeeld de moeite waard voor werkende mensen, omdat ze geen tijd hebben om het gras zelf te maaien. Voordat de tuin verwilderd, kan een maairobot hier een zeer nuttige hulp zijn. Over het algemeen is de autonome grasmaaier geschikt voor iedereen die zijn tijd liever in andere activiteiten investeert.

Doelgroepen waarvoor een maairobot geschikt is

De robotgrasmaaier is uitermate geschikt voor ouderen en gepensioneerden die niet meer fysiek in staat zijn om het gras te maaien. Bij het maaien met de handmaaier is immers sprake van fysieke inspanning. Vooral oudere mensen hebben niet langer de kracht om dit werk wekelijks te doen. Als er geen kleinkinderen of familieleden zijn de het gras willen maaien, dan is een automatische gazonmaaier de uitkomst. Maar ook allergiepatiënten kunnen baat hebben bij een robotmaaier. Geen waterige ogen meer, niet meer niezen en geen loopneus meer. Heb je een eigen bedrijf, dan is een robotmaaier kopen ook geen slecht idee. Gebrek aan personeel of tijdsdruk kan hier goede redenen voor zijn.

Eisen aan een robotmaaier

Gardena R160Li robotmaaierVoordat je een robot grasmaaier van aanschaft, moet je je afvragen of je gazon hier überhaupt geschikt voor is. In principe moet men afzien van het kopen van een robotmaaier als de tuin veel paden, schuine vlakken en hellingen van meer dan dertig graden heeft. Hoewel er modellen zijn die zelfs deze obstakels aankunnen, kunnen hier moeilijkheden voorkomen. Als het gras voornamelijk wordt gebruikt door kinderen en dient als een speeltuin, moet je kinderen niet alleen in de tuin laten spelen.

Hefsensor

Hoewel de fabrikanten de laatste jaren de veiligheid hebben verbeterd en ongevallen relatief zeldzaam zijn, is er nog steeds een risico op letsel door robotmaaiers. De machine beschikt namelijk nog steeds over vlijmscherme maaimessen. Gelukkig zijn maairobots voorzien van o.a. kantel- en hefsensoren die ervoor zorgen dat de messen stilvallen, maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Daarnaast is het goed om de stroomvoorziening van het laadstation te beschermen tegen regen en fel zonlicht. Een overdekte stroombron in de buurt van het laadstation is wenselijk.

Robotmaaiers: programmering en gebruik

Iedereen weet hoe een conventionele grasmaaier werkt, maar slechts weinig mensen hebben te maken gehad met de werking van een robotmaaier. Daarom is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing voor het gebruik van een robot maaier te lezen en te begrijpen. Allereerst moet je een geschikte locatie vinden voor het docking station. Deze bevindt zich het liefst in de buurt van een stopcontact. Bij de meeste modellen mag je de transformator van het laadstation niet blootstellen aan water en dien je de stroomvoorziening te beschermen door een afdakje. Idealiter heeft het docking station ook een beschutting tegen regen voor de robot. Hiervoor kun je een goede robotmaaier garage kopen. Hoewel een beetje nattigheid het apparaat niet kan beschadigen, bestaat het risico dat er bij hevige regenval water in de behuizing terechtkomt en zo het apparaat beschadigt.

Hoe werkt een robotmaaier?

Robotmaaiers werken met moderne sensor- en navigatiesystemen, maar niets werkt zonder omtrekdraad. De grensdraad, waarvan de uiteinden zijn aangesloten op het basisstation of op een andere stroombron, wordt langs de rand van het gazon gelegd. Als je wilt, kun je de draad ook in de aarde graven, bij voorkeur tot twintig centimeter diep. De perimeterdraad creëert vervolgens een elektrisch veld dat het werkbereik van de robotmaaier bepaalt. Je hoeft je geen zorgen te maken over een mogelijk struikelgevaar dat door de begrenzingsdraad veroorzaakt, want deze zet je goed vast met draadpinnen. Neem goed de tijd om de perimeterdraad aan te leggen of te laten leggen.

Grensdraad aanleggen

Met een dergelijke kabel kunnen onbeweeglijke obstakels, zoals bloemperken, worden gemarkeerd als zijnde No-Go-Areas voor de grasrobot. Afzonderlijke gazons kunnen ook op deze manier met elkaar verbonden worden. Het leggen van de kabel vergt echter veel inspanning, maar ook beginners kunnen deze prima met behulp van de handleiding of instructievideo’s aanleggen. Hou er wel rekening mee dat het aanleggen op schuine gazons iets moeilijker is.

Navigatie robotmaaier

Hoe werkt de navigatie van een robotmaaier? Zonder perimeterdraad kan het gebruik van een automatische grasmaaier tot vernielde bloemen, een val in de vijver of zelfs tot een vernielde robotmaaier leiden. Kleine en mobiele obstakels, zoals een boomstam of benen van mensen, worden automatisch gedetecteerd met behulp van sensoren. In dergelijke gevallen verandert hij van richting en probeert hij het obstakel te vermijden. Wanneer de tuinmachine de door de draad gedefinieerde begrenzing van het maaigebied nadert, stopt hij, richt zich in een andere richting en gaat hij verder met zijn taak. Het enige probleem is dat je de rand van het gazon handmatig zult moeten maaien, bijvoorbeeld met een grastrimmer.

Maaipatroon

De kleine robot rijdt normaal gesproken zigzaggend over het grasveld en laat op het eerste gezicht chaotische sporen na. In het begin kan dit tot een vreemd resultaat leiden, maar het duurt het even voordat het gazon er netjes en gelijkmatig gesneden uitziet zoals gewenst. Daarnaast zijn er ook robotgrasmaaiers die verschillende maaipatronen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld banen maaien, spiraal maaien of turbo maaien.

Robotmaaiers en het mulchsysteem

Als de perimeterdraad is geïnstalleerd, moet de batterij volledig worden opgeladen voor de eerste rit. Het kan de eerste keer iets langer duren dan de fabrikant aangeeft. Is dit eenmaal gebeurd, dan maak je, voordat je de robotmaaier aan het werk zet, eerst het gazon vrij van alle objecten. Zorg er bovendien voor dat er geen kinderen in het werkgebied van de grasmaaier aanwezig zijn. Dankzij het ingenieuze mulchsysteem hoef je je geen zorgen te maken over het gemaaide gras, want het wordt gewoon versnipperd, verdeeld over de grond en dient dus als natuurlijke meststof. Dit verhoogt de kwaliteit van het gazon merkbaar. De beste manier om van dit positieve neveneffect te profiteren is om de robotmaaier in korte cycli te laten werken. Desalniettemin moet de maairobot bij hevige regenbuien een pauze krijgen, omdat dit niet alleen het maaisel klontert, maar ook het risico van kortsluiting met zich meebrengt.