Uitgebreide informatie over de robotmaaier

Als je niet van grasmaaien houdt of gewoon geen tijd over hebt om je gazon er zo uit te laten zien zoals je dat wilt, kan het tijd zijn om te investeren in een robotmaaier. Vooraf te programmeren en uitgevonden om je leven zo gemakkelijk mogelijk te maken, zorgen automatische robotmaaiers letterlijk voor zichzelf en hebben geen wekelijks onderhoud nodig. Ze zijn vaak favoriet bij onderwijsinstellingen en bedrijven waar een geluidsarme aanpak. Ze zijn ook populair bij mensen die zich zorgen maken over het milieu. Sommige robotmaaier modellen werken zelfs op zonne-energie, waardoor je energiebehoefte tot een absoluut minimum beperkt blijft. De veiligheid van je investering is van het grootste belang en de meeste automaten zijn uitgerust met antidiefstal apparatuur.

Wat is een robotmaaier?

Robotmaaiers zijn schitterende tijdbesparende apparaten die je gazon zonder toezicht kunnen maaien. Ideaal voor mensen met een beperkte mobiliteit of gewoon degenen die niet graag het gras maaien. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van je budget en behoeften. Stel de timer in en kies de gewenste grashoogte en een maairobot gaat op het juiste tijdstip de tuin in en doet het werk zodat jij niet hoeft te maaien. Kijk ook eens bij onze tips over het gebruik van een robotmaaier.

Volledig autonoom

Informatie over de robotmaaier - Gardena Smart Sileno Life 750Een robotmaaier is een zelfrijdende en onafhankelijke grasmaaier. Hij vereist geen input van jou en rijdt rond je gazon met behulp van een reeks sensoren, met een beetje hulp van een perimeterdraad en een slimme navigatietechnologie. De tuinmachine kan ook de grootte en vorm van je gazon in kaart brengen, zodat geen enkel grasveld onaangetast blijft. Om deze hoge standaard voor de komende weken, maanden en jaren vast te houden, beschikt de maaier over een ingebouwd geheugensysteem om de beste route voor je gazon te onthouden. Hiervoor hoef je alleen maar de exacte dagen en tijden in te stellen tijdens de installatie (vlak voor de eerste maaibeurt). Voor de meeste modellen moet je het bedieningspaneel bovenop het toestel gebruiken, maar bij sommige modellen kun je dit doen met behulp van een mobiele telefoon app. Dit was een heel eenvoudige introductie tot wat robotmaaiers kunnen doen. Hieronder gaan we in meer detail in op de belangrijkste kenmerken en hoe ze je precies van dienst kunnen zijn.

Snijkwaliteit

Wat betreft het eindresultaat zal je waarschijnlijk merken dat een robot grasmaaier zoals de Kärcher RLM 4 je tuin minder ongelijk zal achterlaten dan de gewone grasmaaier. Door de hogere maai-instelling is de kans veel groter dat een robotmaaier elk grassprietje maait. Je zou dus kunnen zeggen dat een dergelijke machine beter werkt (ervan uitgaande dat je regelmatig de maaier laat maaien).

Op de lange termijn

In de komende maanden, zelfs weken nadat je de nieuwe maairobot hebt geïnstalleerd, zal je aanzienlijke verschillen in de kwaliteit van je gazon zien. Het zal er veel gelijkmatiger, groener en over het geheel genomen veel gezonder uitzien. Robotgrasmaaiers maaien zeer regelmatig waardoor het gazon kort blijft. De reden hiervoor is dat het gras fungeert als een mulch die je grond bevrucht. Eenmaal gemaaid is het gras kort genoeg om helemaal naar beneden te vallen tot aan de grond. Vervolgens geven ze voedingsstoffen door aan de bodem om de gezondheid van de bodem te verbeteren. Dit resulteert in een veel gezondere, groenere en vollere grasgroei. Dit geeft je een veel beter uitziend gazon. Bekijk ook eens onze 10 tips voor een mooi gazon!

Gras

Omdat de maaisels zo klein zijn, hoef je niet na elke maaibeurt het gemaaide gras te verwijderen. In feite zie je ze zelfs niet eens. In plaats daarvan ga je gewoon achterover leunen en laat je de robot maaier zijn werk doen. Je ziet alleen het ware potentieel van de robot op de lange termijn. Verwacht dus niet dat je tuin er over een week uitziet als een golfbaan (alhoewel het resultaat er na een maand erg dichtbij komt)! Het zal wat geduld vergen maar het zal de moeite waard zijn. De resultaten van deze maaiers zullen beter zijn dan alles wat je zelf kunt doen. Een robotgrasmaaier zal de komende jaren vrijwel zonder enige inspanning op hetzelfde niveau blijven. Het maakt niet uit of het regent of de zon schijnt, ze blijven gewoon doormaaien.

Fysieke inspanning (of gebrek aan)

Het belangrijkste voordeel van een automatische grasmaaier is waarschijnlijk dat hij de fysieke handeling van handmatig maaien volledig verwijdert. Als je problemen begint te krijgen met het zelf onderhouden van het gazon, dan zal je dit geweldig vinden. Je hoeft de normale handgrasmaaier niet meer uit de schuur te slepen en door je tuin te duwen. In plaats daarvan hoef je alleen maar te gaan zitten en te ontspannen. Mensen met hooikoorts hebben ook een groot voordeel. Robotmaaiers kunnen het contact met grasafval volledig elimineren, wat betekent dat je niet elke keer dat je je tuin opgeruimd hebt een allergische aanval krijgt.

Mobiele telefooncontrole (iPhone & Android)

De meeste toestellen kunnen tegenwoordig worden aangesloten en bediend door je smartphone. Het hangt er echter niet alleen van af welk model je kiest (meestal high-end). Ook al is dit meer geschikt voor mensen met een drukke levensstijl, het kan zeker nuttig zijn voor iedereen. Het ontlast het tuinieren volledig van handmatig werk. Het enige wat je hoeft te doen is de bijbehorende app te downloaden en aan te sluiten op je maaier. Je kunt dan de maaitijden, maaischema’s en nog veel meer dingen veranderen. Met de Robotmaaier-app kun je bijvoorbeeld zelfs je maaier besturen als een speelgoedauto. Sommige apps zijn uitgebreider dan andere, bijvoorbeeld, de app van Husqvarna is bijvoorbeeld veel veiliger dan de meeste andere. De app is gebouwd met een GPS-tracking systeem, dus als iemand erin slaagt om je maaier mee te nemen, kun je elke stap volgen. Er is ook een SMS-tekstwaarschuwingssysteem dat je berichten stuurt als er iets misgaat.

Veiligheid

Het loslaten van een kleine machine met draaiende messen om zelfstandig door je tuin te rijden klinkt een beetje gevaarlijk, vooral als je kinderen en huisdieren hebt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Alle robotmaaiers worden geleverd met ingebouwde detectiesensoren, die voorkomen dat ze tijdens het maaien ergens tegenaan stoten. Als de maaier op enig moment tijdens zijn route een obstakel tegenkomt, zal hij onmiddellijk stoppen en zijn maaimessen uitzetten. Vervolgens berekent hij een nieuwe route en begint hij met maaien in de tegenovergestelde richting. Ook al is dit in de eerste plaats bedoeld om de navigatie te vergemakkelijken, het geeft jou en je gezin de zekerheid dat jullie de tuin veilig kunnen gebruiken terwijl de robotgrasmaaier aan het werk is.

Als je op een bepaald moment tijdens het maaien het apparaat wilt optillen, worden de sensoren automatisch uitgeschakeld, zodat je geen vervelende sneden aan je hand of vingers krijgt. Als extra voorzorgsmaatregel zijn de meeste automatische grasmaaiers gebouwd met kleine messen die niet eens de rand van de basis bereiken. Dus als de maaimessen niet stoppen, misschien door een mechanische storing, zullen ze nog steeds geen bedreiging vormen. Dit is veel veiliger dan een conventionele maaier met één groot mes.

Omgeving

Een robot gazonmaaier veroorzaakt veel minder vervuiling dan de standaard benzine grasmaaier. Ze zijn allemaal elektrisch aangedreven, dus geven geen vervelende emissies af. Ze zijn ook erg stil, wat betekent dat je ze aan het werk kunt zetten wanneer je maar wilt. Of het nu ’s avonds is nadat je thuiskomt van je werk, op een zondagochtend voordat je wakker wordt of zelfs ’s nachts.

Beste robotmaaier grasmaaiers

Om je te helpen bij het vinden van een robotmaaier, geven we je op deze website een uitgebreide beschrijving van veel soorten robotmaaiers van bekende merken, zoals Bosch Indego, Husqvarna, Worx en Gardena. Het kan zijn om tussen verschillende modellen te kiezen, maar we hebben het gemakkelijk gemaakt. Kijk gerust bij onze tuinmachine tips voor meer details, beste en goedkoopste robotmaaiers!

Robotmaaier accessoires