Tuinfrees kopen?

Iedereen heeft wel eens een ploeg in de velden gezien. De ploeg wordt door boeren gebruikt om gewasresten of mest in de grond te verwerken. Door het graafproces komt er meer zuurstof in de bodem terecht, waardoor organisch materiaal sneller afgebroken wordt. De grond is dan klaar voor nieuwe aanplant. Wat op grote schaal op het veld werkt, is ook nuttig voor onze tuin. Omdat een ploeg veel te groot is voor een tuin, is er een handzamere versie van de ploeg ontwikkeld voor gebruik in de tuin, namelijk de tuinfrees. In principe werkt de tuinfrees als een ploeg. Terwijl de ploeg door een tractor wordt getrokken, wordt de tuinfrees voor het lichaam bewogen. Zo wordt de grond in de tuin losgemaakt. Wil je een goede tuinfrees kopen, dan helpen wij je met aankooptips de juiste keuze te maken.

Wat is een tuinfreesmachine?

Een tuinfrees, ook wel een cultivator of grondfrees genoemd, wordt door hobbytuinders gebruikt voor de voorbereiding van zaaibedden, bemesting van de grond, onkruidverwijdering, beluchting en het losmaken van de grond. Het is een multifunctioneel apparaat voor vele toepassingen. Freesmachines kunnen handgereedschap zijn bestaande uit een lange steel met meerdere onkruidmessen op een rol aan de onderzijde. Freesmachines voor grotere tuinen worden aangedreven door een elektromotor of benzinemotor. Grote tuin freesmachines hebben een aandrijving voor de snijwals en voor de wielen. De werkdiepte is instelbaar en kan tot 30 centimeter en meer zijn op een krachtige tuinfreesmachine met een krachtige motor. De werking van een tuinfrees leggen we hieronder in het kort uit.

Hoe werkt een tuinfrees?

Tuinfrees kopen? - Einhell GC-MT 3060 LDAls er bijvoorbeeld een nieuwe aanplant van bloemen- of groentebedden wordt gepland, moet de grond eerst worden voorbereid. Idealiter wordt een tuinfrees gebruikt om het bed voor te bereiden. Het is bij voorkeur geschikt voor gebruik op zanderige tot licht leemachtige gronden. Dankzij de krachtige elektrische of benzinemotor en de robuuste hakmessen kan hij zich een weg banen door bijna elke bodem, zodat zelfs leem- en kleigrond geen belemmering vormt. De roterende beweging van de trommel zorgt ervoor dat de snijbladen, die op een trommel zitten, diep in de grond graven en de grond omhoog tillen. De bodem van diepere bodemlagen wordt naar boven getransporteerd en de bovenste laag wordt naar beneden gerold. Op deze manier kunnen meststoffen, mulch, compost of steenmeel in de grond worden verwerkt. De bodem is belucht en onkruid en ongewenste planten worden uitgegraven en kunnen vervolgens met bijvoorbeeld een hark worden verwijderd.

Hoe langzamer je je een weg baant door de grond, hoe fijner de tuinfrees de grond hakt. Omdat de eisen afhankelijk van de toepassing variëren, kan de diepte-instelling individueel worden aangepast. Bij de meeste freesmachines wordt dit geregeld door de hakstaart die achter de messen is gemonteerd. Voor meer informatie zie de geschiedenis van de tuinfrees.

Onkruidbestrijding met de tuinfreesmachine

De tuinfrees machine is niet alleen handig om in de tuin te graven bij het planten van perken. Als een dikke laag mos en onkruid zich eenmaal in de tuin heeft verspreid, zul je vaak niet meer in staat zijn om dit goed tegen te gaan, zelfs niet met een verticuteermachine. Omdat bijzonder schaduwrijke gazons de neiging hebben om mos te vormen, moeten ze regelmatig worden gefreesd of van tijd tot tijd volledig worden opgeruimd en moeten er nieuwe gazons worden gezaaid. Ook in dit geval kan een cultivator een oplossing bieden. De bemoste en onkruid gebieden worden eenvoudigweg in de grond verwerkt en de losse grond biedt de ideale basisvoorwaarden voor een nieuwe inzaai van het gazon. Om in de toekomst onkruid en mos in het gazon te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het gazon ook schaduw verdraagt bij de keuze van het gazonzaad. Specialistische winkels hebben zelfs speciale zaadmengsels voor schaduwrijke gazons.

Eenvoudige bediening van de tuinfrees

Waarvoor koop je een tuinfrees? Een tuinfrees vervangt voornamelijk een schoffel. Hoewel de schoffel alleen spierkracht gebruikt, wordt het tuingereedschap aangedreven door een motor. Zowel elektrische als benzinemotoren zijn beschikbaar. Visueel kan men zich de tuinfreesmachine voorstellen als een grasmaaier. In plaats van het motorblok met de snijbladen heeft de tuinfrees echter snijbladen die zich een weg naar de grond banen. De motor bevindt zich op scheenhoogte en drijft het maaimechanisme, waarop de hakmessen zich bevinden, aan via een V-riem. De maaier wordt bediend via een stuurstang, een handgreep die lijkt op die van een grasmaaier. Wanneer de grondfrees wordt gestart, worden de maaimessen naar voren geduwd en beweegt de helmstok met een eenvoudige geleider door de grond.

Wat is het verschil tussen een tuinfrees en een helmstok?

Dit is een van de meestgestelde vragen over tuinfrezen. Een tuinfrees werkt volgens hetzelfde mechanische principe als een helmstok. De tuinfreesmachine heeft echter slechts een werkdiepte van 2 tot 10 centimeter. Het verwijdert onkruid en ingelegde kluiten. De helmstok daarentegen tilt de grond op tot een diepte van ongeveer 30 centimeter. Met zeer grote machines ook dieper. Het instellen van de werkdiepte speelt een belangrijke rol bij het gebruik van de freesmachine. Een te geringe werkdiepte leidt niet tot de gewenste kwaliteit van de beluchting van de bodem. Te diep frezen tilt zand- of kleilagen op die niet veranderd moeten worden. Voor de juiste instelling van de werkdiepte van een tuinfrees moet de toestand van de grond in de tuin of in het bed vooraf worden gecontroleerd. Een grondmonster, genomen met een pijp of een eenvoudig gat in de grond op de beoogde werkdiepte van de helmstok, geeft duidelijkheid over de bodemgesteldheid.

Hoe werk ik met een tuinfrees?

De helmstok mag alleen worden gebruikt op plaatsen waar geen nuttige planten of struiken meer aanwezig zijn. Het beste is om de tuinfrees machine te gebruiken voor het zaaien of planten als de grond droog maar niet helemaal droog is. Natte grond is moeilijk te bewerken. Het werken in volledig droge grond levert veel stof op en kan de messen van de helmstok beschadigen. Het gebruik van motoraangedreven freesmachines is alleen de moeite waard voor grote bedden. Nuttige perken en grote plantages zijn uitstekend geschikt. De helmstok wordt aan het begin van het bed gebruikt en ingeschakeld, of de benzinemotor wordt gestart. Het ontwerp van de snijbladen stelt ze in staat om zichzelf in de grond te trekken en de disselboom naar voren te bewegen terwijl ze draaien. De grondfrees machine wordt nu met licht ondersteunde kracht over de grond geleid. De roterende messen tillen de grond op. Na het zaaien van het zaad is het raadzaam om de grond weer met een gazonwals te verdichten. Bekijk anders ook eens ons stappenplan voor tuinfrezen.

Waar moet ik rekening mee houden bij de aankoop?

Een helmstok moet gemaakt zijn van hoogwaardige materialen met solide vakmanschap. De grootte en het vermogen moeten overeenkomen met de grootte van de tuin. Tuinfreesmachines van gerenommeerde fabrikanten als Einhell, Powerplus, Wolf Garten en Stiga hebben hun waarde bewezen bij hobbytuiniers en professionals. We hebben onze favoriete modellen samengevat met verdere technische gegevens. Bekijk eenvoudig goedkope tuinfrezen of de beste tuinfrezen van dit moment!

Conclusie over de tuinfreesmachines

Waar je in het verleden naar een schoffel moest grijpen voor de voorbereiding van de grond en onkruidverdelging en vervolgens blaren op je handen en rugpijn had, kun je dit werk vandaag de dag met veel minder moeite doen. Als je rugpijn hebt gehad, kun je dit werk nu moeiteloos doen door het kopen van een grondfreesmachine. De tuin kan zelfs over een langere periode zonder vermoeidheid worden gegraven. Kortom, een tuinfrees versnelt het tuinieren.