Veel gestelde vragen over freesmachines – tuinfrees faq
Hoe werken tuinfreesmachines?
Iedereen die geïnteresseerd is in een tuinfrees moet ook weten hoe zo’n machine werkt. In geen geval mag een grondfrees verward worden met een handstuurmachine. De motor drijft hier een rol met schijven aan, die is uitgerust met messen. Bij veel modellen zijn er 4 gebogen messen op één schijf en minstens 2 van deze messen op de schoffel. Bij het frezen van een oppervlak worden deze messen vervolgens in de grond gedrukt en graven ze zich een weg door de grond, die ze losmaken. De rotatiebeweging zorgt ervoor dat de grond wordt geschoffeld. Met behulp van verschillende staalconstructies wordt deze bewogen grond vervolgens terug naar de bodem van de ploegen geleid.
Hoe gebruik ik een tuinfrees?
Een cultivator is zeer praktisch en een grote hulp om het vervelende en vermoeiende graafwerk te besparen. Maar natuurlijk doet een tuinfrees niet alles alleen. Zorg er daarom voor dat je de helmstok goed begeleidt en niet alleen laat lopen. We hebben een handig 3 stappenplan voor tuinfrezen samengesteld.
Wat zijn de verschillen tussen een tuinfrees en een cultivator?
De benamingen verschillen vaak niet precies van elkaar. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in een tuinfrees, kun je ook een tuinschoffel nemen, omdat deze meestal als synoniem wordt gebruikt. Als je op zoek bent naar een hulpmiddel om je te helpen graven, dan ben je al goed bediend. Opgemerkt moet echter worden dat een cultivator meestal niet zo diep in de grond doordringt als een kleinere tuinfrees. Terwijl een schoffel meestal slechts 5 – 6 cm diep werkt, kan een elektrische tuinfrees gemakkelijk 20 tot 25 cm diep worden. Als een werktuig wordt gebruikt om te graven, dan moeten deze werkdiepten worden bereikt.
Wie verhuurt een tuinfrees machines?
In bijna elke bouwmarkt kun je nu apparatuur huren. Daaronder zijn meestal ook elektromotorische schoffels. Onder de huuruitrusting bevinden zich echter alleen draaiende dissels met benzinemotoren. De kosten bedragen meestal ca. 40 – 50 Euro per 24 uur. Vaak zijn er alleen goedkope merken of eigen merken van de verhuurder onder de huuruitrusting. De vrij hoogwaardige modellen, zoals een Wolf tuinfrees of een Husqvarna-roterende helmstok, zijn niet echt te vinden. Dit geldt echter niet alleen voor de grondfrees, maar ook voor andere apparatuur die geleend kan worden.
Kopen kan natuurlijk ook. Als men kiest voor een goedkope tuinfreesmachine, dan kost zo’n elektrische tuinmachine nauwelijks 90 euro en ca. 280 euro voor een duurdere benzinefrees. Wordt zo’n machine zeven dagen per jaar gebruikt, dan kan het de moeite waard zijn om een eigen frees te kopen. Als men een elektrisch model gebruikt, dan is de aankoop al na drie dagen gebruik in het jaar de moeite waard.