Tips voor het kopen van een tuinfreesmachine

Tips voor het kopen van een tuinfreesmachine

Wie een cultivator wil kopen heeft een ruime keuze. Om uit het grote aanbod de optimale tuin freesmachine te kiezen, moet men alle aanbiedingen precies vergelijken of een direct een kijkje nemen bij de beste tuinfreesmachines van dit moment. De volgende punten zijn bij het vergelijk van tuinfrezen bijzonder belangrijk.

De prestaties

Prestaties zijn altijd een belangrijk aspect van een dergelijk apparaat. Het wattage geeft aan wat de motor kan doen. Om misverstanden te voorkomen, moet men aandacht besteden aan de benamingen, want vaak wordt het nominale stroomverbruik van elektrische tuinfreesmachines opgegeven en niet het vermogen dat het kan leveren.

De werkbreedte

Bij de aankoop van een elektrische helmstok zoals Einhell moet ook rekening worden gehouden met de werkbreedte. Als het slechts een kwestie is van het kopen van een tuinmachine om kleinere oppervlakken te schoffelen, dan is een werkbreedte van 20 tot 30 cm vaak voldoende. Dit is in ieder geval voldoende voor een normale tuin met ca. 1000 m² bruikbare oppervlakte. Deze werkbreedte komt ook ongeveer overeen met die van een schoffel. Als er een grotere tuin of ook een groter veld moet worden gecultiveerd, dan zijn er tuinfrezen met een werkbreedte van 60 cm.

De werkdiepte

Een ander belangrijk aspect is de werkdiepte van de tuinfrees machine. De meeste tuinfrezen bereiken een diepte van ongeveer 20 tot 25 cm, dat is ongeveer de bladlengte van een schoffel en dus voldoende als je in de tuin wilt graven. Kies je voor een eenassige frees die geschikt is voor de agrarische sector, dan bereikt dit model vaak meer dan 30 cm, maar dit is niet nodig als je op zoek bent naar een tuingereedschap voor de normale tuin.

Het hakmes

Er zijn ook verschillen in het aantal messen in de afzonderlijke modellen. Het bewerken van de grond is veel beter als de roterende schoffel meerdere messen heeft. Door het gebruik van meerdere messen op de roterende cultivator wordt de grond veel losser, omdat er meer kleine kruimels worden geproduceerd. Wij adviseren daarom 4 tot 6 messen, afhankelijk van de grootte van de frees.

De waaiers en het gewicht

Als het een grondfreesmachine is die meer dan 20 kg weegt, dan zijn er wielen nodig om de machine naar de plaats van gebruik te rijden. Als de machine een van de lichtere mini-tuinmaaiers is of een elektrische tuinmaaier die slechts ongeveer 13 kg weegt, is dit geen probleem. Een elektrische ploeg is veel gemakkelijker te gebruiken in vergelijking met een benzineploeg, omdat het veel gemakkelijker is om het spoor bij te houden. Tuinfreesmachines kunnen worden onderverdeeld in twee groepen, namelijk benzinemotorschoffels en elektrische motorschoffels. We leggen hier de verschillen uit:

De eigenschappen van een benzine tuinfrees:Aankooptips tuinfrees - Einhell GC-MT 1636-1

 • Ook geschikt voor hardere vloeren dankzij de zeer krachtige motor
 • Geschikt voor het openen van graskuilen
 • Het hoge eigen gewicht zorgt voor een eenvoudige inbrenging in de grond
 • Vereist benzine en olie voor gebruik
 • Moeilijk te transporteren door het hoge gewicht
 • De kosten voor de aankoop zijn vrij hoog

Een benzinetuinfrees is bijzonder geschikt voor grote percelen die al enige tijd niet meer bewerkt zijn. Als de grond erg leemachtig of hard is, dan is de cultivator ook de juiste keuze. Aangezien de motor vrij krachtig is, komen de messen in bijna elke bodem terecht. Deze modellen zijn echter meestal vrij zwaar, wat moeilijk te hanteren kan zijn, omdat je veel vaardigheid nodig hebt. Praktisch gezien is het er wel, als er een achteruitversnelling is, want dit kan ervoor zorgen dat men de grondhak weer uit de grond krijgt.

De eigenschappen van een elektrische tuinfrees

 • Goede motorprestaties op zachte tot middelharde gronden
 • Compact en handig, gemakkelijk te transporteren
 • Stiller dan een benzinefreesmachine
 • Aankoopkosten zijn lager
 • Er is enige kracht nodig om de grond te penetreren.
 • Niet geschikt voor harde grond of graszoden
 • Let op de kabel tijdens het werk

Een van de voordelen van dit type tuinfrees is dat hij compact, handig en stil is en geen uitlaatgassen produceert. Het vermogen van de motor is echter lager, wat betekent dat er meer werk nodig is wanneer de grond hard is of de schoffel ook wordt gebruikt.