Tips voor het kopen van een hakselaar

Tips voor het kopen van een hakselaar

De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens een papierversnipperaar gebruikt voor het vernietigen van vertrouwelijke documenten, maar wist je dat er een soortgelijk, zij het krachtiger apparaat bestaat voor afval in je tuin? Hakselaars zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral hier in het Nederland. En hoewel het moeilijk is om te zeggen waarom dat precies is, is één ding zeker, als je naar de markt voor hakselaars kijkt, krijg je nu een veel betere deal dan 5 of 10 jaar geleden.

Het gebruik van hakselaars

Hakselaar voordelen - Bosch AXT 25 TC hakselaarDe meeste mensen gebruiken hakselaars voor het verwijderen van takken en stammen. Als je hagen, bomen, en struiken hebt die regelmatig gesnoeid moeten worden, dan zal je zeker gebruik kunnen maken van een hakselaar. Als je er alleen maar om geeft dat de bomen in je tuin hun bladeren laten vallen, dan is een hakselaar waarschijnlijk niet de oplossing voor jou. Zoals je zou kunnen verwachten kunnen shredders sterk variëren in kwaliteit, dus het is zeker de moeite waard om een idee te hebben van welke hakselaars het meest betrouwbaar zijn voordat je ze koopt dat je iets af weet over de werking van hakselaars. Andere overwegingen, en tips voor het kopen van een hakselaar, zijn onder andere:

  • Hoe veel lawaai maakt de hakselaar – het kunnen vrij lawaaierige machines zijn, zelfs zozeer dat veel fabrikanten met eersteklas ‘stille’ modellen zijn gekomen die dit probleem efficiënter aanpakken.
  • Vermogen om met storingen om te gaan – naast het doen van je best om je hakselaar niet te overbelasten, is het belangrijk dat hij bestand is tegen een eventuele storing. De beste hakselaars hebben effectieve stop- en omkeerschakelaars.
  • Hoe gemakkelijk het is om materiaal in de bovenkant van de hakselaar te voeren – sommige modellen hebben betere accessoires om je te helpen materiaal in de bovenkant van de hakselaar te duwen.
  • De grootte van het materiaal waar de hakselaar mee om kan gaan – dit is zeer belangrijk omdat het bijvoorbeeld geen zin heeft om een hakselaar te kopen die alleen 30mm brede takken kan knippen als je een bos van 40mm brede takken hebt om af te voeren.
  • De grootte van het eindproduct – als je aan het einde van je versnipperingssessie grote plannen hebt voor je houtachtige mulch, dan is het belangrijk om te weten wat je nog over heeft. Sommige hakselaars produceren vrij grote brokken, terwijl andere een fijnere muls produceren die sneller composteren.
  • Gewicht – minder van belang dan andere hulpmiddelen omdat een hakselaar tijdens verrichting statisch is, maar je zal blij zijn met een licht apparaat voor het vervoeren van en naar de garage.
  • Of de hakselaar een ingebouwde afvalverzamelbak heeft, of als dat niet het geval is, of er voldoende ruimte is om er nog een container onder te plaatsen.

Ga je een hakselaar gebruiken, moet je de taak met hetzelfde gezonde verstand benaderen als bij andere soortgelijke taken, dus het gebruik van gehoor- en oogbescherming wordt aanbevolen, evenals handschoenen om je te beschermen tegen doornen en ander scherp materiaal.