Tips voor het kiezen van de juiste robotmaaier

De beste robotmaaiers

Tips voor het kiezen van de juiste robotmaaier

Van alle tuinwerkzaamheden is gazononderhoud het meest tijdrovend en vervelend: je hebt net gemaaid, en het gazon is al weer te lang! Eenmaal geïnstalleerd en geprogrammeerd, maaien robotgrasmaaiers het gazon betrouwbaar op de juiste hoogte. In dit artikel laten je zien hoe je een goede robotmaaier herkent, hoe je deze correct installeert en hoe je hem onderhoudt.

De juiste robotmaaier vinden

Inmiddels zijn er krachtige robotmaaiers van verschillende fabrikanten op de markt verkrijgbaar. Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, geven wij je een paar tips om je te helpen de juiste maairobot te vinden.

Optimale maaibreedte en maaiprestaties

Wolf Garten LOOPO S300 robotmaaierDe snijbreedte van de afzonderlijke modellen variëren van 17 – 65 cm. Welke voor jou geschikt is, hangt voornamelijk af van de grootte van je tuin. Voor een kleine tuin met veel hoeken is een wendbare grasmaaier geschikt. Grote gazons vereisen daarentegen een robot grasmaaier met een grotere maaibreedte. De ligging van je tuin is ook bepalend voor de juiste keuze van het model. De toonaangevende fabrikanten bieden voor bijna elke situatie de juiste tuinmachine.

Accucapaciteit en -spanning

De maaiprestaties zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de accucapaciteit en de accuspanning. Goedkope apparaten besparen vaak op dure oplaadbare batterijen, dit wordt later in het gazonsnijproces merkbaar door korte werkuren en frequente laadintervallen. Elke laadcyclus verkort de levensduur van de batterij, dus bespaar er niet op.
Zorg voor een accuduur van minstens 50 minuten en de kortst mogelijke oplaadtijd, anders kan het dagen duren voordat het gazon volledig gemaaid is en het maairesultaat zeer onregelmatig is.

Besteed aandacht aan veiligheid

Vooral als er kleine kinderen of honden in je tuin zijn, speelt ook het veiligheidsaspect een belangrijke rol. Bij sommige machines dekt de kunststof behuizing de maaiunit slechts gedeeltelijk af. Dit creëert een risico op letsel door de scherpe maaimessen. Bovendien stopt de aandrijving bij een hoogwaardig apparaat direct na het optillen.
Belangrijk: Laat de robotmaaier nooit onbeheerd achter als er kinderen in de buurt zijn! Er is hier geen absolute veiligheid en het is nog steeds een grasmaaier en geen speelgoed.

Installatie van de robotmaaier

Voordat je robotgrasmaaier aan het werk gaat, moet je nog wat voorbereidend werk doen. Een robotmaaier installeren is niet moeilijk, maar je moet wel zorgvuldig te werk gaan. Wij geven je een aantal praktische tips om je te helpen een geschikte locatie te vinden en de kabels goed te leggen. Het is echter belangrijk om te weten dat de afzonderlijke modellen hier sterk van elkaar verschillen. Uniforme informatie is niet mogelijk.

Stap 1: Het laadstation correct positioneren

De eerste stap is het vinden van een geschikte locatie voor het laadstation. Ideaal is:

  • Een vlak oppervlak met ca. 3 meter ruimte rondom het station.
  • Een schaduwrijke plek om tijdens rustperiodes de batterij te sparen.
  • Een plaats beschut tegen het weer.

Binnen een straal van 20 meter moet er ook een stopcontact zijn waarop je de transformatorkabel kunt aansluiten.
Tip: In plaats van een overdekte locatie kun je de robot maaier in een garage parkeren om hem tegen regen en hagel te beschermen.

Stap 2: Grensdraad aanleggen

Voor de eerste ingebruikname moet je om het maaigebied ook een begrenzingskabel leggen, zodat je het werkterrein van de machine afbakent. Installatiemethoden en afstanden zijn verschillend per robotmaaier. De eenvoudigste manier om de perimeterdraad aan te leggen is door gebruik te maken van bijvoorbeeld een rechte spade of intrekapparaat. Deze laatste snijdt een klein sleufje in het gazon en legt automatisch de kabel erin.

Het succes of falen van de aanleg is afhankelijk van de professionele installatie. Ervaren robotmaaier verkopers bieden daarom de service voor het installeren van de apparaten. Afhankelijk van het model kost dit tussen de € 400 en € 800. 
Bovendien hebben sommige modellen een geleidingskabel nodig die van het station naar een afgelegen deel van de tuin leidt. Het helpt de automatische maaier gelijkmatig te maaien en sneller de weg terug naar het basisstation te vinden. Meestal zijn de nodige accessoires en begrenzingsdraad in het startsysteem inbegrepen. En hoewel de installatie onder de grasmat een beetje ingewikkeld is, is de tijd goed besteed, want het maaien van het gazon in je tuin behoort definitief tot het verleden.

Tip: Als je je gazon af en toe wilt verticuteren, graaf je de kabels in om beschadiging te voorkomen.

Stap 3: Maaimachine programmering

Onder het deksel van het apparaat bevindt zich een bedieningspaneel waarmee je de chip van de robotmaaier kunt programmeren. Je kunt onder andere het volgende instellen:

  • Snijhoogte
  • Maaitijden
  • Bewegingspatronen

Tip: Voor een perfecte verzorging van het gazon stel je de maaihoogte in op 3 – 5 cm. De werktijd van de maairobot is afhankelijk van de grootte en conditie van het oppervlak.