Tips bij de aanschaf van een heggenschaar

De beste heggenscharen

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een heggenschaar

Een heggenschaar kopen? Je hebt de keuze uit heel veel verschillende modellen die allen hun eigen functies hebben. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een heggenschaar. Je moet letten op de aandrijving, het vermogen, het gewicht en nog een aantal andere aandachtspunten. Door goed op deze punten te letten zul je een goede keuze maken en een heggenschaar kiezen waar je nog heel lang van kunt profiteren. Hier vind je de 5 punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een heggenschaar.

Kies een goed merk

Er zijn tientallen heggenscharen op de markt van heel veel verschillende merken. Hoe weet je wel merk goed is? Dankzij reviews online kun je lezen wat anderen vinden van een bepaald product en het merk. Ook zijn er een aantal merken die bekend en geliefd zijn onder de consument. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bosch, Black & Decker en Makita. Maar ook minder bekende merken als Powerplus, Metabo en Wolf Garten hebben een aantal zeer goede heggenscharen in het assortiment.

Het belang van de aandrijving

Een van de meest belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een snoeimachine is de aandrijving. Je kunt hierbij kiezen uit: elektrisch, accu en benzine. Een elektrische heggenschaar heeft een continue stroomvoorziening waarmee je achter elkaar door kunt snoeien, maar je bent wel afhankelijk van stroom en je zit vast aan een snoer. Een heggenschaar op accu is draadloos en hierdoor overal mee naartoe te nemen, maar je bent wel afhankelijk van een volle accu. Een lege accu moet vaak enkele uren opladen. Een benzine heggenschaar is draadloos, erg krachtig en sterk, maar vaak ook erg zwaar en vergt veel onderhoud.

Het vermogen van de heggenschaar

Een elektrische heggenschaar of een variant op accu of benzine kan je een veel tijd schelen. Het snoeien is een tijdrovende klus, maar met een krachtig apparaat kun je sneller klaar zijn. Kijk bij het uitkiezen dus ook naar het vermogen van een heggenschaar. Hoe meer vermogen, hoe krachtiger en sneller het apparaat. Ook de zwaardlengte van het toestel speelt hierbij een rol. Hoe langer het zwaard, hoe meer heg je kunt snoeien in één beweging.

Een lichtgewicht heggenschaar

Ook het gewicht is een belangrijk punt dat je zeker moet overwegen bij de aanschaf van een heggenschaar. Hoe lichter de snoeischaar, hoe langer je door kunt gaan met snoeien. Bij een zwaardere heggenschaar krijg je op een gegeven moment te maken met zware armen en een zere rug. Het is dus aan te raden om voor een wat lichtere variant te gaan.

Andere belangrijke punten

Een aantal andere belangrijke punten om naar te kijken zijn de zwaardlengte, de maximale takdikte en de veiligheidsfuncties. De zwaardlengte betekent dat je verder kunt komen met de heggenschaar naarmate het zwaard langer is. De heggenschaar neemt wel toe in gewicht. De maximale takdikte betekent de mogelijkheid om dikkere takken in een heg of struik weg te snoeien. Te dikke takken is slecht voor de messen van de heggenschaar. Controleer ook welke veiligheidsfuncties er op de tuinmachine zitten.