Stihl kettingzagen: 90 jaar traditie voor 90 jaar

In de afgelopen 90 jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een door de eigenaar geleide kleine onderneming tot een internationaal toonaangevende fabrikant van kettingzagen en elektrisch gereedschap. De allereerste kettingzaag werd in 1926 door Andreas Stihl, de oprichter van het bedrijf, gelanceerd. Zijn motivatie: Hij wilde het werk voor mensen met en in de natuur op de lange termijn vereenvoudigen. Deze bekommernis, of beter gezegd deze leidende filosofie, is tot op de dag van vandaag een integraal onderdeel van de gehele bedrijfscultuur van Stihl gebleven. De ontwikkeling en het ontwerp van elke Stihl kettingzaag is altijd gericht op de werkelijke behoeften van de klant. De producent stemt alle producten steeds consequent af op deze behoeften. Dit heeft in de loop der tijd geresulteerd in een ongelooflijk breed productassortiment, dat ook voortdurend wordt uitgebreid.

Stihl kettingzaag assortiment

Stihl kettingzaag - MS 180 benzine kettingzaagStihl combineert op een slimme manier traditionele waarden met innovatie en besteedt aandacht aan een optimaal samenspel van techniek, veiligheid en comfort. De eigen knowhow, de visionaire ideeën, de voortdurende verdere ontwikkeling en de gedetailleerde afwerking vormen de basis voor het omvangrijke aanbod van Stihl-kwaliteitsproducten. Modellen zoals de MS 880 kettingzaag of de Contra kettingzaag hebben zelfs een echte cultstatus. De eerste wordt beschouwd als de krachtigste kettingzaagserie ter wereld, terwijl het Contra-model een mijlpaal in de bedrijfsgeschiedenis van Stihl is. Met deze kettingzaag heeft de motorisering van de bosbouwwerkzaamheden een laatste opleving bereikt. Met behulp van de Contra benzine motorzaag verhoogden de bosarbeiders hun houtproductie met meer dan 200 procent. De producent verkoopt professionele kettingzagen die ook geschikt zijn voor dagelijks gebruik in de tuin. Je kunt kiezen tussen benzinezagen, accu’s en bekabelde versies.

Benzine of elektrische zagen?

Stihl heeft alleen de beste kettingzagen op voorraad die kunnen worden gebruikt met benzine, oplaadbare batterijen of netsnoeren. Benzinemodellen zijn over het algemeen krachtiger dan elektrische modellen – maar veel luidruchtiger. Maar elektrische zagen produceren geen uitlaatgassen. Het voordeel van draadloze kettingzagen ligt in de comfortabele bediening: je hoeft geen vervelende draden achter je aan te trekken. Vooral voor het werken in dichte boomtoppen en struiken zijn batterij aangedreven versies handiger. Let er bij de aankoop op dat de batterij en de lader zijn inbegrepen.

Gebruikte afkortingen

Stihl raadt compacte modellen met een vermogen tot 2,2 kW aan voor particuliere occasionele gebruikers. Je kunt het gebruiken om brandhout te kappen en kleine bomen te kappen en snoeien. Voor de landbouw zijn ketting zagen tot 3,3 kW de juiste keuze. Voor bosarbeiders zijn versies tot 6,4 kW geschikt. Ook de lengte van het zwaard is belangrijk bij de keuze.
Het Duitse bedrijf gebruikt de volgende afkortingen om haar kettingzagen aan te duiden:

  • B: Snelle kettingspanner
  • E: het ErgoStart-startsysteem zorgt voor een terugstootvrij startproces
  • V: De QuickStop Super-functie activeert de kettingrem wanneer de achterste handgreep wordt losgelaten – dit houdt de zaag in minder dan een seconde tegen.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een Stihl kettingzaag?

Voor elke toepassing is er een geschikte Stihl motorzaag beschikbaar. Elke individuele zaag of modelreeks heeft bepaalde eigenschappen die precies zijn afgestemd op de betreffende toepassing. Voordat je een aankoopbeslissing neemt, moet je altijd de volgende kenmerken en functies in de gaten houden:

  • Aandrijving: Hier kun je kiezen tussen drie varianten. Je kunt kiezen tussen benzine of elektrische kettingzagen en modellen met batterijvoeding.
  • Prestaties: De Stihl Contra benzinemotorzaag of de MS 661 C-M W uitvoering zijn professionele zagen met een vermogen van ongeveer 6 pk. Ook lichtere professionele machines, zoals de benzinemotorzaag STIHL MS 201 C-M, bieden je met slechts ongeveer twee pk eersteklas prestaties. Elektrische kettingzagen zoals de Stihl MSE 250 C-Q zaagmachines bieden je ook een uitstekende werkbasis met ongeveer 2,5 kW. De Stihl MSE 141 C-Q elektrische kettingzaag met 1 kW is ook voldoende voor tuinwerkzaamheden.
  • Gewicht: Hoe hoger het vermogen, hoe meer gewicht de tuinmachine meestal heeft. De MS 880 benzinemotorzaag met zijn zes pk sterke motor weegt bijvoorbeeld tien kilogram. Kleinere benzine-kettingzagen en met name accukettingzagen daarentegen wegen soms minder dan vier kilogram.
  • Lengte van het zaagblad: In de meeste gevallen kun je kiezen tussen verschillende zaaglengtes voor de afzonderlijke ketting zagen. Afhankelijk van het model varieert het totale bereik van 25 tot 40 tot 75 centimeter.
  • Uitrusting: Een Stihl kettingzaag heeft altijd bepaalde eigenschappen aan boord. Typische uitrustingskenmerken zijn bijvoorbeeld bijzonder eenvoudige startopties, decompressiekleppen, een kwantitatief instelbare oliepomp, gereedschapsloze tankdoppen, een speciaal antivibratiesysteem, bediening met één hendel of voorverwarming van de carburateur.
  • Volume: Het bedrijf installeert bijvoorbeeld speciale geluiddempers en besteedt over het algemeen aandacht aan geluidsreductie. Dit betekent dat de meeste apparaten ook kunnen worden gebruikt in geluidsgevoelige gebieden. Gehoorbescherming wordt echter altijd aanbevolen, vooral bij het gebruik van krachtige kettingzagen.

Classificatie van Stihl kettingzagen

De tuingereedschap producent creëert transparantie voor haar klanten door producten in categorieën in te delen. Zo kun je in één oogopslag zien waar je een zaagmachine kunt vinden die aan je behoeften voldoet. In totaal zijn er zes categorieën beschikbaar waaruit je kunt kiezen.

Benzinemotorzagen voor particuliere gebruikers

De kettingzagen in deze categorie worden allemaal gekenmerkt door goede prestaties en een expliciet hoog comfortniveau. Bovendien werken de zagen relatief stil, zodat het gebruik van de zaag ook in dichtbevolkte gebieden geen probleem is. De technologie van de respectieve kettingzagen is afgestemd op vier belangrijke toepassingsgebieden. Een benzinemotorzaag voor particulieren en ambachtslieden is bijzonder geschikt voor het effectief zagen van brandhout, voor een omvangrijk onderhoud van gebouwen, voor het bouwen met hout en voor het kappen van kleinere bomen. De modellen MS 160, MS 170 en MS 180 fungeren als instapmodel. De MS 150 C-E kettingzaag daarentegen is met zijn gewicht van slechts 2,8 kg zeer eenvoudig te hanteren. De krachtige en compacte MS 251 C-BEQ benzinemotorzaag met een vermogen van 2,2 kW levert extra vermogen.

Stihl elektrische kettingzagen met batterijvoeding

Een Stihl motorzaag op batterijen is het perfecte alternatief voor een benzine of elektrische ketting zaag. Apparaten op batterijen stellen je in staat om stil te werken en bieden je een bijna onbeperkte werkradius. Zagen van dit type zijn licht en krachtig. Bovendien kun je vertrouwen op een eenvoudige bediening en een hoog werkcomfort. Een Stihl kettingzaag op batterijen, uitgerust met de nieuwste technologie, is in principe de ideale hulp bij het zagen van brandhout, het onderhoud van de woning of het uitvoeren van interieurwerkzaamheden. Omdat de superlichte versies MSA 120 C-BQ en MSA 140 C-BQ bijzonder stil werken, kun je deze accuzagen ook gebruiken voor zaagwerkzaamheden in alle soorten industriële omgevingen.