Wat je moet weten over de robotmaaier

De beste robotmaaiers

Wat je moet weten over de robotmaaier

Robots zijn nu onderdeel van ons leven geworden, ook al wil niemand het echt toegeven. Stofzuigrobots, veegrobots en ruitenreinigingsrobots worden echter al enkele jaren gebruikt en conventionele machines worden steeds vaker vervangen door geautomatiseerde en autonome machines. Maar niet alleen in het huis is er veel veranderd, ook in de tuin bieden fabrikanten veel verschillende apparaten aan. De robotgrasmaaier is hier bijzonder populair.

Wat je moet weten over de robotmaaier - Gardena Sileno Life 1000De robotmaaier rolt zelfstandig over het gazon en doet het werk dat anders door tuineigenaren werd gedaan. Het ontlast ons niet alleen van het werk, maar stelt ons ook in staat om onze tijd te investeren in meer belangrijke of leukere dingen. Dat klinkt natuurlijk geweldig en als je de werkende robotmaaiers van andere mensen ziet, vraag je jezelf af waarom je de sprong naar de 21e eeuw nog niet hebt gemaakt. Je hebt vast een paar vragen. Wat doet een robotmaaier bijvoorbeeld bij bloembakken en huisdieren? Bovendien vraag je je misschien af of een dergelijk apparaat niet meer energie verbruikt dan zijn handmatig bediende tegenhanger. Last but not least is er ook de kwestie van de kosten.

Wij geven je graag een overzicht en hopen dat we je aankoopbeslissing kunnen vereenvoudigen. In principe kan worden gezegd dat robot grasmaaiers vandaag de dag al zo ontwikkeld zijn dat ze veel kritiek kunnen weerstaan. Ze zijn niet alleen in staat om obstakels te vermijden, maar ze zijn ook energiezuinig.

Wat zijn de voordelen van een robotmaaier?

Een mooi gazon moet worden onderhouden. Om een mooi gazon zijn eigen gazon te kunnen noemen, moet deze natuurlijk regelmatig gemaaid worden. Afhankelijk van de grootte van de tuin kan deze activiteit veel tijd in beslag nemen. Het belangrijkste voordeel van de robotmaaier ten opzichte van de conventionele hand grasmaaier is dus duidelijk: tijdwinst. Dankzij geavanceerde technologie kunnen maairobots zelfs zo geprogrammeerd worden dat ze op een bepaald moment in de week zelfstandig hun werk doen. Je hoeft niet eens aanwezig te zijn en je kunt je tijd aan belangrijkere dingen wijden zonder dat hoeft te denken aan je tuin.

Het mulchsysteem

Robot grasmaaiers werken volgens het mulchsysteem. Dit betekent dat het verzamelde grasafval in de grasmaaier wordt versnipperd en weer over het gazon wordt verdeeld. Dit betekent op zijn beurt dat je het gazonafval niet hoeft weg te gooien en dus meer tijd kunt besparen. Een ander voordeel is dat de afgesneden grastopjes ook als meststof fungeren en zo het gazon een volle en mooie groene kleur geven. Daarnaast veroorzaakt vers gemaaid gras bij veel mensen allergische reacties. Met een robotmaaier behoren allergische reacties tot het verleden, omdat je zelf niet meer in contact komt met het vers gemaaide gras.

Zeer stil

In de regel werken de tuinmachines zeer stil, vooral in vergelijking met een gewone grasmaaier. Het geluidsniveau van conventionele grasmaaiers ligt rond de honderd decibel, terwijl dat van een robotgrasmaaier slechts zeventig decibel is. Er zijn zelfs apparaten die niet eens een niveau van vijftig decibel bereiken, wat neerkomt op het volume van een regenbui. Vergeleken met een benzinemotor is het volume van een maairobot niet noemenswaardig. Ze zijn zo stil dat je ze ’s nachts kunt laten werken. Klachten van buren over geluidsoverlast behoren daarmee tot het verleden.

Energie zuinig

De automatische grasmaaier scoort ook op het gebied van kosten en presteert beter dan gewone grasmaaiers op het gebied van energieverbruik. De accu’s zijn zelfs zo energiezuinig dat de kosten, afhankelijk van de grootte van het gazon, tussen de tien en vijftig euro bedragen. Normale grasmaaiers hebben meestal aanzienlijk hogere bedrijfskosten. Vergeleken met benzine grasmaaiers zijn ze ook milieuvriendelijker omdat ze geen uitstoot genereren.

De nadelen van de robotmaaier

Bij goedkope robotmaaiers kan het gebeuren dat niet elke plek perfect is gemaaid en dat je misschien moet helpen met de tuinschaar. Het resultaat is echter over het algemeen goed te zien. De elektromotoren laten een beetje te wensen over op het gebied van prestaties. Voor zelfs de krachtigste robotmaaiers is een helling van dertig graden een probleem. Goede modellen werken wel prima bij hellingen van vijftien graden. Bovendien is de levensduur van de batterij op heuvelachtig terrein vele malen korter.

Extra kosten

Voor de robotmaaier zelf is meestal geen technische kennis vereist, maar het gebruik van een dergelijk apparaat kan leiden tot hogere bedrijfs- en onderhoudskosten. Een conventionele grasmaaier is eenvoudig in te schakelen en intuïtief te gebruiken voor iedereen. Aan de andere kant moet de robot maaier eerst worden geprogrammeerd, hoe gebruiksvriendelijk de huidige robotmaaiers ook zijn. Bovendien kunnen reparaties niet door de klant worden uitgevoerd vanwege de ingebouwde software en sensortechnologie.

Obstakels vermijden

Als de robot grasmaaier verkeerd is geprogrammeerd of als er geen rekening wordt gehouden met storingen, is het zelfs mogelijk dat deze obstakels niet kunnen worden vermeden. Hoewel fabrikanten veel belang hechten aan voldoende veiligheidsfuncties, stopt niet elk apparaat betrouwbaar wanneer het met obstakels in aanraking komt. Het risico bij robotmaaiers is daarom iets hoger dan bij gewone grasmaaiers.