Robotmaaiers vergelijken

Waarop kun je robotmaaiers vergelijken?

Er zijn zoveel verschillende robotgrasmaaiers dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. De robotgrasmaaiers dienen eigenlijk allemaal hetzelfde doel: het jouw makkelijk maken door de volledige zorg over je gazon over te nemen. Een robotmaaier is makkelijk in te stellen en werkt daarna zelfstandig om je gazon er ten alle tijden mooi en strak uit te laten zien. Toch zitten er verschillen in de diverse modellen, en kun jij ze op een aantal punten vergelijken. Op deze manier maak jij de beste keuze voor je gazon en kun je dus nog vele jaren genieten van het gemak van een robotmaaier.

Robomaaiers vergelijken | De meest belangrijke vergelijkingspunten

Robotmaaiers vergelijken - Wolf Garten LOOPO S300Er zijn een aantal punten waar je de diverse robotmaaiers op kunt vergelijken. Zo kun je ze ten eerste natuurlijk vergelijken op merk, prijs en reviews, maar ook inhoudelijk zijn er duidelijke verschillen te vinden. De kracht van de accu, het energieverbruik, het geluidsniveau, de capaciteit van het werkgebied, de maaibreedte en -hoogte, de maximale helling, de werktijd en de laadtijd. Op basis hiervan kun je de diverse robotmaaiers vergelijken en ontdek je welke maairobot het best bij jouw tuin past. Hieronder staan de punten uitgebreid beschreven en zo weet je precies waar je op moet letten tijdens het uitkiezen van je automatische grasmaaier.

Merk

Er zijn talloze merken waar je uit kunt kiezen wanneer het aankomt op het uitzoeken van een robotmaaier. Bosch, Worx, Robomow, Gardena en Viking zijn slechts een greep uit de vele merken die robot grasmaaiers in het assortiment hebben. Je kunt dus kijken bij het aanbod van deze merken en kijken welke jou het beste bevalt. Zo zijn er regelmatig robotmaaiers die in de prijzen vallen.

Prijs

Een van de meest belangrijke punten waarop consumenten robotmaaiers vergelijken is de prijs. De laagste prijs ligt rond de €500, terwijl de duurste robotmaaier rond de €3000 kost. De prijs wordt berekend op basis van de capaciteit, maar ook de handige functies die de robotmaaier heeft. Je bepaalt zelf waar de keuze op valt: van te voren kun je bedenken waar het maximum van je budget ligt.

Reviews

Van te voren kun je online naar reviews kijken van andere gebruikers. Door de robotmaaier reviews van verschillende robot maaiers te bekijken, kun je een duidelijk beeld krijgen van de prijs-kwaliteitverhouding. De reviews kunnen zowel negatief als positief zijn, en dat betekent dat je zelf kunt bepalen voor welke robotmaaier je kiest.

Inhoudelijk robotmaaiers vergelijken?

Andere belangrijke vergelijkingspunten kun je vinden in de functies en specificaties van de grasrobot. Onder andere de accu, het geluidsniveau en andere specificaties kun je op diverse websites bekijken.

Accu

De robot gazonmaaiers hebben vaak diverse accu’s die ook een verschillende levensduur hebben. Het is afhankelijk van de gazongrootte, de maaitijd en de frequente van het maaien hoe lang een accu gemiddeld meegaat. Bij een gazon van 800 m2 dat 6 maanden per jaar gebruikt wordt, zal de accu zo’n 3 tot 5 jaren meegaan. De accu vervangen kost rond de €100, maar dit is afhankelijk van het model.

Energieverbruik

Een robotmaaier verbruikt over het algemeen heel weinig stroom. Een robotmaaier niet aanschaffen om de energiekosten is dan ook zeker nooit het geval. De kosten van het maaien liggen tussen de 10 en 50 euro per seizoen, maar dit hangt ook weer af van het model en de grootte van het gazon. Er zijn ook robotmaaiers met ECO-modus die alleen de stukken op het gazon maaien die echt nodig zijn. Ook hiermee kun je op energiekosten besparen.

Geluidsniveau

De gemiddelde handmatige grasmaaier kan veel geluid veroorzaken, en daarmee dus ook overlast bij de buren en nabije bewoners. Met een robotmaaier haal je een bijna geluidloos apparaat in huis waar niemand last van heeft. Het gemiddelde geluidsniveau ligt tussen de 57 en 66 dB, en het is dus aan jou om te bepalen hoe belangrijk je dit vindt.

Capaciteit werkgebied

De capaciteit van het werkgebied is een van de meest belangrijke vergelijkingspunten. Wanneer je een kleine tuin hebt, zul je veel meer hebben aan een robotmaaier met een kleiner werkgebied. Er zijn maairobots met een capaciteit van 150m2, maar ook van 500, 700, 1000, 1500 en zelfs tot 5000 m2. Vergelijk de robotmaaiers dus vooral op dit punt, want hoe groter de capaciteit van het werkgebied, hoe duurder de robotmaaier is. Bereken van te voren dus ook goed de grootte van het gazon.

Maaihoogte- en breedte

Er kunnen veel verschillen zitten tussen de maaihoogte- en breedte van een robotgrasmaaier. De maaihoogte kun je zelf instellen, en dit betekent dat de messen in de maaier zich aanpassen aan de hoogte van het gras. De maaihoogte begint vaak bij 15 mm, en het verschilt per robotmaaier wat de maximale hoogte is. Dit kan 45 mm zijn, maar ook 50 of zelfs 60 mm. De maaibreedte is ook niet altijd hetzelfde. De maaibreedte gaat over hoeveel gras de mesjes in één beweging kunnen maaien. Dit is bij sommige maairobots 18 cm, maar bij anderen weer 28 cm. Hoe groter de maaibreedte, hoe sneller de robot maaier zijn werk doet.

Maximale helling

Als je een tuin hebt met oneffen oppervlaktes is het belangrijk om naar de helling te kijken. Wat is de maximale helling van een robotmaaier? Dit verschilt per model. De een heeft een maximale helling van 15%, terwijl de ander tot 45% kan maaien. Het is dus belangrijk om dit van te voren goed te controleren. Kan de grasmaaier de helling op je gazon niet aan? Dan zal hij uit zichzelf omdraaien.

Laadtijd

Hoelang doet een robotmaaier erover om zichzelf op te laden? De een heeft enkele uren nodig, terwijl de ander al met 50 of 60 minuten volledig opgeladen is. Vaak kunnen de robotmaaiers met een langere laadtijd wel langer op een volle accu doorwerken dan robotmaaiers met een korte laadtijd. Is de accu bijna leeg? Dan zal de maairobot zelf terugkeren naar het basistation om zichzelf op te laden.

Handige functies

Er zijn een aantal nuttige functies waarover een robotmaaier kan beschikken, en het is aan jou om te bepalen hoe belangrijk je dit vindt. Zo zorgt de randmaai-functie voor netjes gemaaide randen van je gazon, en kan een maaier met de SmartMow-functie vloeiend wegdraaien van het grensdraad, zonder dat de accu hiermee onnodig wordt belast.

Robotmaaier accessoires