De beste manier om robotmaaier onderhoud te plegen
Robotmaaiers zijn meestal zeer onderhoudsarme tuinmachines, maar moeten van tijd tot tijd worden onderhouden. Regelmatige reiniging en onderhoud verlengt niet alleen de levensduur, maar vermindert ook het risico van dure reparaties. Om ervoor te zorgen dat je lang van je apparaat kunt genieten terwijl deze een weg door de tuin baant, is het noodzakelijk om robotmaaier onderhoud te plegen. We hebben de belangrijkste punten en reinigings- en verzorgingstips voor je samengesteld.
Bij hevige regenval of langere periodes van regen is het beter om je maairobot een pauze te geven. Deze aanpak beschermt namelijk niet alleen het gazon. Op deze manier bescherm je tevens de maaier tegen overmatige vervuiling door het natte gras wat aan de behuizing, messen en wielen blijft kleven. Daarnaast dient het gazon te allen tijde vrij te zijn van grote voorwerpen zoals takken, stenen, gereedschap of soortgelijke voorwerpen. Zo voorkom je dat het maaisysteem – met name de messen – een beschadiging oplopen. Belangrijk: Voordat robotmaaier onderhoud uitvoert, dien je veiligheidsschakelaar in de “off stand” te zetten. Daarnaast is het belangrijk om altijd beschermende handschoenen te dragen om snijwonden te voorkomen. Voor je tuinmachine zijn tevens diverse robotmaaier onderdelen en accessoires te koop, zoals reservemessen, garages, kabelverbinders en perimeterdraad.
Hoe reinig je een robotmaaier?
Helaas kunnen wij je niet precies uitleggen hoe vaak je de robot grasmaaier moet reinigen. Dit is sterk afhankelijk van het gebruik en de huidige weersomstandigheden, maar ook het type gazon en het ontwerp van je robotmaaier kunnen van invloed zijn op de mate qua vervuiling. Als kleine tip raden wij je aan om de robotmaaier twee keer per week aan het begin van de week en daarna wekelijks of zelfs maandelijks te controleren op onzuiverheden. Na verloop van tijd krijg je automatisch een gevoel voor wanneer het weer tijd is. Veel robotmaaiers vestigen ook de aandacht op zichzelf door een luid geluid (meestal een zoem) te produceren zodra er robotmaaier onderhoud nodig is. In ieder geval mag je het schoonmaken nooit verwaarlozen, omdat zware vervuiling niet alleen het energieverbruik kan verhogen, maar ook een negatief effect heeft op de maaiprestaties, vooral op hellingen.
Schoonmaken van de behuizing
Een belangrijk onderdeel van robotmaaier onderhoud is het schoonmaken van het chassis. Het oppervlak van de behuizing kan met een vochtige doek of een fijne spons worden schoongemaakt. De onderzijde (zorg ervoor dat de veiligheidsschakelaar is uitgeschakeld!) kan het beste worden gereinigd met een droge borstel (bijv. een handborstel). Perslucht is ook ideaal voor de wielen, messen en mulchunit om het oude gras uit de gaten te halen. In geval van zware vervuiling kan het nodig zijn om afwasmiddel of water met zeep te gebruiken. Gebruik echter nooit de tuinslang of erg veel water om je robotmaaier schoon te maken, omdat het binnendringen van water de gevoelige elektronica binnenin kan beschadigen. Bovendien mag er geen hogedrukspuit worden gebruikt bij het reinigen.
Laadstation schoonmaken
Het laadstation dient altijd ontdaan te worden van grotere voorwerpen zoals dennenappels, gevallen fruit, twijgen of stenen. Van tijd tot tijd is het ook zinvol om grasresten en bladeren te verwijderen, zodat de automatische grasmaaier probleemloos kan worden aangekoppeld. Indien nodig kun je natuurlijk ook een vochtige doek of spons gebruiken om de behuizing bij het laadstation schoon te maken, maar vermijdt het gebruik van veel water en koppel de stroomvoorziening van tevoren af.
Oplaadbare batterij onderhouden
Hoewel de accu onderhoudsvrij is, is het veruit het duurste deel van de robotmaaier. Ondanks de zeer goede verzorging is de levensduur beperkt tot 2 tot 4 jaar. Het hangt voornamelijk af van de lengte van het seizoen en het aantal uren dat de maairobot per dag in bedrijf is. Daarnaast zijn ook de omgevingstemperatuur en de toestand van de lading tijdens de wintermaanden van doorslaggevend belang. Meer gedetailleerde informatie vind je in de betreffende gebruiksaanwijzing van je robotmaaier.
Als het seizoen lang duurt of het aantal bedrijfsuren hoog is, moet je de batterij daarom vaker vervangen. De huidige krachtige oplaadbare accu’s zijn bestand tegen ongeveer 1.000 laadcycli (van 0 tot 100% = 1 cyclus) zonder capaciteitsverlies. Als de capaciteit toch merkbaar afneemt, dien je de batterij ten laatste te vervangen wanneer het snijvermogen ernstig wordt aangetast. Belangrijk: Gooi nooit batterijen en accu’s weg bij het normale huishoudelijke afval. De batterij wordt ingezameld, gerecycled en vervolgens op een milieuvriendelijke manier afgevoerd. Gebruikte accu’s kun je gratis inleveren bij een erkend recyclingbedrijf voor verwijdering.