Robotmaaier winterbeurt uitvoeren en messen controle

Robotmaaier accessoires

Tips voor het winterklaar maken van je maairobot

Wie wil besparen op het verwisselen van de messen van een maairobot, bespaart duidelijk op de verkeerde manier. Scherpe messen zorgen niet alleen voor een schone snede van de grassprieten en dus een uitstekend maaipatroon. Ook dragen ze bij aan energiezuinig maaien. Daarom moet je de mesjes wekelijks op slijtage en schade controleren, vooral in de eerste weken na de inbedrijfstelling. Is er in deze periode geen of slechts geringe slijtage opgetreden? Dan kunnen de messen van de robotmaaier met langere tussenpozen (1 tot 2 keer per maand) worden gecontroleerd. Met een robotmaaier winterbeurt check je deze sowieso.

Robotmaaier mesjes levensduur

Robotmaaier onderhouden - Robotmaaier mesjesDe levensduur van de messen is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt hierbij denken aan bedrijfstijd, grootte van het werkgebied, type gazon en bodemgesteldheid. Normaal gesproken moeten de messen om de 1 tot 3 maanden worden vervangen, maar er is echter geen algemeen tijdschema voor het vervangen van de messen. Voor het vervangen van robotmaaier mesjes is meestal een conventionele schroevendraaier voldoende. Afhankelijk van de fabrikant is ook het gebruik van een speciaal gereedschap nodig. Vaak is dit gereedschap bij de levering inbegrepen.

Een goedkoper alternatief voor het wisselen van messen is het slijpen van de messen met een online verkrijgbare messenslijper. De meeste merken geven echter aan dat je beter de mesjes kunt vervangen in plaats van te slijpen. Het slijpen van de mesjes kan namelijk voor onbalans in het maaisysteem zorgen en het maairesultaat negatief beïnvloeden. Om de levensduur van de grasmaaier messen te verlengen of in ieder geval niet onnodig te verkorten, is het raadzaam om regelmatig alle voorwerpen zoals dennenappels, twijgen en gevallen vruchten uit het gazon te verwijderen.

Robotmaaier winterklaar maken

Aan het einde van elk maaiseizoen (herfst/winter) ga je de robot grasmaaier grondig reinigen en nalopen, zodat hij in het voorjaar weer klaar is om te beginnen. Met deze robotmaaier winterbeurt controleer je onder andere de behuizing op beschadigingen en vervang je de robotmaaier mesjes (en eventueel de bevestigingsschroeven). Daarnaast dient voor het begin van de winterperiode de lithium-ion accu volledig te worden opgeladen om volledige ontlading tijdens de rustfase te voorkomen. Voor de winteropslag van de maairobot kies je het liefst een droge en vorstvrije plaats, bijvoorbeeld in de kelder of garage. Het is ook aan te raden om het laadstation in de winter binnen op te slaan.

Robotmaaier winterbeurt : kabels en contacten

Tevens onderdeel van de robotmaaier winterbeurt, is aandacht voor kabels en contactstrips. Als er oplaadkabels of contacten verbrand lijken, reinig je deze met een fijn schuurpapier om ook in het volgende seizoen voor een perfecte lading te zorgen. De perimeterdraad en de geleidingsdraad blijft echter het hele jaar door in de grond. Alleen de uiteinden van de draden moeten worden beschermd tegen vocht. Dit kan bijvoorbeeld door ze aan te sluiten op een originele connector van je fabrikant of door ze in een potje met vet te steken. Als het ook niet mogelijk is om het laadstation binnenshuis op te bergen, dient het basisstation gedurende de hele winter op het elektriciteitsnet en de grens- en geleidingskabels aangesloten te blijven.

Robotmaaier winterbeurt laten uitvoeren

Iedereen die dol is op zijn robotgrasmaaier mag niet terugdeinzen voor een professionele winter service door een geautoriseerde dealer. De winter service kost meestal tussen de 100 en 200 euro. Dit varieert afhankelijk van de dealer, de servicekosten en het model grasrobot. Alle benodigde reserveonderdelen zijn normaal gesproken niet in de prijs inbegrepen. De robotmaaier winter service varieert van dealer tot dealer, maar omvat meestal de volgende punten:

  • Grondig reinigen van behuizing, chassis, messen en andere bewegende delen.
  • Functiecontrole en onderhoud van alle sensoren en onderdelen van de aandrijving.
  • Indien nodig slijpen of vervangen van de mesjes.
  • Controleren van de accucapaciteit en raadt eventueel vervanging aan.
  • Werkt indien nodig de software van het apparaat bij voor probleemoplossing en/of functie-uitbreiding.
  • Definitieve functionele controle van de robot grasmaaier.

Heb je naast deze robotmaaier winterbeurt tips nog andere Tips nodig? Bekijk dan eens onze robotmaaier FAQ.