Robotmaaier grensdraad techniek en tips

Grensdraad voor robotmaaiers: meer informatie over de werkwijze

Heb je een nieuwe robotmaaier gekocht en moet je robotmaaier grensdraad aanleggen? Of wilt je gewoon meer weten over de grensdraadtechnologie? Om je te helpen begrijpen hoe de perimeterdraad werkt, hebben wij het volgende informatieve artikel voor je samengesteld.

Techniek robotmaaier grensdraad

Robotmaaier grensdraad aanleggenWanneer een magnetische fluxdichtheid verandert, wordt een elektrisch veld opgewekt. Een elektromagneet wekt een magnetisch veld op door het toepassen van een stroom op een spoel. Tijdens de inductie wordt dit proces omgekeerd en wordt een elektrische spanning opgewekt uit een magnetisch veld. De elektrische spanning wordt geleverd (geïnduceerd) tussen de klemmen van een spoel door de beweging van een magneet. Dit proces wordt gebruikt in sommige technische toepassingen. Robotmaaiers werken met deze technologie en het gebied is gemarkeerd met een stroom voerende perimeterdraad.

Grensdraad en robotmaaier

In de robotmaaiers worden virtueel twee spoelen gebruikt. Eén magneetspoel is permanent in de maairobot geïnstalleerd, de andere wordt gevormd door de perimeterdraad. Door een spanning in de grensdraad te sturen, wordt een magnetisch veld gegenereerd voor enkele milliseconden per keer. Er wordt geen spanning geïnduceerd precies boven de draad.

Polariteit

De polariteit verandert aan de verkeerde kant van het referentiedraad. Het programma van de robot grasmaaier kan deze veranderingen herkennen en omzetten in besturingscommando’s. Dit is ook de reden waarom de polen bij het aansluiten van de grasmaaier niet omgedraaid mogen worden. Anders wordt de maaier van binnen naar buiten en van buiten naar binnen verplaatst.

Onschadelijkheid van magnetische velden

De meeste robotmaaiers werken in het middengolfbereik (AM) en slechts bij een wattage van ca. 2 watt. Dit is veilig voor mens en dier. Als de robotgrasmaaier stil staat in het laadstation, wordt de spanning in de grensdraad meestal automatisch uitgeschakeld. Er kan alleen sprake zijn van storingsgeluiden als je middengolf of lange golf in het midden van het gazon kunt horen. Het luisteren naar deze frequentiebanden is in deze tijd echter vrij zeldzaam geworden.

Heeft de robotmaaier andere signalen nodig bij het maaien?

Er wordt nog wat andere informatie daadwerkelijk over de grensdraad verzonden. Ondanks de lage spanning kan de automatische grasmaaier signalen detecteren. Zelfs als de kabel tot 20 cm onder de grond wordt gelegd, afhankelijk van de fabrikant. Een en ander hangt wel sterk af van de kwaliteit van de gebruikte kabels. De robotmaaier ontvangt een signaal naar het laadstation, om hem binnen of buiten het maaigebied te plaatsen en een stopsignaal in geval van een kabelbreuk. Momenteel wordt gewerkt aan het verzenden van extra digitale signaalsequenties samen met de stroom door de lijn.

Waarop moet ik letten bij het leggen van een draad?

  • Installatie op het grasveld: Installeer altijd eerst de kabel op het grasveld, zodat fouten kunnen worden gecorrigeerd.
  • Bereid het gazon voor: Voordat je de grensdraad legt moet je het gazon nog een keer op de “oude” manier maaien.
  • Conceptie: Loop de geplande perimeterdraadbaan voor het leggen en maak zo nodig een schets. Dit helpt je om fouten tijdens het latere werk te voorkomen.
  • Geen kabels kruisen: Grenskabels mogen nooit kruisen.
  • Testinstallatie bovengronds: Voordat je de perimeterdraad ondergronds legt, dien je altijd een testinstallatie bovengronds uit te voeren.
  • Het minimaliseren van probleemgebieden: Denk er altijd aan dat waar er problemen zijn met een conventionele grasmaaier, robotmaaiers ook hun problemen zullen hebben. Probeer dergelijke probleemzones binnen je gazon van tevoren te minimaliseren.