Robotmaaier grensdraad aanleggen

Robotmaaier perimeterdraad

Robotmaaier grensdraad aanleggen

In dit artikel gaan we dieper in op het aanleggen van een perimeterdraad voor je robotmaaier. Robotmaaier grensdraad kun je zowel op het gazon aanbrengen als ook ingraven. Er zijn goede argumenten voor beide varianten, maar er zijn ook een aantal tegenargumenten.

Robotmaaier grensdraad aanleggen: bovengronds of ondergronds?

Bij het bovengronds leggen groeit de legdraad in korte tijd met het gazon mee en wordt dan bijna onzichtbaar. Het kan echter worden beschadigd, bijvoorbeeld door een verticuteermachine of tuinfrees. Met een grensdraad reparatie set is dit eenvoudig te repareren. De ondergrondse oplossing is zeker de elegantere variant. Het is hiermee ook mogelijk om onder obstakels tot 15 cm dik over te steken.

Perimeterdraad aanleggen: boven de grond

De eenvoudigste en beste manier om te beginnen met het leggen van de robotmaaier grensdraad is om deze bovenop het gazon te leggen. Je kunt dus op elk moment en zonder veel moeite correcties aanbrengen, maar je moet wel rekening houden met het volgende. Begin met het leggen van de kabel altijd bij het laadstation. Werk je een weg door je tuin tot je het kabeluiteinde weer aansluit op het laadstation. Het is belangrijk om de perimeterkabel altijd zo soepel mogelijk te trekken. Bevestig de perimeterkabel ongeveer elke 70 cm met een haak (draadpin) aan de grasmat. De grensdraad mag niet kruisen.

Perimeterdraad aanleggen: ondergronds

De ondergrondse installatie is natuurlijk bewerkelijker dan de bovengrondse manier. Maar ondergronds leggen heeft een aantal voordelen en soms is het zelfs absoluut noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer er een pad door het midden van het gazon loopt. De kabel ligt meestal ca. 4 cm diep in de grond begraven. Hoe gevoelig een robotmaaier reageert op het signaal van de begrenzingsdraad varieert. Maar in de regel wordt het signaal ook op een diepte van 20 cm gedetecteerd. De grensdraad mag niet kruisen.

Voordelen ondergrondse grensdraad

 • De perimeterdraad kan niet naar boven uitsteken en het risico lopen om te worden doorgeknipt of gescheurd.
 • De grensdraad wordt niet voortdurend blootgesteld aan weersomstandigheden.
 • Het is nog steeds mogelijk om het gazon zonder problemen te verticuteren.

Nadelen ondergrondse grensdraad

 • Complexe installatie.
 • Moeilijk om latere wijzigingen aan te brengen.
 • Soms is het zelfs nodig om de kabel ondergronds te leggen, omdat bijvoorbeeld gazons door een voetpad of oprit van elkaar gescheiden zijn.
 • Uitsluiting van individuele obstakels uit het maaigebied.
 • In tuinen zijn er soms obstakels in het midden van het gazon waarover robotmaaiers niet mogen rijden. Het is mogelijk en zeer eenvoudig om ze uit te sluiten van het maaigebied.

Wat is een secundaire zone?

Een secundaire zone is een deel van het gazon dat via een smalle doorgang verbonden is met het grootste deel van de tuin. Robotmaaiers werken meestal volgens het willekeurige principe, zodat deze secundaire gebieden voor de maairobot soms moeilijk te bereiken zijn.

Hoe bepaal ik een secundair gebied?

Of een gebied als secundair gebied moet worden ingedeeld, hangt in de eerste plaats af van de grootte van het hoofdgebied. Hoe groter het gazonoppervlak, hoe moeilijker het voor de robotgrasmaaier is om zijn weg naar het secundaire gebied te vinden. In het algemeen wordt een gebied als secundair gebied aangeduid als de doorgangsgang smaller is dan 2 m (tussen de grensdraden).

De programmering van de zones voor de maairobot

Bij het programmeren van sommige modellen moeten de afmetingen van het secundaire oppervlak worden uitgedrukt als een percentage van de totale oppervlakte. Het is ook noodzakelijk om aan te geven in welke richting deze het snelst bereikt kan worden (tegen de klok in of met de klok mee). Bij sommige modellen robotmaaiers moeten ook de meters begrenzingsdraad worden ingevoerd die nodig zijn om het nevengebied te bereiken.

Om ervoor te zorgen dat de robot grasmaaier het nevengebied kan bereiken, dient er een zogenaamde zoekkabel te worden gelegd. Deze wordt aangelegd vanaf het laadstation, via de bottleneck naar het secundaire gebied. Daar is hij met een drievoudige connector verbonden met de begrenzingsdraad op een vrij punt.

Grensdraden leggen: het doel en hoe

Robotmaaier grensdraad aanleggen - Robomow perimeterdraad 200 meterDe meeste robotgrasmaaiers werken met een perimeterdraad aan de randen van het te maaien gazon. Als eigenaar van een robotmaaier moet je er in het begin voor zorgen dat er één keer een grensdraad wordt gelegd. Dit vereist enige planning en informatie voor de uitvoering. Zonder de juiste positionering van de grensdraad is zelfs de beste robotmaaier nutteloos.

Met behulp van deze kabel kun je het gebied, waarin je wilt  dat de maairobot maait, verkleinen. Obstakels zoals vijvers of bloembakken kunnen echter ook worden uitgesloten van het te maaien gebied. Een correct aangelegde begrenzingskabel is daarom de voorwaarde voor een goed maairesultaat.

Functionaliteit van de perimeterkabel

Het robotmaaier laadstation geeft energie aan het grensdraad. De techniek van een perimeterdraad is niet zo moeilijk uit te leggen. Deze spanning is laag, maar het is voldoende om een magnetisch veld te genereren, dat de sensoren van de robotmaaier gedeeltelijk zelfs herkennen wanneer de grensdraad zich op een diepte van 20 cm bevindt. Het signaal verhindert dat de robot maaier de perimeterdraad doorkruist.

Grensdraad aanleggen: voorbereiding/planning

Bij het leggen van de grensdraad kun je fouten maken. Maar maak je geen zorgen, er kan niets misgaan met de volgende tips.

 • Denk eerst na over hoe je het grensdraad wilt leggen: Of je de perimeterdraad boven of onder de grond wilt uitrollen. Wij raden aan om de kabel in het begin boven de grond te leggen, zodat achteraf verbeteringen kunnen worden aangebracht om het maairesultaat stap voor stap te optimaliseren. Na 4 tot 6 weken groeit de grensdraad in en is deze niet meer zichtbaar. Zodra alles is geoptimaliseerd en getest, kun je nadenken over het ondergronds leggen van een grensdraad.
 • Planning: Voer de geplande route uit. Voor de zekerheid kun je ook een ruwe schets maken van je tuin met alle obstakels. Dit bespaart je de moeite van het opnieuw installeren van het systeem.
 • Niet kruisen: De grensdraad mag nooit kruisen tijdens de installatie.
 • Maaien van het gazon: Maai je gazon voor het leggen van de grensdraad, dit maakt het werk veel gemakkelijker.
 • Controleer het gazon: Controleer of er geen stenen, gaten of dergelijke op het gazon aanwezig zijn. Grotere obstakels kunnen worden uitgesloten van het te maaien gebied, door vanuit de gazonrand een lus naar het obstakel toe te maken.
 • Andere robotmaaier: Als er al een andere robotmaaier in de buurt is geïnstalleerd, moeten de zender en ontvanger zodanig worden aangepast dat de frequenties van de twee robot grasmaaiers elkaar niet hinderen.

Grensdraad aanleggen: de afstanden

Dit punt is bijzonder belangrijk. zijn afstandsspecificaties van de fabrikant, die allemaal vrij gelijkaardig zijn. De volgende afstanden zijn gebruikelijk, maar voor de zekerheid dien je de gebruiksaanwijzing van je robotmaaier te raadplegen voor de door jou gewenste afstand.

 • Terras, pad of iets dergelijks op gazonniveau: De begrenzingsdraad wordt hier op een afstand van 5 – 10 cm gelegd, zodat de robotgrasmaaier naar het terras rijdt, het gazon volledig en netjes wordt afgesneden en er geen nabewerking nodig is.
 • Bloembak, haag of iets dergelijks: Het wordt hier een beetje lastiger. In de regel wordt een afstand van 30 cm aanbevolen. Het probleem hiermee is dat zo’n gazonrand blijft staan. Om dit te omzeilen kun je het volgende doen: Verwijder ca. 20 cm van het gazon rond de bloembak en vul het gebied met bijv. houtsnippers of ander opvulmateriaal. Of straatstenen. Leg nu de grensdraad op 5 – 10 cm afstand van dit gebied. Nu hebben we 30 cm afstand van het bed tot de grensdraad, en de maaier kan tot aan de rand rijden. Geen grasspriet blijft ongesneden.
 • Muur, stenen rand of iets dergelijks: In dit geval adviseren wij een afstand van 35 cm. In dit geval moet het gras dat op de rand achterblijft helaas achteraf worden verwijderd, bijvoorbeeld met een grastrimmer.
 • Metalen voorwerpen: Je dient geen grensdraden te leggen in de onmiddellijke nabijheid van metalen materialen zoals een mangatdeksel of netsnoer. Houd een minimale afstand van 30 cm aan om interferentie met het signaal te voorkomen.
Heb je een robot grasmaaier zonder draad zoals bijvoorbeeld de Wiper Blitz 2.0, dan hoef je uiteraard geen perimeterdraad aan te leggen. Wel net zo handig!

37 reacties op “Robotmaaier grensdraad aanleggen”

 1. Leon van Zoggel

  helemaal geweldige uitleg maar nergens op internet kan ik vinden hoe ik mijn “aankomstdraad” moet bevestigen.
  Voor de duidelijkheid ik heb een vijver met opstaande rand. Voor deze vijver ligt mijn grasmatje. Naast mijn vijver wilde ik graag
  het oplaadstation installeren. Nergens kan ik vinden hoe ik mijn draad wanneer ik rondom mijn grasmat ben gegaan moet installeren.
  Nu rijdt de maaier over het stationheen. Hij bots tegen de rand van de vijver aan omdat ik mijn “aankomstdraad” langs mijn vijver en langs het laadstation heb gelegd en achteraan heb aangesloten.
  Het werkt niet goed graag had ik uw advies voor een goede aansluiting.

  Hoor u graag.
  Leon

  1. Hallo Leon,

   Het beste kun je de stap voor stap uitleg in je handleiding toepassen of eventueel de online instructievideo’s van jouw merk robotmaaier bekijken. Desnoods kun je even een belletje of een e-mailtje met een foto van de situatie naar de klantenservice sturen. Zij helpen je graag!

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

   1. Beste,

    Misschien een domme vraag

    Wij gaan onze robotmaaier binnenkort installeren

    Onze tuin is gewoon een vierkant met boordstenen die 5cm hoger zijn dan het gazon

    Dus moeten we gewoon 30 cm van de rand blijven en voor het laadstation beginnen en achter het laadstation eindigen

    Nu hebben we een houten garage gekocht…zet je die daar dan gewoon over?

    Of moet je daar ook rond met uw draad?

    Onze robotmaaier komt op het gras zelf te staan, met achter de garage een omheining en rechts naast de garage boordstenen

    Links en vooraan de garage is er gazon

    1. Beste Cindy,

     In de handleiding kun je vinden hoe en waar je het laadstation moet plaatsen. Over dit laadstation kun je gewoon de garage plaatsen, want de robotmaaier zal door zijn sensoren hier niet tegenaan botsen.

     Vriendelijke groeten,
     TuinMechanisatie.nl

    2. Ik heb twee gazonnen.
     Nu wil ik tussen die twee gazonnen een pad van gras maken.
     Hoe breed moet dit pad zijn zodat de twee grensdraden elkaar niet beïnvloeden?

  2. Uitleg over een husqvarna robot maaier:
   husqvarna.com/nl/gazon-en-tuin/tijdens-het-werk/onderhoud/robotmaaier-installeren/

 2. We hebben landroid nu de vraag hoe maken we goed werkende overgangen tussen de zone’s we hebben vastgezet met1 Spijk zodat de draden weertegen elkaar liggen dus zonder opening en toch gaat er regelmatig doorheen dus niet betrouwbaar wat is de oplossing Bedankt GW. B

  1. Hallo G. Baars,

   Vervelend om te horen dat u problemen heeft met de Landroid robotmaaier. Het is belangrijk dat de perimeterdraden worden aangesloten zoals in de handleiding staat vermeld. Indien u dit heeft gedaan en het toestel rijdt gewoon over de draden heen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de klantenservice van Worx. Wellicht is er een technisch probleem opgetreden.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 3. Ik heb een pad dat midden door het gazon loopt. Het gazon moet ik nog aanleggen. Het pad is gelegd met stenen, die 4½ cm. dik zijn. Vlak daaronder kan ik de perimeter draad leggen. Ik heb nu twee vragen:
  1. Kan ik de graszoden 3 cm. lager leggen dan het pad? Gaat de robotmaaier er dan nog overheen? Gras groeit en de grasmat komt dus steeds hoger vandaar dat ik iets lager wil beginnen. Of moet ik nog lager beginnen?
  2. Als de perimeter draad 4,5 cm. onder het pad ligt, pikt de grasmaaier het signaal dan nog op?
  3. Gezien bovenstaande vragen; welke robotmaaier adviseert u dan (maximaal 100 M2)?

  1. Hallo Jos,

   Bedankt voor je vragen. Ten eerste is 3 centimeter hoogteverschil teveel. Probeer als het kan de grasmat op gelijke hoogte als het pad aan te leggen. Ten aanzien van het ingraven van de kabel op 4,5 centimeter: de grasmaaier pakt dit signaal prima op. Je zou eens kunnen kijken naar een robotmaaier voor een klein gazon.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 4. Kan ik de perimeterdraad onder een rij keramische stapstenen leggen van 3cm dik? Tussen de stapstenen ligt gras.
  (Dus 35cm gras, dan 40cm stapsteen, dan 35cm gras, dan weer 40cm stapsteen, enz.)
  En pakt de robotmaaier het signaal dan op?

  1. Beste Mark,

   Het beste kun je dit even uittesten zonder de draad al geheel onder de stenen aan te leggen. Dit hangt ook van het merk/type robotmaaier af. Neem anders even contact op met de klantenservice van de fabrikant/verkoper.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 5. Alex van Middel

  Bedankt voor de duidelijke en volledige uitleg, toch heb ik nog een vraag. In. In ons gazon hebben wij deels in het voorjaar een veldje van een narcissen en tulpen. In het voorjaar zou dit deel tijdelijk niet gemaaid moeten worden. Is het mogelijk om een deel door bijvoorbeeld een schakelaar tijdelijk uit te sluiten?

  1. Beste Alex,

   Beter is om het perimeterdraad vanuit de rand van je gazon richting bloemenperk te trekken, deze te omranden en vervolgens weer terug naar de rand te leggen.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 6. mijn vraag is :Ik wil er een stuk gras bij aan leggen en heb mijn draad uit mijn gras gehaald en wil deze gaan verleggen maar naar mijn inziens komt de kabel naast een ander stuk kabel te liggen. Kan dit? En hoever zou deze dan uit elkaar moeten
  Groet Richard

  1. Beste Richard,

   Bedankt voor je vraag. Naast wat voor kabel komt deze dan te liggen? Ook grensdraad?

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

    1. Beste Richard,

     Voordat je het grensdraad vastmaakt op/in het gras, is het aan te raden om eerst te testen met een losliggend draad of er geen problemen ontstaan. Anders zorgen voor iets meer ruimte tussen de kabels.

     Vriendelijke groeten,
     TuinMechanisatie.nl

     1. Mijn gazon wordt onderbroken door een ca. 3 meter brede oprit. Kan ik de twee delen met elkaar verbinden door de grensdraad onder de oprit te leggen? Zo ja, hoever moeten de draden dan uit elkaar liggen om te voorkomen dat de maai robot de oprit ook gaat “maaien”.

 7. Ik heb 3 grasveldjes. Het grote veld ligt op zo’n 12 meter afstand van de 2 kleinere veldjes. Kan ik de draad gewoon onder het tegelpad doorliggen en rijdt de maaier dan over het pad naar het volgende veldje zonder dat de mesjes beschadigd raken? Stopt hij met maaien als hij over de tegels rijdt? Is dat bij alle machines het geval?

  1. Beste Nikky,

   Zolang de corridor breed genoeg is gaat de robotgrasmaaier hier gewoon doorheen. De robotmaaier messen blijven wel draaien, vandaar is het belangrijk dat het pad niet hobbelig is en op gelijk niveau ligt als je grasvelden.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 8. Ik heb een Aldi Ferrex robotmaaier. Deze doet het prima, maar een stroomkabel die parallel en vlakbij de perimeterdraad ligt, lijkt voor storingen te zorgen. Nu ligt deze stroomkabel enkele meters verder, maar voor een definitieve oplossing moet hij weer dichter naar de perimeterdraad.
  Hoe kan ik deze afschermen? Een stalen buis errond ofzo?

  alvast bedankt,
  Tijs

  1. Beste Tijs,

   Of dit een oplossing is voor de interference kunnen we zo niet zeggen. Neem aub even contact op met de klantenservice van Aldi.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 9. Ik heb gazon met ernaast diepe geul.Dus plan is stenen 10cm breed om grasveld te leggen.op hoogte gras.Vraag kanik draad meteen naast steen leggen,5cm diep?Bedoeling is …gras wordt dan alle gemaaid aan kant en robot maaier niet in geul. In afw van jullie antw gr

  1. Beste heer/mevrouw,

   Zoals wij het lezen heeft de maairobot heeft de stenen nodig om te kunnen draaien. U zult dan waarschijnlijk de draad meteen naast de draad (in het gazon) moeten leggen. Tip: het beste kunt u de draad eerst losjes op het gras met pinnetjes vastmaken voordat u deze ingraaft. Zo kunt u met de robot maaier eerst uittesten of het goed werkt.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 10. Ik heb twee gazonnen.
  Nu wil ik tussen die twee gazonnen een pad van gras maken.
  Hoe breed moet dit pad zijn zodat de twee grensdraden elkaar niet beïnvloeden?

 11. Beste lezer,

  Wij hebben een workx robotmaaier en willen nu een stuk pad naast de tuin ook laten maaien. De maaier moet dus handmatig overgezet worden omdat er geen corridor gemaakt kan worden omdat het pad lager ligt (ongeveer 60 cm).
  Wij hebben de lopende route onderbroken, twee draden naar het pad laten lopen (dicht naast elkaar) en daar de route vervolgd.

  De oude route werkt gewoon en het lampje op het basisstation brandt groen.

  Wij hebben de draad zoals in de gebruiksaanwijzing staat aangesloten maar hij zegt nu steeds buiten grensgebied. Weet u wat wij fout doen?

  1. Beste Henk,

   Het perimeterdraad moet op het gras of net onder de oppervlakte worden aangelegd voor een goede werking.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 12. Graag verneem ik van u hoe ver de perimeterdraad van een stroomkabel moet afblijven.
  kun je dit ook ondervangen ddor een plastic tussenschot in de grond aan te brengen ??

  bij voorbaat dank.
  Afzender:
  W.K. Postma

  1. Beste heer/mevrouw,

   In de meegeleverde handleiding (of online in instructievideo’s) zou deze informatie voorhanden moeten zijn. Een plastic tussenschot houdt daarentegen geen elektromagnetische straling tegen.

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 13. Beste,
  ik heb een tweedehands robotmaaier (Al-Ko Robinho 3000) gekocht van een vriend. Nu wil ik de begrenzingsdraad plaatsen in koperen elektrische draad van 1,5mm² of 2,5mm². Kan dit of moet dit echte begrezingsdraad zijn (die toch wel wat geld kost). Aangezien ik deze robot tweedehands heb aangekocht, zit de draad er niet bij en wil ik het dus proberen met gewone elektrische aangezien ik deze nog in overvloed heb liggen.

  1. Beste Didier,

   Wij raden altijd de originele onderdelen aan. Wellicht is het mogelijk om deze casus eens bij de producent voor te leggen?

   Vriendelijke groeten,
   TuinMechanisatie.nl

 14. ik wil mijn basisstation alsvolgt plaatsen in een hoek van mijn tuin–
  1–het station staat in een hoek met voorzijde en rechterzijde tegen een borderrand
  2–bij starten gaat robot eerst iets achteruit -waarna de robot met een bocht naar links uitwijkt en gaat maaien ,wat dikwijls problemen geeft
  omdat hij direct de grensdraad (out) aan het basisstation gaat opzoeken.
  3–bij het terugkomen heeft hij een rechte lijn van 2meter.-geen probleem!
  mijn vraag -is deze installatie van het station wel correct?-Mag de robot linksom het station verlaten? Ik heb gelezen dat hij met de klok mee het station moet verlaten!

 15. RUDY VAN DE WOESTYNE

  Mijn omheiningsdraad is ergens onderbroken ( waarschijnlijk met een schop ingestekt) .
  Zou een volledig nieuwe draad willen leggen . Kan dit net nasty de oude gelegd worden ?

 16. Thomas Duinkerken

  Ik heb een landxscape LX835. In eerste instantie heb ik de grensdraad gebruikt. De robot werkte perfect. Door mijn fout is de grendrraad zodanig beschadigd dat ik een nieuwe grensdraad heb aangelegd. Deze grensdraad is dikker dan de originele. Nu reageert de robot niet goed meer. Ik kan geen fout vinden. Vraag: maakt de dikte van de grensdraad verschil zodat de robot niet meer goed reageert.
  Verder heb ik meermalen een poging gedaan de pincode te veranderen. Kan dat ook een oorzaak zijn dat de robot niet juist meer reageert?
  Ik zie uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

  Met vriendelijke groeten,
  Thomas Duinkerken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *