Robotmaaier FAQ

Voordat je besluit een robotmaaier aan te schaffen kan het stukje techniek heel veel vragen oproepen. Wat is een robotmaaier precies en hoe werkt de robotmaaier? Voor wie is een robotmaaier de moeite waard? En natuurlijk niet onbelangrijk: hoeveel kost een robotmaaier? Hier vind je antwoord op al je vragen over de robotgrasmaaier en kun je makkelijker een keuze maken over welk model perfect is voor jouw tuin. Bekijk anders ook eens het artikel met de 7 meest gestelde vragen over robotmaaiers.

Wat is een robotmaaier?

Robotmaaier FAQ - Husqvarna Automower 520Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die je aan kunt schaffen om je gazon weer in orde te krijgen. Je plaatst de robotmaaier bij het basisstation en kunt hem eenvoudig instellen. De maairobot zal automatisch vanuit het basisstation vertrekken om zo het gazon te maaien. De verschillende robotgrasmaaiers hebben allerlei handige functies waardoor je er bijna geen omkijken naar hebt. Zo zal de regensensor op de maairobot ervoor zorgen dat hij zelfstandig terugkeert naar het laadstation wanneer er regen valt. En dankzij andere functies zoals Logicut berekent de maairobot precies wat de grootte van het gazon is en hoe de maaisessies het best ingedeeld kunnen worden.

Hoe navigeert een maairobot?

Hoe werkt een robotmaaier? Dankzij speciale sensoren binnenin de robotmaaier weet de machine precies waar objecten en obstakels zich op het gazon bevinden. Ook dankzij het begrenzingsdraad weet de robotmaaier waar de grens van zijn werkgebied ligt en zal hij daar niet overheen gaan.  Wil je meer weten over de navigatiemethode, kijk dan hier.

Wat zijn voor mij de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van een robotmaaier is dat je zelf geen omkijken meer hebt naar het gazon. Dankzij de deze autonome grasmaaier wordt het gras perfect bijgehouden en hoef jij, behalve het instellen van de robot, verder niets meer te doen. De robotmaaier werkt zelfstandig, deelt zelf in wat er gemaaid moet worden, vertrekt zelf naar het laadstation en keert er na het maaien ook weer terug. Een ander voordeel is dat dankzij het mulch-systeem je gazon direct ook bemest wordt: het gemaaide gras wordt klein gesnipperd en dient zo als bemesting voor je gazon.

Kan een robotmaaier makkelijk bediend worden?

De bediening van een robotmaaier is heel eenvoudig. Wanneer de robotmaaier wordt bezorgd, kun je hem in de meeste gevallen eenvoudig instellen. De meest geavanceerde maairobots hebben een handige display waarop je alles in kunt stellen. Na het instellen hoef je er niet veel meer aan te doen. Dankzij de GPS module die je op een aantal modellen kunt vinden, kun je de robot grasmaaier verbinden met je smartphone en hem vanaf de bank aansturen.

Wat kost een robotmaaier?

De prijzen van een robotmaaier kunnen verschillen. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat een maairobot een stuk duurder is dan een gewone handgrasmaaier. Hoe slimmer de robotmaaier is, hoe hoger de prijs. Als je voor een maaier kiest die voorzien is van de nieuwste technische ontwikkelingen, betaal je vanzelfsprekend meer. De prijs hangt ook af van de capaciteit die een robotmaaier heeft: hoe groter je gazon is, hoe meer je dus betaalt voor je automatische maaier. Gemiddeld betaal je tussen de €500 en de €3000 voor een maairobot.

Is mijn gazon geschikt voor een robot maaier?

Over het algemeen is ieder gazon geschikt voor een robot maaier. Robotmaaiers zijn zo ontwikkeld dat ze zichzelf door nauwe gangen en paadjes kunnen manoeuvreren. Het maakt ook niet uit of je een grote of klein tuin hebt: de robotmaaier past zich gemakkelijk aan en zal iedere tuin strak kunnen houden. Heb je een ongelijk gazon met veel oneffen oppervlaktes? Ook dat is voor een grasrobot geen probleem. De tuinmachine is zo ontworpen dat hij, afhankelijk van het model, hellingen tot 45% aankan. Heb je meerdere losse stukken gazon? Kies dan voor een model dat zelf de zones in kan delen. Er zijn ook modellen die je zelf in de juiste zone moet plaatsen.

Welke soorten robotmaaiers zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten robotmaaiers op de markt gebracht. Er zijn in de eerste plaats diverse merken, zoals Robomow, Husqvarna, Gardena, Wolf Garten, Worx, Bosch en meer die meerdere modellen hebben waar je uit kunt kiezen. Deze modellen hebben weer verschillende functies die de robotmaaier slimmer maken. Alle robotgrasmaaiers kun je verdelen in volautomatische en halfautomatische modellen. Een volautomatische robotmaaier doet alles zelfstandig, zoals het opladen en het maaien. Dit model rijdt ook uit zichzelf van en naar het laadstation. Een halfautomatische model heeft vaak geen laadstation en moet eigenhandig op het gazon worden geplaatst.

Hoe kies ik de beste robotmaaier voor mijn tuin?

Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden voor je de beste robotmaaier kunt kopen. Kijk eerst naar de oppervlakte van je gazon, en bepaal op basis hiervan hoeveel capaciteit je robotgrasmaaier moet hebben. Er zijn al robotmaaiers met een werkgebied vanaf 350 m2, maar ook tot 5000 m2. Kijk ook naar eventuele moeilijkheden die jouw gazon heeft, zoals meerdere losse delen gazon of veel objecten op het gazon. Hier zijn ook speciale robotmaaiers voor. Daarna kun je zelf bepalen welke functies je belangrijk vindt in een automatische tuinhulp. Wil je hem zo eenvoudig mogelijk bedienen? Kies dan voor een maairobot die je met een app op je smartphone kunt aansturen. Bekijk ook eens onze 10 tips voor een mooi gazon met een robotmaaier.

Hoe onderhoud ik de robot grasmaaier?

De robotmaaier is redelijk makkelijk in onderhoud en daar hoef je dan ook vrij weinig aan te doen. Het is wel belangrijk om hem eens in de zoveel tijd even schoon te maken: de messen, de wielen en de behuizing kunnen vies worden door regen, zon, maar ook gras of andere materialen die blijven plakken. Vooral in het hoogseizoen, wanneer het gras hard groeit, is het goed om regelmatig de wielen en de messen te controleren. Deze kun je eenvoudig schoonmaken en dit klusje is dan ook zo gedaan.

Zit er beveiliging op de robotmaaier?

In de meeste gevallen zit er beveiliging op de robotmaaier. Deze beveiliging bestaat uit een pincode en een alarm en geldt voor een aantal dingen. Wanneer iemand de robotmaaier optilt zullen de messen automatisch stoppen met draaien, omdat dit gevaarlijk kan zijn mocht een klein kind de maaier optillen. Ook in het geval van diefstal zal er een alarm afgaan, die alleen gestopt kan worden door het invoeren van de pincode. Op deze manier is de grasmaaier robot goed beveiligt tegen diefstal. Als de machine tegen een object op het gazon botst, zullen de messen voor de veiligheid ook direct stoppen met draaien.

Hoe moet ik het grensdraad aanbrengen?

Bij je bestelling van de robotmaaier zit in de meeste gevallen ook het grensdraad (ook wel begrenzingsdraad of perimeterdraad genoemd). Dit is als het ware de lijn waardoor de robotmaaier weet dat hij daar niet overheen kan. De werkruimte van de maairobot wordt zo dus handig afgebakend. Deze kun je met behulp van haringen neerleggen en vastmaken, bijvoorbeeld rondom struiken, bloemperken en bovengrondse wortels om deze te beschermen tegen de maaier. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de grensdraad in te graven of (de duurste optie) een erkend leverancier de maaier en de grensdraad voor je te laten installeren.

Ik heb hooikoortsklachten, helpt een robotmaaier daarbij?

Voor mensen met hooikoorts is het gras maaien een vervelende klus. Maar dankzij bijvoorbeeld de Kärcher RLM 4 robotmaaier zul je hier veel minder last van hebben. Je hoeft ten eerste niet zelf te maaien, maar ook het verwijderen van grasresten is verleden tijd. De versnipperde grassprieten worden gebruikt voor het bemesten van het gazon en blijven dus gewoon liggen. Tijdens het maaien zelf komen er ook minder allergenen vrij die de pollenallergie laten opkomen.

Moet ik een garage voor mijn robotmaaier kopen?

Een robotmaaier is van zichzelf goed bestand tegen regen en zon, maar voor extra bescherming is het altijd aan te raden om een garage voor je robotmaaier te kopen. Deze garage vormt een extra behuizing voor de automatische grasmaaier om zo nog beter beschermd te zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Bekijk ook eens onze 7 redenen om te kiezen voor een robotmaaier.