Robomow RC308u robotmaaier

Robomow RC308u robotmaaier

  • Gazonoppervlakte: 800 m2
  • Maximaal geluidsniveau: 64 dB
  • Maaibreedte: 28 cm

Het maaien van het gazon is een van die klussen waar de meningen over verschillen. Sommigen vinden dit ontspannend en leuk om te doen op zaterdag, maar voor de meesten is het een vervelende klus. Naast diverse maaidiensten komen er steeds meer robotmaaiers in de schijnwerpers te staan. Er is een grote keuze uit verschillende fabrikanten. Een van de grootste assortimenten heeft Robomow.

Robomow RC308u robotmaaier

Robomow RC308u robotmaaierDeze robot grasmaaier is de klassieke allrounder voor middelgrote tot grote tuinen. De Robomow RC308u is een relatief grote en vooral zware robotmaaier, vergeleken met de Gardena Sileno City. Aan de andere kant ziet de tuinmachine er ook mooi massief en vrij robuust uit. De bovenkant van de robotmaaier heeft een glanzende afwerking. Het basisontwerp van de Robomow RC308u met zijn vrij ronde elementen en de groen/zwarte kleurstelling is vrij klassiek te classificeren.

De toestellen zijn gebaseerd op het meest voorkomende driewielige principe. Er zijn dus twee aangedreven achterwielen en een gecentreerd bewegend wiel aan de voorkant van de automatische tuinmachine. Zo maakt ook de Robomow RC308U robotmaaier maakt gebruik van een achterwielaandrijving en een beweegbaar voorwiel. Hoewel de achterwielen veel profiel hebben, zijn ze niet te groot.

Bediening

De Robomow RC308u robotmaaier heeft een klein bedieningselement aan de bovenzijde. Hier vind je enkele knoppen, waaronder een grote stopknop en een klein display. Natuurlijk kan de maaihoogte van de RC308u ook worden aangepast, maar dit gebeurt aan de onderzijde. Je hebt de keuze tussen 60mm en 15mm. Zo kan de robot gazonmaaier je gazon zeer kort houden! Om dit te bereiken gebruikt Robomow een zeer groot driehoekig mes aan de onderzijde. De accu wordt automatisch opgeladen via het meegeleverde laadstation, waarnaar de automatische grasmaaier geheel zelfstandig terugkeert als de accu bijna leeg is of wanneer de maaibeurt er op zit. Het laadstation is via een lange kabel op de stroomvoorziening aangesloten en natuurlijk beschermd tegen water. Regen stoort de maairobot of het station niet. Wil je toch het laadstation en de robotgrasmaaier extra beschermen, dan kun je kiezen voor een RoboHome (robotmaaier garage).

Messen

De robotmaaier mesjes zijn slijtdelen, dus ook het grote maaimes zal op den duur door de gebruiker vervangen moeten worden. De messen in de vervangingsaankoop zijn vrij duur, maar een vervanging is hier duidelijk minder vaak nodig dan bij andere robotmaaiers, vanwege de massaliteit van het mes. Hetzelfde geldt voor de batterij. Deze kan eenvoudig worden uitgewisseld als de maaitijd op een volle accu zichtbaar afneemt. Hou er rekening mee dat dit na 3+ jaar begint op te vallen.

Installatie Robomow RC308u

De basisinstallatie van de Robomow robotmaaier is dezelfde als de meeste andere robotmaaiers. Maak eerst een overzicht van je tuin en vind de optimale positie voor het laadstation. Het laadstation van de Robomow RC308u robotmaaier is een beetje “anders” dan bij de Gardena of Husqvarna robotgrasmaaiers. Bij Robomow moet het laadstation “queer” worden ingesteld. De grensdraad moet recht naar de voorkant van het laadstation lopen. Dit bespaart echter een extra kabel, die bijvoorbeeld door Gardena maaiers vereist is. Zodra je de ideale positie voor het laadstation hebt gevonden, in de buurt van een stopcontact en in een rechte positie, begin je met het leggen van de grensdraad. Zogenaamde gazonnagels zijn inbegrepen. Dit zijn kleine plastic haken die je met een hamer in de grond kunt slaan. Deze kabel wordt dan plat aan het gazon bevestigd. Maak je geen zorgen, de kabel is na een paar weken volledig onzichtbaar. De perimterdraad ingraven is niet nodig, maar mag wel.

Afstand tot gazonrand

Het belangrijkste bij de installatie van een robotmaaier is om op de juiste afstand tot de gazonrand te letten. Hiervoor heeft de fabrikant een liniaal in de leveringsomvang opgenomen. In principe moet je ongeveer 28 cm afstand houden tot een massieve muur of een obstakel. Als je een obstakel in het midden van het grasveld hebt staan, moet je ook hier de kabel er omheen leggen. Je legt deze lus altijd vanuit de gazonrand richting het obstakel, maakt er een lus omheen en keert weer terug naar de gazonrand. Hier baken je het gazon weer verder mee af.

Laadstation aansluiten

Als je de kabel eenmaal om je tuin hebt gelegd, ben je klaar om het basisstation aan te sluiten. Naast de aansluiting op de geleidingskabel is hiervoor ook elektriciteit nodig. De stroomadapter van de Robomow RC308u is echter niet geschikt voor gebruik buitenshuis, dus sluit indien mogelijk de stroomvoorziening in het huis of schuur aan en leid de kabel door een raam of een gat in de muur naar buiten. De kabel is 5 meter en lang genoeg.

Instellen en testrit

Als alles is aangesloten, start je de robotmaaier. Vervolgens stel je eerst de tijd en de dag van de week in, en laat de tuinmachine dan een eerste proefrit maken. Eerst controleert de Robomow RC308u robotmaaier of het station correct is aangesloten en bereikbaar is. Als dit het geval is, wordt de geleidingskabel losgekoppeld om te controleren of deze correct is gelegd. Volg de robotmaaier. Als je een foutmelding krijgt of als je ziet dat de maairobot bepaalde plekken niet goed maait, verplaats dan de grenskabel en/of het laadstation een beetje en laat de robot maaier opnieuw rijden totdat alles werkt.