Tips voor een perfect gazon met een robotmaaier

Tips voor het perfecte gazon met een robotmaaier

De topprioriteit van elke tuineigenaar is een prachtig gazon dat bruist van vitaliteit. Vooral in het midden van de zomer ziet men vaak het tegenovergestelde van een mooi gazon, omdat het gras bruin kleurt door het sterke zonlicht. Tevens kunnen er gaten ontstaan. Bijna iedereen wil het mooiste resultaat, veel hobbytuinders streven naar een groen grasveld en perfect gazon dat niet te overtreffen is in vlakheid.

Is een perfect gazon alleen haalbaar met veel inspanning?

Nee, helemaal niet. De inspanning is groter dan het eigenlijk is, want slechts een paar mensen slagen erin zo’n resultaat te bereiken. Je hoeft je slechts aan enkele regels te houden, die wij je hier beschrijven.

Is hiervoor een robotmaaier nodig?

Alleen robotmaaiers zorgen zeker voor een lage inspanning en een grandioos resultaat. Als je echter veel tijd en energie wilt investeren, is het ook mogelijk zonder robotmaaier.

Keuze van het type gazon

Een gazon bestaat uit meerdere soorten grassen. De afzonderlijke grassoorten zijn geoptimaliseerd in grasmengsels voor het betreffende toepassingsdoel. Typische grassen die in Nederland gangbaar zijn: Poa Pratensis (weidegras) met een hoge scheutdichtheid en fijne bladeren of Lollium Perenne, dat zeer slijtvast is.

Welk gazonmengsel is geschikt voor mijn tuin?

Het optimale pakket voor de tuin bereik je door verschillende mengverhoudingen te gebruiken.

Staat het duurste mengsel een garantie voor het beste gazon?

Nee, want zelfs het duurste gazonzaadmengsel in het Olympisch Stadion wordt een lelijk veld als de verzorging niet goed is. Ook een koeienweide kan een siergrasveld worden als het correct wordt behandeld door perfecte verzorging.

Hoe vaak moet ik dit controleren?

In het voorjaar, na het verticuteren op dunne gazons, is het raadzaam om te herplanten met huishoudelijke robotachtige gazon zaden. Dan kun je de ontwikkeling van je prachtige grasmatten versnellen door herbeplanting. Naar wens kun je dit ook in het voorjaar (meestal eind april tot half mei) en in de vroege herfst doen. De grond moet een permanente temperatuur van ongeveer 10°C hebben. Gebruik het liefst grassoorten die snel ontkiemen voor een optimaal resultaat en een perfect gazon.

Hoe duur is een goed mengsel en wanneer heb ik het nodig?

Een perfect gazon? - ECOstyle Graszaad Extra 1kgDeze vraag is zeer moeilijk te beantwoorden, omdat verschillende eisen ook verschillende grassoorten vereisen. Vaak wordt de prijs verlaagd door de toevoeging van goedkopere grassen. Een prijs van minder dan 3 tot 4 euro per kilogram is zelfs met de eenvoudigste mengsels nauwelijks haalbaar. Goedkope mengsels of oude zaden zijn alleen op het eerste gezicht de moeite waard, omdat het werk misschien meerdere malen moet worden gedaan.

Voor het gebruik van robotgrasmaaiers zijn speciale mengsels samengesteld. Hier wordt ervoor gezorgd dat de grassen langzaam groeien en een dichte groei hebben. De kiemkracht van de graszaden is zeer hoog, dus je hebt een kleinere hoeveelheid graszaden per vierkante meter nodig dan bij standaard mengsels. Het is voor diverse partijen belangrijk om nauw samen te werken met telers en groothandelaren om de kwaliteit van de producten voortdurend te verbeteren.