Messenhakselaar of rolhakselaar – dit zijn de verschillen

Messenhakselaar of rolhakselaar – dit zijn de verschillen

Of het nu gaat om een doe-het-zelfzaak of internet – het aanbod aan hakselaars is groot. Het is niet eenvoudig om de juiste aankoopbeslissing te maken. We hebben de verschillen hier nog eens nauwkeurig beschreven.

Gehakt materiaal kan verstandig worden hergebruikt

Ryobi RSH2845T hakselaarStruiken, hagen en bomen moeten af en toe gesnoeid worden om beter te kunnen groeien. Na een tuinseizoen kan zich hier veel groenafval ophopen, dus veel hobbytuinders denken eraan om te investeren in een hakselaar. Zoals altijd zijn er natuurlijk verschillende modellen, die in sommige opzichten sterk verschillen. Bij de keuze van de optimale hakselaar telt niet alleen het gehakte materiaal, maar ook wat je daarna met het gehakte materiaal wilt doen. Moeten de stekken worden gebruikt voor mulchen of composteren? Niet elke tuinmachine is namelijk geschikt voor beide types. Hieronder vermelden we de twee meest populaire types die je kunt kopen.

Welke hakselaars zijn er?

Je vindt twee verschillende soorten hakselaars op de markt. De ene is de messenhakselaar en de andere is de rolhakselaar. Beide verschillen niet alleen in de prijs-kwaliteitverhouding, maar ook in de snijtechnologie.

Welke hakselaar is geschikt voor mij?

Veel hakselaars gebruiken scherpe messen om de grootte van de stekken te verkleinen. Andere modellen knippen de takken en twijgen met hun rollen. Zoals we reeds meldden, wat voor jou de beste versnipperaar is hangt voornamelijk af van de omstandigheden in je tuin.

Messenhakselaar

De messenhakselaar snijdt de stekken in zeer kleine stukjes met zijn scherpe messen, die in een snel draaiend vliegwiel zitten. Dit gehakte materiaal is dan bijzonder nuttig voor het mulchen van tuinperken, omdat het zeer langzaam ontbindt. Zo kun je je planten ermee bedekken en zo ook het onkruid onder controle krijgen. Een messenhakselaar is vooral geschikt als je meer zachte plantendelen wilt versnipperen. Dit omvat voornamelijk gras en al het groenafval van struiken en struiken.

✓ Voordeel van messenhakselaars

Het grote voordeel van een hakselaar met messen ten opzichte van rolhakselaars ligt vooral in het prijssegment. Messenhakselaars zijn aanzienlijk goedkoper in aanschaf en lichter van gewicht. Vooral bij droog en hard hout kunnen de messen zeer snel stomp worden. Je kunt de messen echter gemakkelijk verwijderen en slijpen.

✗ Nadelen van messenhakselaars

Het onmiskenbare nadeel van messenhakselaars ten opzichte van rolhakselaars is het geluidsniveau. Messenhakselaars werken zeer luidruchtig. Het is daarom essentieel dat je tijdens het werk gehoorbescherming draagt. Als je tuin zich in een nieuwbouwwijk bevindt, kun je overwegen een andere shredder te kopen, omdat je buren zich snel gestoord kunnen voelen. Een ander nadeel van de messenhakselaar is dat je de stekken voortdurend moet voeden. Een eenvoudig voersysteem werkt hier niet. Bovendien hebben deze modellen ook de neiging om sneller te verstoppen. Hier moet het apparaat gedemonteerd en gereinigd worden. De onderhoudsinspanning is hier dus iets hoger.

Rolhakselaar

Bij de rolhakselaar, ook wel de stille hakselaar genoemd, omdat de stekken door een wals worden verpletterd. Op de wals zitten kleine delen die de resten naar binnen trekken en verbrijzelen. Het gehakte materiaal wordt gebroken om een hoger aanvalsoppervlak te bieden aan micro-organismen, die verantwoordelijk zijn voor het rotten. Het gehakte materiaal is daarom bijzonder geschikt voor compostering. De aanschaf van een rolhakselaar is vooral de moeite waard als je hardhout en onbewerkte takken wilt hakken. De rolhakselaar raakt vaak verstopt met zachte plantenresten.

✓ Voordelen van rolhakselaar

Rolhakselaars zijn aanzienlijk stiller dan hun concurrenten. Daarom zijn ze duidelijk populairder in kleine tuinen. Gewoon om te voorkomen dat de goede relatie met hun buren in gevaar komt. Met de rolhakselaar heb je het extra voordeel dat de stekken consequent zelf worden aangezogen. Verstopping komt daarom veel minder vaak voor. En als het toch gebeurt, kan het snel en eenvoudig worden gerepareerd. De onderhoudsinspanning is hier dus iets lager.

✗ Nadelen van rolhakselaar

Waarschijnlijk is het grootste nadeel van de rolhakselaar de hogere tijdsbesteding die met dit apparaat gepaard gaat. Als het materiaal nat is, kan het deze machine ook verstoppen.