Makita UC4041A kettingzaag

Makita UC4041A kettingzaag

 • Aandrijving: Elektrisch
 • Zwaardlengte: 40 cm of meer
 • Vermogen: 1501 – 2000 watt

De UC4041A elektrische kettingzaag van Makita beweegt met een zwaardlengte van 40 centimeter in het middenveld van zijn productcategorie. Het toetel is geschikt voor het zagen van zowel brandhout als hard- en naaldhout. Met een stroomverbruik van 1.800 Watt biedt het de hobbyist een compromis tussen prestaties en goede handeling eigenschappen.

Eigenschappen

Met een kettingsnelheid van 14,5 meter per seconde biedt de Makita UC4041A zijn eigenaar een snelle vooruitgang in het werk. Daarnaast heeft het apparaat ook veel te bieden op het gebied van ergonomie en zaageigenschappen. De ketting span en verwissel je zonder gebruik te maken van gereedschap. De smering kan naar behoefte worden gedoseerd en het niveau van de 200 milliliter olietank is goed zichtbaar door een kijkvenster. Het gewicht van 4,7 kilogram komt overeen met de prestaties van het apparaat. De Softgrip-inzetstukken, royaal over de grijpvlakken verdeeld, ondersteunen een veilige houvast en moeiteloos werken. Een robuuste metalen klauwaanslag gebruik je om het zwaard stevig vast te zetten. De bedrijfsveiligheid is gegarandeerd door de terugslagbeveiliging.

Toepassingsgebieden

Makita UC4041A elektrische kettingzaagWat kun je doen met de kettingzaag? Met een zaaglengte van 40 cm en een krachtige 1800 Watt motor is de Makita UC4041A geschikt voor de typische houtsnijwerkzaamheden in de particuliere sector. Of je nu brandhout wilt zagen of een conifeer, de Makita UC4041A motorzaag doet het allemaal met gemak. Voor het spannen van de ketting is geen gereedschap nodig. Bij alle Makita elektrische kettingzagen wordt de ketting zonder speciale kettingzaagsleutel als volgt gespannen:

 • Je opent een plastic klep aan de rechterkant van het motorblok, waarachter zich een knop (stelwiel) voor de kettingspanning bevindt
 • Draai deze knop vervolgens tegen de klok in om de kettingspanning los te maken
 • Corrigeer nu de positie van de ketting en de afstand tot het zaagblad
 • Tenslotte zet je de ketting weer vast door deze met de klok mee te draaien

Zoals bij veel andere gemotoriseerde tuingereedschappen kunnen zulke kleine functionele veranderingen zonder gereedschap worden doorgevoerd. Dit geldt natuurlijk ook voor het vervangen of slijpen van de ketting. Hier ga je in principe verder zoals hierboven beschreven. Bij het vervangen van kettingen moet je er echter op letten dat de nieuwe ketting voldoende gesmeerd is. Met de Makita UC4041A is dit heel eenvoudig. Je kijkt door het raam om het oliepeil te controleren en je weet het!

Automatische oliepomp en ontgrendelknop

De Makita UC4041A zaagmachine heeft een automatische oliepomp om ervoor te zorgen dat de olie tijdens het gebruik continu draait. Voor de behandeling is het belangrijk om te weten dat na het bijvullen van de olietank de ketting ongeveer 2 minuten onbelast moet blijven lopen voordat je ermee gaat zagen. Dit zorgt ervoor dat de ketting voldoende gesmeerd is. Zoals alle Makita elektrische kettingzagen heeft de UC4041A een ontgrendelknop (hier ook wel een “vergrendelingsknop” genoemd). Daarnaast beschikt het toestel over een aan/uit-schakelaar op de hoofdgreep voor het in- en uitschakelen. Bij het inschakelen van de motor zaag wordt de vergrendelingsknop slechts één keer kort ingedrukt. Dit om de zaagmachine tegen onbedoeld starten te beschermen. Om hem uit te schakelen hoef je alleen maar de hoofdhendel los te laten. De elektrische rem zal de motor en de ketting onmiddellijk stoppen.

Veiligheidsaspecten

De tuinmachine is door de kettingrem beschermd tegen de beruchte terugslag van de kettingrem. Deze rem wordt geactiveerd door 2 mechanismen. Enerzijds door bewust de handbescherming naar voren te duwen, waardoor een schakelaar wordt geactiveerd om de kettingrem te starten, en anderzijds door de handbescherming naar voren te duwen. Anderzijds door de traagheid van de handbescherming (bij Makita heet dit systeem SafetyMatic), waarvan het gewicht precies voor dit effect is berekend.

Kettingrem werkt snel

De kettingrem werkt zeer snel: na slechts 0,15 seconden stopt de ketting en wordt de motor uitgeschakeld. De veiligheid functie omvat ook de elektronische morsblokkering. Deze wordt geactiveerd wanneer je de hoofdgreep los laat. Ook hier stopt de ketting abrupt. Zoals bij alle kettingzagen vereist een professionele behandeling van dit apparaat voldoende kennis van de technologie en toepassing van het apparaat. De Makita UC4041A elektrische kettingzaag voldoet aan alle veiligheidseisen van een moderne elektrische ketting zaag.  maar met dit relatief gevaarlijke tuingereedschap wordt de gebruiker zelf ook weer uitgedaagd als het gaat om zijn veiligheid.

Accessoires

Om milieuredenen is het gebruik van biologisch afbreekbare oliën voorgeschreven voor kettingzagen om de ketting te smeren. Biologisch afbreekbare oliën gaan overigens niet eeuwig mee, de meeste moeten na 2 jaar worden vervangen. Voor het starten van de zaag zul je altijd moeten controleren of er voldoende olie aanwezig is!
Bij intensief gebruik komt het moment dat de ketting moet worden vervangen. Wij adviseren de Makita zaagketting 40 cm 3/8 inch als vervangingsketting. Voor een nieuwe ketting kijk je bij kettingzaag accessoires.

1 reactie op “Makita UC4041A kettingzaag”

 1. Chris van de Vijver

  Mijn Makita kettingzaag werkt wel, de ketting draait normaal, maar zodra hij hout raakt zaagt ie haperend en krijg ik geen tak meer doorgezaagd.
  Herkent iemand dit verschijnsel?

  Chris

Reacties zijn uitgeschakeld.