Makita kettingzagen

Makita werd in 1915 opgericht door Mosaburo Makita in Anjo, Japan. Aanvankelijk werden motoren en onderdelen voor elektrische machines verkocht en gerepareerd. Sinds 1977 is het merk ook in Nederland vertegenwoordigd. In 1991 kocht Makita Dolmar GmbH en nam het productassortiment voor tuin- en bosbouwmachines, waaronder ook kettingzagen, over. Met een Makita kettingzaag weet je zeker dat je een goed product in handen hebt!

Makita kettingzaag assortiment

Makita’s productassortiment omvat tal van elektrische en benzinekettingzagen, evenals verschillende hoge remklauwen. De verschillende modellen zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van zowel particuliere gebruikers als mensen die hun motorzagen semiprofessioneel of professioneel gebruiken. Daarom moet je nadenken over de toepassing waarvoor je een Makita kettingzaag wilt kopen.

Accu en elektriciteit

Makita kettingzaag - UC3041A elektrische kettingzaagElektrische Makita kettingzagen omvatten zowel batterij aangedreven kettingzagen als elektrische kettingzagen. De eerste vereisen een constante aansluiting op een netkabel tijdens het gebruik. Ze worden gebruikt voor het snoeien van kleinere bomen, maar ook voor de productie van brandhout en voor werkzaamheden door dakdekkers of timmerlieden. De batterij gevoede apparaten omvatten modellen die werken op een 18 V basis en apparaten waarbij 2 accu’s in serie zijn geschakeld en overeenkomstig met 36 V werken. Deze batterij gevoede apparaten zijn verkrijgbaar in twee verschillende versies. De kettingsteek is 3/8 of 1/4 inch, afhankelijk van het model, en de breedte van de aandrijfschakels is 1,1 of 1,3 mm. Ze zijn uitgerust met functies die meer veiligheid op het werk garanderen en met functies die de bediening en het motorzaag onderhoud vergemakkelijken.

Een trekontlasting van de kabel voorkomt een onbedoeld verlies van de stroomtoevoer wanneer de kabel abrupt wordt getrokken. De zaagketting kan zonder gereedschap worden vervangen en gespannen. En voor meer veiligheid zijn de Japanners uitgerust met een elektrische uitlooprem en automatische kettingremmen.

Makita benzine kettingzagen

In tegenstelling tot elektrische kettingzagen zijn benzinekettingzagen (Makita EA3200S35A benzine kettingzaag) zowel krachtig als mobiel, zodat ze voor een breed scala aan toepassingen kunnen worden gebruikt. Afhankelijk van hun kracht en zwaardlengte zijn ze geschikt voor het oogsten van brandhout, het onderhoud van fruitbomen en het kappen en kappen van hout. De 2-taktmotoren worden aangedreven door een brandstofmengsel met een verhouding van 1:50. Er wordt 20 ml olie per liter berekend. Naast een automatische kettingrem hebben ze ook een handgeschakelde kettingrem en een klauwstop, waarmee ze op de stam of het gebouw kunnen worden aangebracht en die voor meer stabiliteit tijdens het zagen zorgen. Ze worden gestart met een trekkoord. Om het starten te vergemakkelijken, zijn de afzonderlijke modellen uitgerust met verschillende oplossingen, zoals veerondersteuning voor de trekkabel of een primer of decompressieklep.

De hoge remklauwen zijn een goed alternatief voor takzagen, omdat ze ook vanaf de grond kunnen worden gebruikt. Ze worden elektrisch of door een benzinemotor aangedreven. Ze hebben een telescopische schacht en een eenheid waaraan de zaagstang met zaagketting is bevestigd. Ze hebben een aantal functies die het werken veiliger maken. Ze hebben bijvoorbeeld een automatische kettingrem en kettingsmering.

Bij Makita vind je de passende kettingzaag

Makita is een bekende fabrikant van gereedschappen voor de professionele sector, maar ook voor doe-het-zelvers en tuineigenaren. Ketting zagen zijn onmisbaar gereedschap voor het snoeien van bomen, het knippen van heggen en het kappen van bomen. Ze worden ook gebruikt om brandhout te kappen en worden zelfs door sommige kunstenaars gebruikt om hun werk te maken. De producent biedt een breed scala aan benzine-, elektrische en draadloze heggenscharen voor alle toepassingen. Diverse goede modellen zijn onder andere de EA3201S35A en de UC3041A.

Welke Makita kettingzaag is de juiste?

Als je op verschillende locaties wilt werken of zware bomen wilt kappen, heb je een benzinekettingzaag nodig. Deze tuinmachines zijn echter luidruchtig, produceren uitlaatgassen en zijn meestal vrij zwaar. Ze vereisen regelmatig onderhoud, maar zijn zeer robuust en duurzaam. Een elektrische Makita kettingzaag is meestal voldoende voor het regelmatig snoeien van bomen en heggen in de tuin. Het is stiller en lichter en produceert geen uitlaatgassen. Er is echter een netaansluiting binnen handbereik nodig. De onderhoudsinspanning is lager, maar de elektrische motoren zijn niet zo robuust en duurzaam als benzinemotoren. Batterijkettingzagen zijn net zo stil als elektrische kettingzagen, maar onafhankelijk van het net. De bedrijfstijd wordt beperkt door de batterijlading. Ze hebben niet zoveel vermogen als benzine kettingzagen. Maar voor een enkele keer zijn ze een goed alternatief.

De eigenschappen van Makita benzine kettingzagen

Makita biedt benzine motorzagen aan in het vermogensbereik van 1,8 pk tot 5,9 pk. Zwaarden tussen de 35 en 50 cm lengte passen hierbij. Alle Makita benzine kettingzagen zijn uitgerust met trillingsdemping om de gewrichten te beschermen. De “Touch & Stop” hendel bediening maakt het mogelijk om de motorzaag te stoppen door de hendel aan te raken. Een verstelbare oliepomp zorgt voor een optimale kettingsmering onder alle omstandigheden. Voor commerciële gebruikers met de juiste bijscholing biedt Makita ook Top-Handle benzine kettingzagen aan. Deze zaagmachines zijn bedoeld voor het werken met touwklimtechniek, in hefmanden of in bomen.

Eigenschappen van Makita elektrische kettingzagen

Makita biedt elektrische kettingzagen (zoals de UC4041A) met een vermogen van 1.800 tot 2.000 Watt. Zwaarden van 35 tot 45 cm lang kunnen worden gebruikt. Zowel het wisselen van de ketting als het afstellen van de kettingspanning kan zonder extra gereedschap worden uitgevoerd. Een groot kijkvenster maakt het mogelijk om het oliepeil te allen tijde eenvoudig te controleren. De grote kettingolietank van 200 ml maakt langere werktijden mogelijk. De handgrepen zijn voorzien van rubberen pads.

Makita kettingzagen worden getest

Talrijke kettingzagen van alle soorten en van verschillende fabrikanten worden door verschillende platformen getest. De benzinekettingzaag Makita EA3200S40B onderscheidt zich door zijn lage gewicht van 4,1 kg, de eenvoudige bediening, de goede positie in de hand en de trillingsdemping. De Makita UC3041A moet worden vermeld voor de elektrische kettingzagen. Bijzonder positief zijn het lage gewicht, het compacte ontwerp, de SafetyMatic-kettingrem, de gereedschap loze instelling van de kettingspanning en de gereedschapsvrije kettingvervanging.

Conclusie Makita kettingzaag

Bij Makita kun je een doordachte selectie van tuingereedschap kopen, zowel voor de huishoudelijke als de professionele sector. Het assortiment omvat zowel elektrische kettingzagen als benzinemodellen, die krachtiger zijn en ook kunnen worden gebruikt voor het kappen van bomen.