Makita DUR181Z grastrimmer

Makita DUR181Z grastrimmer

  • Aandrijving: Accu
  • Te trimmen: Rand van het gazon
  • Maaibreedte draad: 26 – 30 cm

Onder het trefwoord “trimmers” biedt de Japanse fabrikant Makita verschillende apparaten aan, onderverdeeld in de productcategorieën “grastrimmers” en “bosmaaiers”. In het volgende artikel beschrijven we de accugrastrimmer Makita DUR181Z.

Batterij & lader

De Makita DUR181Z wordt niet met een accu of lader geleverd en met een goede reden: veel klanten hebben al een heggenschaar of kettingzaag van Makita met de bijbehorende accu’s en hebben daarom geen extra accu of lader nodig. Vooral de uitwisselbaarheid van de accu’s tussen de verschillende Makita tuinproducten is een niet te onderschatten pluspunt voor deze apparaten. Dus als je al een 18V Makita accu hebt, dan kun je deze met vertrouwen gebruiken in je nieuwe grastrimmer.

Verschillende batterijen

Makita DUR181Z grastrimmerDe 18V batterij kan worden vervangen tussen compatibele Makita batterij gevoede apparaten. Als je een nieuwe accu nodig hebt voor deze kantenmaaier heb je keuze uit 3 verschillende types:

  • De Li-Ion batterij BL1815, (1,3 Ah, laadtijd 15 m, looptijd 26 m)
  • De Li-Ion batterij BL1830, (3,0 Ah, laadtijd 22 m, looptijd 45 m)
  • Een Li-Ion batterij BL1840, (4,0 Ah, laadtijd 36 m, looptijd 60 m)

De aangegeven laadtijden hebben betrekking op de door ons aanbevolen DC18RC snellader en een lege batterij. De looptijd is slechts als referentiepunt te beschouwen, aangezien deze sterk afhankelijk is van de betreffende toepassing. Alle bovengenoemde accu’s hebben een zogenaamde overbelastingsbeveiliging (aangegeven met een sterretje op de verkoopverpakking). Dit elektronisch geïmplementeerde systeem schakelt de stroomtoevoer uit als het een “abnormaal hoog stroomverbruik” meet. Tevens schakelt de stroom uit als de accuspanning te laag is geworden. Bij grastrimmers met schroefdraadtechnologie wordt overigens zelden overbelastingsbeveiliging toegepast, omdat het “bijten” van de schroefdraad bijna nooit tot een overbelastingssituatie zal leiden. Met kettingzagen, heggenscharen en grasmaaiers met messentechnologie kan dit vroeg of laat gebeuren.

Makita DC18RC snellader

Met de DC18RC-snellader kan een ontladen accu in slechts 22 minuten volledig worden opgeladen. Met gereedschap op batterijen is een korte oplaadtijd uiterst praktisch. Direct onder de vergrendelingsknop vindt je een klein rood lampje dat normaal gesproken het oplaadniveau van de batterij aangeeft. Deze grastrimmer accessoire is een goede koop waar je veel plezier aan zult beleven.

Handgreepsysteem en batterij

Het grote stuur ligt comfortabel in de hand en kan tot 180 mm zonder gereedschap worden versteld dankzij het telescopische stuur. De onderste handgreep verstel je eenvoudig met behulp van een schroefdop in de juiste hoek. Deze Makita accutrimmer kan met verschillende Makita lithium-ion accu’s worden gebruikt. Batterijen met verschillende prestatieniveaus – van 1,3 tot 5,0 Ah – zijn hiervoor geschikt. Een indicator voor de batterijcapaciteit geeft informatie over het huidige niveau.

Snijsysteem

De Makita DUR181Z is uitgerust met de 1-draads snijkop Tap & Go. Tap & Go staat voor het eenvoudig volgen van de draad. Druk gewoon op de spoel op de grond en de draad wordt automatisch verlengd. De draad heeft een diameter van 1,6 mm. Een metalen beugel op de schroefdraadkop beschermt muren en planten tegen beschadiging. De roterende snijkop maakt het snijden van de randen even gemakkelijk. Om ook op moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen werken, kan de snijkop worden gekanteld.

Controle, geleidingssysteem

Je schakelt de gazontrimmer in door middel van de aan/uit schakelaar aan de binnenzijde van de handgreep. Om te voorkomen dat het apparaat per ongeluk wordt ingeschakeld, is de tuinmachine ook voorzien van een vergrendelingsknop aan de bovenkant direct onder het batterij-indicatielampje. Druk eerst de vergrendelknop naar voren en druk vervolgens op de aan/uit-schakelaar. Tijdens normaal bedrijf hoef je alleen maar op de aan/uit-knop te drukken en na het loslaten van de knop komt het apparaat onmiddellijk tot stilstand. Het apparaat heeft overigens een tweede vergrendelknop op de as van de trimmerkop, maar deze heeft een heel ander doel. Als je deze losmaakt, dan kun je de hoek van de trimmerkop ten opzichte van de geleiderail in 5 stappen aanpassen. Met andere woorden, de hoek tussen de geleiderail en de grond kan worden veranderd. Op deze manier is de gebruiker in staat om de meest comfortabele werkpositie voor zichzelf vinden.

Conclusie Makita DUR181Z grastrimmer

De Makita accu grastrimmer heeft een flexibel besturingssysteem. Je past het tuingereedschap in slechts enkele stappen optimaal aan, aan de verschillende werkomstandigheden. Bovendien kun je het stuur met 15 cm verlengen door de as op het aansluitingspunt naar de bovenste hoofdgreep los te maken en te verschuiven. Ook hier kun je de as tegelijkertijd naar rechts of naar links draaien. Deze tweede mogelijkheid van hoekverstelling geeft je een optimale positie voor de snijkanten van de snijkop.