Maaitechniek van een grasmaaier

Maaitechniek van een grasmaaier

Er zijn vele aspecten die je in de gaten dient te houden bij het uitkiezen van een grasmaaier. Zo zijn er een hoop redenen om voor een bepaalde maaier te kiezen: het past binnen je budget, het is het soort grasmaaier dat jou het beste ligt, de grasmaaier is gericht op het onderhouden van kleinere gazons en ga zo maar door. Er zijn een hoop redenen op te sommen waarom je voor een bepaalde grasmaaier kan kiezen. Eén van de aspecten van maaien waar je rekening mee dient te houden is de maaitechniek van de grasmaaier. Er zijn meerdere soorten technieken die een maaimachine kan gebruiken om het gras zo optimaal mogelijk te maaien. Hieronder worden de verschillende maaitechnieken van deze tuinmachines uitgelicht.

Kooimaaier

Bij kooimaaiers is er ook daadwerkelijk sprake van een kooi waarin de messen zitten die het gras maaien. De vorm waarin deze messen zitten is te vergelijken met een spiraal, zodat het gras mooi evenredig gevormd wordt. Je zult de kooien waarschijnlijk herkennen van de handgrasmaaiers die vele mensen gebruiken om kleine tot middelgrote gazons te maaien. De aandrijving ben je vaak zelf, en door de beweging roteren de messen. Deze zijn vervolgens in staat om het gras te maaien. Frequent maaien is wel een vereiste, want lang gras is een taaie klus aan de hand van deze maaitechniek.

Cirkelmaaier

Er zijn ook grasmaaiers waarbij de messen zich aan de onderkant van de maaier bevinden, in een ronde bak. Dit zijn de cirkelmaaiers. In de ronde bak draait het mes op hoge snelheid rond. Deze snelheid is zo hoog dat het gras als het ware omhoog getrokken wordt door de luchtcirculatie die in de cirkelvormige bak ontstaat. Hierdoor komen ze hoog genoeg om door het mes gemaaid te worden. Ten opzichte van de kooimaaier zijn er voor- en nadelen. Zo is de cirkelmaaier beter in het maaien van oneven terrein en kan het tevens beter omgaan met hoog gras. Echter is het resultaat van het maaien bij kooimaaiers veel mooier.

Zweefmaaier

De zweefmaaier zweeft als het ware over het gras, er komen geen wielen aan te pas. Hierdoor zijn ze goed in staat om moeilijke plekjes te bereiken, zoals bijvoorbeeld randen. Echter is het wel zo dat ze door hun maaitechniek niet geschikt zijn voor hoog gras en grote velden.

Balkmaaier

Een balkmaaier heeft een balk (zowel boven als onder) van messen aan de voorkant bevestigd zitten, die aangedreven worden door een motor. Zo ontstaat een knippende beweging die het gras maait. Vooral ruwe en grote grasvelden zijn per definitie de velden waarin de balkmaaier zich het beste thuis voelt.