Kettingzagen vergelijken

Waarop kun je kettingzagen vergelijken?

Wanneer je een nieuwe kettingzaag koopt, vergelijk dan de volgende functies om de beste kettingzaag voor jouw te vinden.

Prijs

Nieuwe kettingzagen kunnen variëren van €50 tot €500 of meer, afhankelijk van de grootte, het merk en het model. Sommige grotere commerciële kettingzagen kunnen meer dan 1000 euro kosten. Of je nu een goedkope motorzaag of een dure kiest, er is altijd een goede zaagmachine te vinden.

Motor grootte

De grootte van de motor wordt gemeten in kubieke centimeters. Hoe groter de motor, hoe meer vermogen de zaag zal hebben. De meeste kettingzagen voor thuisgebruik hebben motoren van 30 tot 60 kubieke centimeter. Een voorbeeld van een goede benzine motorzaag is de Herzberg HG-5800.

Lengte van de zaagbladen

Het zaagblad is het deel van de zaag waar de ketting zit, en draait bij het aanzetten van de zaag om door verschillende materialen te snijden. De meeste kettingzagen voor thuisgebruik hebben een zaagblad van 6 tot 24 inch. Groter is niet altijd beter in dit geval. Langere staven kunnen moeilijker te controleren zijn, wat extra veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Ze kunnen ook in de weg zitten bij het werken aan kleinere klussen. De gemiddelde huiseigenaar zou een 16 inch bar of kleiner moeten kunnen gebruiken.

Ketting

Verschillende kettingzagen kunnen worden geleverd met verschillende kettingen, afhankelijk van hun grootte en het materiaal waarvoor ze het beste zijn. Kettingen met hardmetalen tanden kosten iets meer, maar kunnen helpen voorkomen dat je ketting bot of beschadigd wordt bij het doorzagen van vuil hout en spijkers, of bij het zagen van stompen.

Gewicht

Kies een kettingzaag waarmee je voor langere tijd comfortabel kunt werken. Kleine modellen op batterijen kunnen zo licht zijn als drie kilo, terwijl grotere zagen meer dan 10 pond kunnen wegen.

Lichaamsbreedte

Een smallere zaag kan gemakkelijker te hanteren zijn dan een bredere zaag.

Materiaalspecialiteit

Sommige motorzagen zijn speciaal ontworpen om bepaalde materialen aan te pakken, zoals hout of stenen en beton. Andere zagen zijn ontworpen voor universeel gebruik.

Veiligheidskenmerken

De nieuwste kettingzagen worden geleverd met een aantal belangrijke veiligheidsvoorzieningen waar je op moet letten, zoals kettingremmen, kettingvangers, terugslagarme zaagbladen en vergrendeling van de trekker.

Extra functies

Andere kenmerken die mooi kunnen zijn, maar niet voor iedereen nodig zijn, zijn onder andere trilling demping, gereedschap loze kettingspanningen, luchtfiltersystemen, een brandstofmeter en een automatische ketting olieregelaar. Over het algemeen geldt dat hoe meer extra’s een zaag heeft, hoe duurder hij zal zijn.

Het meten van een kettingzaag en kettingzaagblad en ketting

Om erachter te komen welke maat ketting je met je zaagmachine moet gebruiken, moet je het zaagblad meten. Om dit te doen, meet je eenvoudigweg vanaf de punt van het zaagblad tot het punt waar het voor het eerst uit de zaag zelf komt. Rond af naar boven op het dichtstbijzijnde gehele getal als je een fractie meet. Dit is je staaflengte. Om de lengte van de ketting te bepalen die je nodig hebt, moet je twee maten vinden: het aantal aandrijfschakels en de steek.

Om het aantal aandrijfschakels te vinden:

 • Leg de ketting op een vlakke ondergrond.
 • Tel het aantal aandrijfschakels, of nokken, op de ketting.
 • Om de steek van de ketting te vinden:
 • Meet de afstand tussen de drie opeenvolgende klinknagels op de ketting, beginnend in het midden van de eerste klinknagel en doorgaand naar het midden van de derde.
 • Deel die meting door 2.

Hoe een kettingzaag te slijpen

Kettingzaag vergelijken - Bosch zaagkettingAls je ketting bot en ineffectief is geworden, heb je drie hoofdopties:

 • Breng je ketting naar een professional om hem te laten slijpen.
 • Slijp de ketting zelf.
 • Vervang de hele ketting door een nieuwe.

Om zelf een ketting te slijpen, volg je deze stappen:

 • Zorg ervoor dat je zaag niet loopt of niet is aangesloten.
 • Markeer de tand waarmee je begint, zodat je niet meer dan andere tanden kunt slijpen.

Je kunt een speciaal kettingzagenslijpgereedschap gebruiken om er zeker van te zijn dat je onder de juiste hoek vijlt, of je kunt de hoekgeleider gebruiken die op elke afzonderlijke tand moet worden gemarkeerd. Lijn je vijl uit met de eerste tand en maak rechte, gelijkmatige streken na deze hoek, maar in één richting. Zorg ervoor dat je op elke tand hetzelfde aantal slagen vijlt als om de ketting heen.

Veiligheidstips bij het gebruik van een kettingzaag

Kettingzagen kunnen gevaarlijk gereedschap zijn als ze niet goed worden gebruikt. Lees altijd de volledige gebruikershandleiding die bij je zaag is geleverd voordat je deze in gebruik neemt.

Volg bovendien goede veiligheidspraktijken voor kettingzagen, zoals:

 • Draag altijd de juiste oogbescherming, schoenen en veiligheidskleding bij het gebruik van een kettingzaag.
 • Controleer je zaag voor elk gebruik en controleer of alle veiligheidsvoorzieningen naar behoren werken.
 • Let op de terugslagzone van je motorzaag.
 • Houd een lopende kettingzaag altijd met twee handen vast. Schakel de motorzaag uit als je met één hand iets anders moet doen.
 • Haast je niet. De meeste ongelukken gebeuren wanneer mensen zich haasten.
 • Plan je snede, zodat je precies weet waar de balk het materiaal zal verlaten.
 • Klim niet in bomen of ladders met een kettingzaag, tenzij je een professional bent.

Conclusie kettingzagen vergelijken

Kettingzagen kunnen korte metten maken met een groot project rondom het huis, maar de juiste voor je zal afhangen van je ervaring, wat voor soort werk je gaat doen en hoeveel je wilt uitgeven. Heb je problemen met het starten van je motorzaag, lees dan ons artikel “kettingzaag start niet” over hoe je hem weer aan de praat kunt krijgen.

Hoe hebben we deze producten gekozen?

We hebben onze eigen persoonlijke ervaringen en online onderzoek gecombineerd om onze lijst van de beste kettingzagen te maken, waarbij we het type, de grootte en de algemene kenmerken vergelijken. We hebben ook rekening gehouden met onbevooroordeelde productbeoordelingen van derden.

Kettingzagen vergelijken