Kettingzaag slijpen

De beste kettingslijpers

Waarom moet een ketting worden geslepen?

Het slijpen van de kettingzaag is na een bepaalde tijd onvermijdelijk. Hoe goed het product ook is, na verloop van tijd wordt het bot en moet het op een gegeven moment worden geslepen. In dit artikel informeren wij je wanneer een kettingzaag moet worden geslepen en hoe je dit moet voorbereiden. Vooral beginners zouden dit artikel moeten lezen om de kettingzaag later alleen te kunnen slijpen, eventueel met behulp van een kettingslijper.

Wanneer moet ik de kettingzaag slijpen?

Er zijn verschillende dingen die erop wijzen dat een zaagketting moet worden geslepen. Aan de ene kant moet je het slijpen als de zaag zich niet meer goed in het hout gaat en/of bij het kromtrekken van de kettingzaag. Als je bij het zagen druk moet uitoefenen, is de ketting niet meer scherp genoeg en moet de ketting worden geslepen. Een andere indicatie voor een botte ketting is relatief fijn zaagsel bij het zagen in plaats van grove stukken hout. Zelfs als je kunt zien dat de snede maar in één richting is, moet je hem nog eens aanscherpen. Want dan zijn de snijtanden aan één kant waarschijnlijk stomp of veel minder scherp.

Signalen die aanduiden dat de zaagketting moet worden geslepen:

  • De ketting werkt zichzelf niet in het hout in. Je moet druk uitoefenen bij het zagen.
  • Verticaal zagen levert fijn zaagsel op in plaats van grove spanen tijdens het zagen.
  • De kettingzaag snijdt in één richting.
  • Rookontwikkeling ondanks functionerende kettingsmering en correcte kettingspanning
  • De motorzaag kan niet aan het hout worden bevestigd, hij springt tijdens het zagen.

Voorbereiden van de zaag voor het slijpen

Kettingzaag slijpen - Einhell GC-CS 85 E kettingzaagslijperEen kettingzaag slijpen vergt helaas een beetje voorbereiding. Allereerst moet de zaagketting grondig gereinigd worden. Helaas is het soms bedekt met veel hars, waardoor het moeilijk schoon te maken is. Dan kan een speciale harsverwijderaar helpen. Controleer of de slijtage-indicator nog niet is bereikt. Wanneer dit gebeurt, moet de ketting worden vervangen door een nieuwe. De ketting moet dan opnieuw gespannen worden, sterker dan bij normaal gebruik. Hierdoor worden de snijtanden strakker aangetrokken en wordt voorkomen dat ze tijdens het slijpen te veel bewegen. Dit maakt het slijpen schoner en beter.

Dan moet je op zoek gaan naar de kortste zaagtand en deze markeren als een rechtgetrokken tand. Deze wordt eerst geslepen met bijvoorbeeld een kettingslijpmachine en dient als maat voor alle andere tanden. Na het slijpen moeten deze ongeveer even lang zijn als de strekkende tand. Om te beginnen met slijpen, moet je nog een stap verder gaan. Voor het slijpen wordt een ronde vijl gebruikt. Deze moet de juiste diameter hebben. Bij de meeste kettingzagen geven de nummers op de zaag de juiste diameter aan. De zaagketting moet ook in een bankschroef worden geklemd, zodat deze niet tijdens het vijlen hoeft te worden vastgehouden.

Hulpmiddelen om de kettingzaag te slijpen

Je hebt geen idee of je de instructies in deze handleiding goed kunt opvolgen? Maak je geen zorgen, veel mensen die voor het eerst hun zagen vijlen, zullen ze niet kunnen slijpen. Om een goed resultaat te krijgen is het mogelijk om de zaagketting bij een professionele slijper te langs te brengen. Ook kun je zelf een kettingslijper kopen, zodat je nog eenvoudiger zelf de ketting kunt slijpen. Het is belangrijk dat je weet welke zaagketting bij je kettingzaag hoort en welke afmetingen deze heeft. Het is het beste om de gegevens van de kettingzaag te zoeken met het trefwoordbestand in Google. Dan moet er een geschikt product voor je zaag worden getoond.

Met een vijlmaat kun je alle hoeken en afmetingen controleren. Je zit dus aan de veilige kant wat betreft het juiste resultaat. Een lagerrand geeft de juiste hoek aan voor het slijpen. De geleiderail heeft ook een zogenaamde “groefdiepte”, die ook helpt en wordt weergegeven voor een correcte verscherping. De ideale zogenaamde “dieptebegrenzerafstand” kan ook worden afgelezen. Het bepaalt hoe diep de snijtanden in het hout doordringen. Als deze afstand niet wordt aangehouden, heeft de zaag meer vermogen nodig om te zagen en werkt de zaag niet goed. Ook het zaagresultaat verslechtert. Deze afstand van de dieptebegrenzer moet bij het slijpen altijd worden aangepast. Neem je bovenstaande tuinmachine tips in acht en wordt het motorzaag onderhoud goed uitgevoerd, dan heb je lang plezier van je tuinmachine!