Kettingzaag kopen?

Wat is een kettingzaag, heb je er één nodig en moet nu een kettingzaag kopen?? Hier kom je te weten wat een kettingzaag is en voor welke doeleinden deze kan worden gebruikt. Met een ketting zaag hoef je niet met een handzaag te zagen, wat een probleem is met dikke stammen en balken. De kettingzaag wordt meestal gebruikt op je eigen terrein, in de landbouw of natuurlijk in de bosbouw. Kettingzagen bestaan al lang en zijn erg populair.

De beste kettingzaag merken

Wat zijn de betrouwbaarste en beste kettingzagen van dit moment?

Gardena kettingzaag

De beste Gardena kettingzagen

Powerplus kettingzaag

De beste Powerplus kettingzagen

Black & Decker kettingzaag

De beste Black & Decker kettingzagen

Stihl kettingzaag

De beste Stihl kettingzagen

Makita kettingzaag

De beste Makita kettingzagen

Stiga kettingzaag

De beste Stiga kettingzagen

Bosch kettingzaag

De beste Bosch kettingzagen

McCulloch kettingzaag

De beste McCulloch kettingzagen

Wat zijn kettingzagen?

Het betreft een zaag die is uitgerust met een scherpe ketting en wordt aangedreven door een benzine- of elektromotor. De motor is bekleed met een behuizing die voor een groot deel uit kunststof bestaat. Het standaard ontwerp is de handbediende kettingzaag, die ook het vaakst voorkomt. Naast het standaardontwerp zijn er ook zeldzame speciale uitvoeringen zoals een betonnen kettingzaag of een mijnbouwkettingzaag.

De ketting van de kettingzaag

De ketting, die op een zaagblad loopt, is voorzien van veel kleine scherpe tanden. Deze zaagtanden werken zaag tandtechnisch en zeer effectief. Aan het einde wordt een rol geplaatst, zodat de ketting soepel om het zaagblad loopt. De stang, ook wel het zwaard genoemd, is verkrijgbaar in verschillende lengtes voor verschillende toepassingen. Natuurlijk moet de breedte van de ketting ook correct zijn in overeenstemming met de lengte. Het doel van kettingzagen is het doorsnijden van dikke stammen zonder veel spierkracht of met behulp van een bijl.

Welke toegevoegde waarde hebben kettingzagen?

Bosch UniversalChain 18 LI accu kettingzaag kopen?De toegevoegde waarde door arbeidsbesparing is al genoemd. Daarnaast neemt zowel op het werk en/of in de tuin als in het bos, de inspanning voor alle hobby-tuiniers, ambachtslieden en vooral boswachters af. De inspanningen voor het behoud van de natuur en de bescherming van de natuur zijn in de eerste plaats gericht op het behoud van de natuur. Vroeger werden grote bomen met een zeer grote stamdiameter gekapt met een bijl. Dit was een fysiek zware en zweterige baan. Tegenwoordig is het veel gemakkelijker en sneller met een ketting zaag. De kettingzagen zijn vaak te zien tijdens het werken aan het dakspant. Hier gebruiken de timmerlieden de machine om dikke spanten op lengte te zagen. Vooral in de herfst, het seizoen waarin veel bomen omvallen of dikke takken afbreken, kun je de brandweer met kettingzagen zien. Een enigszins ongebruikelijk toepassingsgebied is de creatie van kunstobjecten door kunstenaars. Met behulp van de zaag toveren ze verschillende figuren en objecten tevoorschijn.

Waarom een kettingzaag kopen?

Of een kettingzaag kopen nodig is, hangt sterk af van de gebruiksfrequentie. Als de zaagmachine alleen in de schuur ligt en slechts zeer zelden wordt gebruikt, is de investering waarschijnlijk niet zinvol. Het kan dan echter een goedkope kettingzaag zijn, die zonder problemen geschikt is voor hobbytuinders. Voordat je echter tot de aankoop overgaat, is enkele kettingzagen vergelijken een goed idee. Het hoeft niet noodzakelijkerwijs een benzinekettingzaag te zijn, maar het kan ook een elektrisch aangedreven kettingzaag zijn. Of het nu gaat om een elektrische of benzinemodel: met deze tips vind je voor elke toepassing de juiste tuinmachine. We geven je ook tips over veiligheid.

Diverse klussen

Voor bosbouwwerkzaamheden, kleine tuinbouwwerkzaamheden of voor de productie van brandhout: Als je regelmatig hout versnippert, dikke takken zaagt of zelfs een boomstam buigt, kun je niet anders dan een kettingzaag kopen. Een kettingzaag zoals de Kibani kettingzaag 1800 Watt is een geavanceerd gereedschap, dus de keuze van het juiste model is belangrijk. Wij geven je doelbewust tips over de bruikbaarheid en de prestaties van je motor en vertellen je waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een kettingzaag.

Benzine of elektrisch: Welk model moet het zijn?

Maar wat is nu de beste kettingzaag voor jou? Er zijn twee soorten kettingzagen: de iets kleinere, minder krachtige elektrische kettingzagen en de grotere modellen, die zijn uitgerust met een benzinetank. Elektrische kettingzagen worden voornamelijk gebruikt in de tuin van het huis om bomen te kappen of brandhout te versnipperen. Benzinezagen daarentegen worden voornamelijk gebruikt voor bosbouwwerkzaamheden in het bos, d.w.z. voor het kappen en zagen. Deze krachtige kettingzagen kunnen ook dikke takken of boomstammen aan, maar mogen niet worden gebruikt door leken vanwege het risico op letsel.

Belangrijke veiligheidscriteria voor kettingzagen

Om ernstig letsel te voorkomen, is het niet alleen belangrijk om de kettingzaag correct te bedienen. Ook de machine zelf moet aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Let daarom bij de aankoop op de volgende punten:

 • Inschakelvergrendeling: dit voorkomt het onbedoeld starten van de zaag.
 • Remmen: Dit vergrendelt de ketting in het geval van een harde klap.
 • Greep sterkte: Geïsoleerde handgrepen en geïsoleerde metalen handgrepen voorkomen dat de hand eraf glijdt.
 • FI-beveiligingsschakelaar: Het voorkomt elektrische schokken.
 • Uitlaatgasgeleiding: Bij kettingzagen met benzinemotor moet deze zo worden bevestigd dat de gebruiker de rook niet inademt.
 • Kettingzaag certificaat: Ook al is het certificaat niet verplicht, het wordt aanbevolen om veiligheidsredenen. Omdat een kettingzaag een veeleisend instrument is waar je mee om moet leren gaan.

Een passende opleiding, die onder andere wordt aangeboden door bosbouwbedrijven, de technische hulporganisatie, de brandweer of doe-het-zelfzaken, biedt niet alleen basiskennis over het veilig omgaan met een kettingzaag, maar ook informatie goed kettingzaag onderhoud en tips over het slijpen van de ketting.

Kettingzaag of motorzaag?

Keer op keer wordt ons gevraagd welk verschil er eigenlijk bestaat tussen de twee benamingen kettingzaag en motorzaag. Het antwoord is heel eenvoudig: er is geen verschil tussen beide tuingereedschappen. Beide termen verwijzen naar dezelfde machine. De term kettingzaag verwijst echter vooral naar de aandrijving. De kettingzaag daarentegen zet de belangrijkste functie op het zaaggereedschap. Om het goed te zeggen, moet men de term motorkettingzaag gebruiken. De beste merken kettingzagen zijn op dit moment: Makita, Husqvarna, Black & Decker, DeWalt en Powerplus.

Toepassingsgebieden van een kettingzaag

Kettingzagen zijn er niet alleen om de kijker van een horrorfilm bang te maken, ze zijn ook zeer effectief tuingereedschap. Met een kettingzaag, zoals deze gewoonlijk wordt genoemd kun je gericht je werk uitvoeren:

 • Bomen in vorm houden
 • Vellen en snoeien van bomen
 • Brandhout op maat zagen
 • Bouw en handwerk

De benzinekettingzaag wordt meestal aangedreven door een tweetaktbenzinemotor, maar is ook verkrijgbaar als elektrische kettingzaag en nu ook als batterij aangedreven kettingzaag bij doe-het-zelfzaken. Alle kettingzagen zijn ontworpen voor rechtshandig gebruik. Voor het starten van de benzinemotor wordt een kabel gebruikt, zoals die ook bekend is van grasmaaiers met een verbrandingsmotor. Voor antwoord op veelgestelde vragen kun je bij onze kettingzaag FAQ kijken.

Zaagketting

De ketting van een kettingzaag loopt langs een zaag, die ook wel een zwaard wordt genoemd. De zogenaamde “doorbuigingsster” aan de punt van het zaagblad vermindert de wrijving en dus de slijtage van de ketting. Bovendien moet de ketting regelmatig worden geolied en geslepen om een lange levensduur van de ketting te garanderen. Kettingzagen zijn uitsluitend ontworpen voor rechtshandig gebruik. Aangezien er nog steeds geen kettingzaag voor linkshandigen is, is een goede bescherming voor linkshandigen bijzonder belangrijk.

Beschermende kleding voor het werken met een kettingzaag

Of je nu met een dure of goedkope kettingzaag werkt, de juiste beschermende kleding is een must voor het veilig hanteren van kettingzagen. Maar zelfs nadat je de felbegeerde ketting zaag licentie in je zak hebt, moet je verschillende beschermende kleding te krijgen. De belangrijkste veiligheidskleding bij het werken met een kettingzaag zijn:

 • Snijbeschermende broek
 • Veiligheidsschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Gehoorbescherming
 • Handschoenen