Kettingzaag FAQ
Een kettingzaag aanschaffen doe je niet elke dag. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een motorzaag. Op deze pagina de meest gestelde vragen over kettingzagen.Hoe vaak moet mijn kettingzaagketting geslepen worden?
Dat hangt af van wat je snijdt, groen of droog hout, en de houtsoort. Kettingzaagkettingen zijn ontworpen om schoon hout te snijden. Vuil, zand, stenen, spijkers en houtskool etc. zullen een ketting vrijwel direct afstompen. Maar zelfs als je schoon hout/hout snijdt, na verloop van tijd zal de ketting uiteindelijk dof worden. Het is niet ongewoon voor een ervaren gebruiker van een kettingzaag om zijn ketting tussendoor te slijpen. Als je op de zaag moet duwen om door je hout te zagen, dan moet je ketting geslepen worden.
Hoe lang gaat een ketting mee?
Dat hangt ook af van een aantal factoren, waaronder wat je precies zaagt. Zagen met een doffe ketting zorgt ervoor dat de ketting en het zaagblad oververhit raken door de verhoogde wrijving, waardoor de ketting voortijdig uitrekt. Een slechte kwaliteit ketting en zaagsmeermiddel (bijv. carterolie) zorgt er ook voor dat de ketting oververhit raakt en voortijdig uitrekt. Een nieuwe zaagketting kan in een paar zaagsneden worden vernietigd als stenen, zand, houtskool of zand met de de machine raken.
Hoe vaak moet ik mijn kettingzaag laten onderhouden?
Preventief onderhoud van een kettingzaag is vaak een stuk goedkoper dan het ongemak van een storing of defecte onderdelen. Voor het beste resultaat raden wij een jaarlijkse service aan nadat je klaar bent met het gebruik van de motorzaag voor het seizoen. Onderhoud dat je thuis kunt doen omvat het reinigen van je luchtfilter, het vervangen van een bougie, het slijpen van je ketting, het doorspoelen van vuil uit de brandstof- en olietanks, en een algemene reiniging.
Waarom kan ik mijn oude carterolie niet gebruiken als kettingsmeermiddel?
Vuile/oude carterolie heeft al zijn smeer- en viscositeitseigenschappen verbruikt door de smering van de interne motorcomponenten. Daarom is de olie uit de motor vervangen. Het zal ook verontreinigingen van de motor bevatten, zoals microscopische motordeeltjes en koolstof, die schurend zijn (het tegenovergestelde van wat je ketting en zaagblad nodig hebben). Ketting en zaagblad smeermiddel is vrij viskeus en bevat een tactifier om te voorkomen dat de ketting en het zaagblad uit de ketting glippen, wat helpt om de ketting en het zaagblad te smeren en de levensduur van je zaagapparatuur te verlengen. Wij raden alleen het gebruik van een kwaliteitssmeermiddel voor zaagblad en snijmes aan.
Je kettingzaagketting kan tot 100 km/je bewegen. Zaagblad- en kettingolie van goede kwaliteit blijven op een snel bewegende ketting zitten. Bakolie en normale motoroliën vliegen van de ketting af als deze rond de zaag top beweegt.
Hoeveel kost het om mijn ketting professioneel te laten slijpen?
Als je de ketting van je zaag naar een winkel brengt, varieert de gemiddelde kettingslijpprijs van €12 tot €17,00, afhankelijk van het aantal frezen.
Wat zijn de voordelen van een professoionele slijping van mijn ketting?
Niet veel mensen zijn in staat om consistent te blijven met het slijpen van de zaagketting en/of hebben geen kettingzaag slijper. Na verloop van tijd, misschien na 3 tot 4 keer scherper worden, zullen mensen de ene kant van hun ketting natuurlijk beter slijpen dan de andere. Dit leidt tot ongelijkmatige snijlengte, waardoor de zaag ongelijkmatig kan zagen (“om de hoek snijden”). Wanneer ze je ketting professioneel slijpen zullen ze al je frezen resetten, zodat ze een gelijkmatige lengte krijgt en zodat je het beste uit je kettingzaag haalt.
Waarom snijdt mijn kettingzaag niet recht, ook al heb ik net mijn ketting geslepen?
Er zijn een aantal factoren die dit kunnen veroorzaken, de meest voorkomende oorzaken zijn ongelijkmatig slijpen of een versleten zaagblad. Breng je zaagmachine naar een specialist, waar ze graag je zaag inspecteren en je adviseren wat er nodig is om het probleem te verhelpen. Meestal heb je misschien gewoon je zaagblad getrimd en moet je ketting professioneel geslepen of vervangen worden.
Wat zijn de voordelen van het draaien van 2 of 3 kettingen op mijn kettingzaag?
Als je ketting draagt, rekt hij uit. Naarmate de ketting zich uitstrekt, verandert de “steek” van de ketting. Je aandrijftandwiel en neuswiel zullen slijten in overeenstemming met de steek van de gestrekte ketting. Als je één ketting hebt laten lopen tot deze versleten of te uitgerekt is om nog te kunnen worden afgesteld, dan zijn je tandwielen ook erg versleten en moeten ze mogelijk worden vervangen. Het monteren van een nieuwe ketting op versleten tandwielen zal de nieuwe ketting voortijdig uitrekken – de nieuwe ketting zal zich uitstrekken tot de versleten “pitch” van de oude tandwielen. Als je 2 of 3 kettingen gebruikt, slijten alle onderdelen gelijkmatig en verlengen ze de levensduur van je kettingwielen en zaagblad. Hetzelfde geldt voor motorfietskettingen en -tandwielen – wanneer een ketting versleten is, vervang je de tandwielen in zijn geheel.
Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kettingzaag water bevat?
We raden aan om te voorkomen dat je kettingzaag onder water komt te staan, maar soms gebeuren er ongelukken. Het eerste wat je moet doen is een biertje gaan halen, op adem komen, je bier drinken en het opnieuw proberen. In principe moet je proberen een ondergelopen zaag te starten door wat gas te geven en de choke in de uit-stand te laten staan. De procedure voor de meeste nieuwere zagen is als volgt. Activeer de kettingrem, zet de zaag dan in de snelle stationaire modus door het chokemechanisme te activeren en vervolgens te deactiveren, activeer de compressor (indien aanwezig) en trek de starter zoals gebruikelijk. De motor zaag zou dan moeten starten, maar zal waarschijnlijk een behoorlijke hoeveelheid rook blazen tot hij schoon is. Als deze procedure niet werkt, raden we je aan om de kettingzaag naar een specialist te brengen, zodat ze de overtollige brandstof kunnen verwijderen en je zaag aan de praat kunnen krijgen. Doet je kettingzaag het niet, lees dan onze tips in het artikel “Kettingzaag start niet – Wat te doen?“.