Kettingzaag beschermende uitrusting

Beschermende kleding

Kettingzaag beschermende uitrusting

Voordat je een kettingzaag gebruikt, heb je altijd geschikte beschermingsmiddelen nodig. Een zaag is immers niet geheel ongevaarlijk. Het is mogelijk om jezelf snel te verwonden aan de spinningketting. Bovendien kunnen houtsnippers snel in je ogen komen, wat zeer gevaarlijk is. Sommige mensen zijn al blind geworden omdat ze zichzelf niet goed beschermd hebben tijdens het werken met de kettingzaag. In het volgende artikel vindt je alle beschermingsmiddelen die zinvol zijn bij het gebruik van een kettingzaag.

Helm

Voordat je je kettingzaag gebruikt, heb je altijd een beschermende helm nodig. Dit beschermt in de eerste plaats tegen stukjes hout, die anders naar het gevoelige gelaatsgebied zouden kunnen vliegen. Sommige mensen gebruiken een motorhelm in plaats van een echte boshelm. Dit is echter niet aan te raden, omdat een motorhelm voor een bepaald doel is ontworpen. Aan de ene kant is een dergelijke helm vrij zwaar en onpraktisch, omdat de dikke beschermlaag, die men niet nodig heeft bij het zagen, alleen maar storend is. Bovendien biedt het vizier van een motorhelm onvoldoende bescherming. Een echte boshelm is licht en zeer comfortabel om te dragen. Aan de andere kant biedt zijn “vizier” ook een zeer goede bescherming. De boshelm bestaat meestal uit acrylglas, transparant nylon of gaas. Al deze materialen bieden een zeer goede bescherming en storen niet, omdat ze het zicht nauwelijks beperken.

Gehoorbescherming

Kettingzaag beschermende kleding en uitrustingGehoorbescherming is uiterst belangrijk bij het zagen. De verhalen van geïrriteerde buren, de meeste ervaren gebruikers van een kettingzaag kennen we al. Stel je nu eens voor wat er gebeurt als hun eigen oren onbeschermd naast de kettingzaag staan. Als de buurman het gevoel heeft dat de kettingzaag erg luidruchtig is, is het ondraaglijk voor zijn gehoor. Als het oor lange tijd aan een hoog volume wordt blootgesteld, zal het vroeg of laat kapot gaan. Om deze redenen is gehoorbescherming essentieel bij het zagen met een kettingzaag, maar ook bij het gebruik van andere tuinmachines zoals grastrimmers. Met de nieuwere veiligheidshelmen is er door de regelgeving altijd al gehoorbescherming beschikbaar. Als je echter een oudere helm gebruikt, zul je extra gehoorbescherming moeten kopen.

Handschoenen

Speciale handschoenen zijn ook nodig om goed beschermd te zijn bij het zagen met een kettingzaag. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste bieden handschoenen extra steun, zodat de zaagmachine niet kan wegglijden. Op deze manier vermijdt je gevaarlijke situaties door de juiste handschoenen te gebruiken. Een andere reden is dat je per ongeluk met je handen de ketting aanraakt door onzorgvuldigheid. Een handschoen biedt hier bescherming en voorkomt erger. Terwijl een onbeschermde hand snel een ernstig letsel zou veroorzaken. De laatste reden is de temperatuur die optreedt bij het werken met een kettingzaag. De motor wordt erg heet. Als men met onbeschermde handen een hotspot zou aanraken, kunnen er zeer snel brandwonden ontstaan.

Broek en jas

De zaagbroek en de jas zijn een bescherming tegen het blad van de kettingzaag. Deze beschermende kleding is ook nodig om ernstig letsel van het blad te voorkomen. Normale kleding zou nooit het blad van een kettingzaag stoppen. Bovendien gebeurt het soms dat de ketting wegspringt. Om echte bescherming tegen de zaag te kunnen bieden, zijn de beschermbroek en de jas van Kevlar gemaakt. Dit is een soort versterkte stof die ook gebruikt wordt voor kogelwerende vesten. Door het stabiele materiaal komt het tuingereedschap niet door en stopt zonder verwondingen te veroorzaken.

Schoenen

Veiligheidsschoenen zijn net zo belangrijk als jassen en broeken en horen ook deel uit te maken van kettingzaag uitrusting. Ze moeten ook bescherming bieden tegen de zaag als deze wegglijdt. Enerzijds bieden de schoenen bescherming tegen het blad. Zij moeten echter ook bescherming bieden tegen de zaag zelf. Door het gewicht van de zaagmachine kan een val op de voet leiden tot ernstig letsel. Alleen al het gewicht met de snelheid van de val kan leiden tot een gebroken voetbeen. Beschermende schoenen voor de kettingzaag hebben daarom een metalen versterking, die zeer stabiel is en een goede bescherming biedt. Zelfs een vallende motorzaag leidt niet tot verwondingen. De schoenen zijn vooral in de teenzone versterkt, omdat deze zeer snel geblesseerd zijn en minder gemakkelijk genezen.

Tuin algemeen