Husqvarna 105 robotmaaier

Husqvarna robotmaaier

Husqvarna 105 robotmaaier

  • Gazonoppervlakte: 600 m2
  • Maaibreedte: 17 cm
  • Max. geluidsniveau: 61 dB

Het Zweedse bedrijf Husqvarna biedt de Husqvarna 105 robotmaaier aan, die voornamelijk is gericht op beginners met kleine tuinen en gazons. Deze intelligente automatische grasmaaier kenmerkt zich door een eenvoudige bediening en goede maaiprestaties. De Husqvarna 105 Automower is een kleine, workaholic. Door het maaien met zijn 3 vrij oscillerende messen wordt het gazon continu tot een lengte van 20 tot 50 millimeter (instelbaar) gemaaid. Het grote voordeel van de Husqvarna 105 is het gebruiksgemak, onder andere door het fijne display met 15 functietoetsen.

Husqvarna 105: functies en kenmerken

Husqvarna 105 AutomowerDe Husqvarna 105 is voorzien van een compacte afmetingen en een handvat, zodat je hem makkelijker kunt dragen. Het gewicht is slechts 6,5 kg. Belangrijker is dat de robotgrasmaaier, dankzij zijn lichte gewicht en de compacte afmetingen ook goed kan manoeuvreren in complexe kleinere tuinen, bijvoorbeeld bij vernauwingen en obstakels zoals bomen. Aan beveiliging is ook gedacht, want om niet in de verkeerde handen te vallen, heeft de maairobot een geïntegreerde anti-diefstalbeveiliging via PIN-code. Is het alarm geactiveerd, dan kan deze alleen met de juiste PIN-code worden uitgeschakeld.

Installatie en inbedrijfstelling van de Husqvarna 105

De maaihoogte van de robot maaier pas je mechanisch aan via een draaiknop. Hiervoor open je de bovenkant van het apparaat om bij de knop te komen. Is dit geregeld, dan is het tijd om te kijken naar de afgrenzing van je gazon. Om de machine goed te kunnen laten maaien, heeft ook deze Automower een grensdraad nodig om goed te kunnen werken. Dit perimeterdraad fungeert als een soort elektrische afrastering, welke het einde van de grasmat cq het werkterrein aangeeft. Daarnaast leg je de draad rond obstakels zoals bloembedden en delen van het gazon welke je niet gemaaid wilt hebben. Voor de Husqvarna 105 worden twee verschillende beginpunten langs de geleidingskabel gespecificeerd. Eenmaal aanwezig op je gazon aan het maaien, dan werkt de Husqvarna Automower met een geluidsniveau van 61 dB (A) heel zachtjes. De installatie van de Husqvarna 105 vindt plaats in de volgende 5 stappen:

  • Opstellen en aansluiten van het laadstation, waarbij de transformator een 230 V-aansluiting nodig heeft
  • Plaatsing van de perimeterdraad en de zoekkabel
  • De begrenzingsdraad en de zoekkabel aansluiten
  • Start en stop de robot grasmaaier om de pincode te initialiseren en toe te wijzen
  • Instellen van de maaitijden op de robotmaaier. De robot beheert ongeveer 43 vierkante meter per uur

Vanwege Husqvarna’s uitgebreide ervaring (20 jaar) is hun technologie een van de meest efficiënte op de markt. Daarom kosten al hun modellen aanzienlijk meer dan de meeste andere merken.

Maaipatroon

Het maaipatroon van de Husqvarna 105 Automower kan gezien worden als een beetje onorthodox in vergelijking met de meeste traditionele grasmaaiers. Het toestel beweegt in een willekeurig patroon en snijdt slechts weinig maaisel tegelijk af, waardoor een strak en gelijkmatig gemaaid grasveld ontstaat. Doordat de maairobot slechts kleine stukjes gras afmaait, hoef je dit ook niet langer op te ruimen en af te voeren. Wil je graag een maaischema instellen? Geen probleem. Je kunt de timer aanpassen en de robotmaaier instellen hoe je het zelf graag wilt. Als je wilt dat het maaien klaar is wanneer je terugkomt van je werk, dan kun je dit eenvoudig programmeren. Als je wilt dat het maaien op andere dagen of alleen tijdens de week wordt gedaan, dan is dit ook mogelijk.

Messen

Zoals alle Husqvarna-modellen is de 105 uitgerust met drie vrij bewegende mesjes van koolstofstaal die aan één roterende schijf zijn bevestigd. Dit systeem is veel lichter en effectiever dan het traditionele mes dat je bij een gewone handgrasmaaier vindt. Als er grotere, zwaardere messen worden gebruikt, verzamelen ze veel meer gras en rommel tijdens het maaien. Dit vertraagt alleen maar de voortgang en je zult het apparaat waarschijnlijk veel regelmatiger moeten schoonmaken. Wel is een groot mes uit 1 stuk, zoals bij Robomow en Wolf Garten, steviger zodat een dergelijk mes ook gemakkelijk dennenappels, kleine takjes en gevallen fruit kan versnipperen.

Grasrecycling functie

Wanneer de 105 van start gaat, zal je merken dat hij alleen een klein deel van je gras afsnijdt. Maar maak je geen zorgen, dit is de mulchfunctie. Omdat het maaisel zo klein is, kan het helemaal tot op de bodem doorsijpelen. Het zal daar vervolgens beginnen te ontbinden en fungeren als een natuurlijke meststof (mulch), die voedingsstoffen doorgeeft aan de bodem. Dit bevordert een veel betere grasgroei en zorgt ervoor dat je gazon er gezonder, groener en voller uitziet. Met behulp van slechts één grote draaischijf op de robot maaier kun je de hoogte waarop je gras wordt gemaaid eenvoudig aanpassen. Ergens tussen de 20 en 50 mm, kies de instellingen die jij wilt.

Vermogenssysteem en opladen

De Automower 105 is voorzien van een lithium-ion-accu en elektrische motor, met een maaitijd van 70 minuten en een oplaadtijd van 50 minuten. En net als de meeste robot grasmaaiers, komt ook dit toestel met een eigen docking station. Met wat hulp van de perimeterdraad en de geleidingsdraad zal de robotmaaier zijn eigen weg terug naar het station vinden. Dus op elk moment tijdens een maaibeurt, wanneer de maaier merkt dat hij moet worden opgeladen, laadt hij zichzelf automatisch op, zonder hulp van de eigenaar. En verwacht niet dat je energiekosten aan het einde van de maand omhoogschieten. De Husqvarna 105 robotmaaier beheert efficiënt zijn energieverbruik. Wil je graag extra bescherming voor je robotmaaier bij het laadstation, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een robotmaaier beschermhuis.