Hogedrukreiniger FAQ
Een hogedrukreiniger aanschaffen kan vanaf het begin al veel vragen oproepen. Deze vragen moeten echter wel beantwoord worden voordat je overgaat tot een aankoop. Je kunt hiervoor veel verschillende informatiebronnen raadplegen, waarbij steeds een vraag beantwoord wordt. Om het voor jou iets overzichtelijk te maken, zijn de meest gestelde vragen over hogedrukspuiten hieronder gebundeld, waardoor je in een overzicht weet waar je op kunt gaan letten en hoe je het beste met jouw hogedrukreiniger om moet gaan.
Hoeveel water heeft een hogedrukreiniger nodig?
Een hogedrukreiniger kent verschillende modellen. Hierdoor is het niet in een antwoord samen te vatten hoeveel water er nodig is bij een hogedrukreiniger. De wateropbrengst van de gemiddelde reiniger is tussen de 230 en 600 liter per uur. Als je dit vergelijkt met een gewone tuinslang, dan is dit aanzienlijk minder. Door een tuinslang gaat namelijk ongeveer 3500 liter water per uur. Hierdoor is een hogedrukreiniger besparend voor jouw portemonnee.
Bespaart een snellere reiniging ook water?
Het antwoord hierop is ja. Een hogedrukspuit is namelijk voorzien van ene elektrische pomp die de waterdruk kan verhogen. Dit gebeurt tot maximaal 150 bar. Deze druk zorgt ervoor dat het water door de slang naar de spuitlans gaat, waardoor de enorme reinigingskracht uit de sproeier komt. Zodra je het spuitpistool niet indrukt, zal de pomp automatisch uitschakelen. Je kunt hierdoor een snellere reiniging toepassen, waardoor je ook minder water gaat gebruiken.
Kun je ook water uit een regenton aanzuigen?
Als je een hogedrukreiniger met een zuigslang en filter hebt, kun je water uit een regenton aanzuigen om te gebruiken voor de schoonmaak. Hiervoor moet je de zuigslang aan de wateraansluiting koppelen en het andere einde in de regenton hangen. Ook moet je de spuitlans van het pistool verwijderen voordat je de hogedrukreiniger aanzet. Wanneer je de hendel van het pistool indrukt, zal de lucht aan het apparaat ontsnappen, waardoor het water wordt aangezogen. Je moet er wel rekening mee houden dat het apparaat niet hoger dan anderhalve meter dan de waterbron komt te staan.
Kun je ieder oppervlakte met de hogedrukspuit reinigen?
In principe kun je ieder oppervlakte met de hogedrukreiniger schoonmaken. Echter moet je er wel rekening mee houden dat bepaalde modellen minder accessoires bevatten, waardoor je goed moet gaan kijken wat er mogelijk is voor jouw model. Als je bijvoorbeeld een auto wilt reinigen, dan is het goed om een wasborstel te bevestigen. Hiermee voorkom je dat de lak gaat beschadigen. Voor de aanslag op de terrastegels kun je beter andere accessoires koppelen, zodat er doeltreffend gereinigd kan gaan worden. Ook kan een hogedrukreiniger qua kracht niet altijd alle oppervlakten aan. Je moet daarom goed gaan kijken naar de mogelijkheden.
Is ieder reinigingsmiddel te gebruiken?
In principe zou je ieder reinigingsmiddel kunnen gebruiken voor jouw schoonmaak. Echter zijn er veel fabrikanten die hier voorwaarden over hebben opgenomen in de garantie. Zo kun je bijvoorbeeld bij Kärcher alleen gebruik maken van de garantieperiode als je reinigingsmiddelen van de fabrikant gebruikt. Je zult daarom goed op moeten letten welke voorwaarden er vanuit de fabrikant worden gegeven, zodat je kunt voorkomen dat een reparatie jou veel geld gaat kosten. Het is daarom geheel afhankelijk van jouw wensen wat je er uiteindelijk mee wilt gaan doen.
Welke stappen doorlopen als er geen druk wordt opgebouwd?
Het zou kunnen zijn dat er geen druk wordt opgebouwd door de hogedrukreiniger. Je moet op dat moment goed gaan kijken naar verschillende stappen. Sluit het apparaat als eerste aan op de watertoevoer en open de kraan. Verwijder dan de zeef in de wateraansluiting en zorg voor een goede reiniging. Ook kun je de hogedrukreiniger zonder spuitlans inschakelen en door laten lopen, zodat de lucht aan het pistool kan ontsnappen. In sommige gevallen kan het ook door de toebehoren komen. Mocht je er zelf alsnog niet uitkomen, dan is het van belang dat je contact op gaat nemen met de fabrikant. Je voorkomt hiermee dat je meer schade toebrengt aan de hogedrukreiniger.
Hoe kan het dat het apparaat uitgaat of sputtert?
In sommige gevallen kan de hogedrukreiniger gaan sputteren of uit zichzelf uitgaan. Het is dan goed om eerst het gat van de sproeier te reinigen. Het zou namelijk kunnen zijn dat er vuil in is komen te zitten. Ook moet je gaan kijken of je de juiste sproeier aan het apparaat hebt bevestigd. Sommige sproeiers doen het namelijk niet ten opzichte van anderen. Wanneer dit nog steeds niet werkt, moet je gaan kijken naar de waterdruk. Er moet namelijk voldoende water in het apparaat komen. Wanneer de druk hier weg is, is het goed om het op een later moment nog een keer te proberen.
Hoe kan het dat de motor niet start?
Dat de motor niet start, kan verschillende oorzaken hebben. Zo ligt de eerste oorzaak meestal bij de voeding en zekering van het apparaat. Het is daarom belangrijk om deze als eerste te controleren. Ook de hoofdschakelaar en het pistool zijn vaak de boosdoeners. Voer alle controles uit en pak er de handleiding bij. Wanneer je een verlengsnoer van 10 meter of langer gebruikt, kan het ook aan de diameter van het snoer liggen. Deze moet namelijk minimaal 2,5 vierkante millimeter zijn. Er zijn echter een aantal punten waardoor de motor niet start die je niet zelf uit kunt voeren. Dit is bij het klemmen van de drukschakelaar of kleppencilinder, een oververhitting of een defecte hoofdschakelaar. In deze gevallen moet je contact opnemen met de fabrikant.
Hoe onderhoud je de hogedrukreiniger?
Als laatste is het goed om te bekijken hoe het onderhoud van de hogedrukreiniger geregeld is. Je kunt namelijk al snel vuil in de reiniger hebben zitten. Je moet daarom altijd voldoende onderhoud plegen aan het apparaat. Er kan bijvoorbeeld een verstopping zijn, waardoor er niet voldoende kracht uit het apparaat komt. Je moet dan de lans van het apparaat halen en weer terugplaatsen. Wanneer je het onderhoud eens in de zoveel tijd uitvoert, kunnen er eigenlijk geen problemen meer ontstaan met het apparaat en zorg je voor de beste reiniging van ieder oppervlak.