Hoe werkt een robotmaaier?

Hoe werkt een robotmaaier?

Robotmaaiers maaien het gazon volledig zelfstandig. De automatische gazonmaaier hoeft alleen te worden ingeschakeld en bepaalt onafhankelijk waar en wanneer hij moet rijden. Maar hoe werkt dit? Moet je maatregelen treffen zodat de tuinmachine goed kan werken? De werking van een robotmaaier wordt in dit artikel uitgelegd.

Hoe werkt een robotmaaier?

De robotgrasmaaier heeft scherpe messen aan de onderzijde. Hiermee snijdt hij het gras af, net als een normale grasmaaier. Alleen met het verschil dat de robotmaaier aanzienlijk minder krachtig is en dus geen negatieve druk produceert. Hij slaat de stelen niet neer (zoals normale grasmaaiers doen), maar hij snijdt de stelen echt af. Om dit te laten werken, mag het gras op je gazon niet te hoog zijn voor de robotmaaier.

Continu maaien

Hoe werkt een robotmaaier? - Yard Force SA600HDe robotmaaier is in principe permanent in gebruik. In feite maait hij het gazon niet alleen kortstondig wanneer het gras te hoog is geworden, hij houdt het gazon constant kort. Meestal onderbreekt hij zijn werk alleen bij regenachtig weer en bij laadpauzes, waarbij de ingebouwde batterij in het laadstation wordt opgeladen. Anders rijdt hij constant op het gazon om het gras kort te houden. Vanwege de stille werking van de robot grasmaaier is dit helemaal geen probleem. De voeding van de elektromotor wordt door de batterij verzorgd. De voortbeweging gebeurt met afzonderlijk aangestuurde wielen, zodat de tuinmachine de rijrichting en besturing kan bepalen. Hij kan ook ter plaatse draaien door beide aandrijfwielen in tegengestelde richting te draaien. Andere wielen dienen ter ondersteuning, zodat het apparaat niet kantelt.

Hoe weet de robotmaaier waar hij moet rijden?

Wij mensen kunnen makkelijk het gras maaien: we hebben ogen en kunnen zien waar we heen moeten met de grasmaaier. Een robot kan dat niet, hij moet op andere manieren beslissen waar hij het moet maaien. De beslissingen worden genomen door de besturingssoftware die rekening houdt met invloeden die afkomstig zijn van sensoren. Verschillende sensoren zijn de belangrijkste leveranciers van informatie voor de robotmaaier. De informatie wordt geëvalueerd, bijvoorbeeld via impactsensoren, afstandssensoren, kantelsensoren en weersensoren en dit bepaalt uiteindelijk het gedrag van de grasrobot. De meeste automatische gazonmaaiers verplaatsen zich over het gazon in min of meer willekeurige richtingen.

Maaipatroon

Als er obstakels in de weg zitten, wordt dit gedetecteerd door de sensoren en kan de maaier rond het obstakel rijden. Doorgaans is het schijnbaar willekeurig verwijderen van het gras gebaseerd op een strategie. Denk hierbij aan maaitechnieken als spiraalbewegingen of richtingsveranderingen, om uiteindelijk het hele gras kort te krijgen. Het is heel normaal dat sommige stukken vaker worden doorlopen, terwijl andere (mogelijk moeilijk bereikbare) stukken zelden een maaibeurt krijgen. Daarom is dagelijks gebruik nodig, zodat de maairobot het hele gazon over het algemeen regelmatig afgewerkt.

Beperking van het werkgebied door een perimeterdraad

Voor de meeste robotmaaiers moet je een perimeterdraad gebruiken om het gazon te maaien. De robotgrasmaaier beweegt dan in dit gebied. De grensdraad bevestig je op het gazon, of iets onder de grond. Het is meestal een kabel die wordt gedetecteerd door inductie van de robotmaaier. Hoewel dit meestal goed werkt, is het niet uit te sluiten dat de draad niet wordt gedetecteerd en dat de robot het maaigebied toch verlaat. Inmiddels zijn er ook enkele nieuwere modellen met extra gazonsensoren om zelfs zonder een perimeterdraad te kunnen herkennen of ze zich op een gazon bevinden.

Hoe vindt de robotmaaier het laadstation?

De meeste robotmaaiers moeten terugkeren naar het laadstation om hun ingebouwde batterij op te laden. Slechts enkele modellen laden zich rechtstreeks op via zonnecellen. Om het laadstation te vinden, dien je soms een zogenaamde “zoekkabel” (ook wel geleidingsdraad genoemd) te installeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Gardena robotmaaiers. Deze zoekkabel wordt net als de begrenzingskabel op of in de grond gelegd. Als de accu van de robot maaier leeg raakt, zal hij deze kabel volgen om snel het laadstation te vinden.