Hoe werkt een hakselaar?

Hoe werkt een hakselaar?

Ooit nagedacht over wat er werkelijk gebeurt in je machines? Het is geen magie om je hout te versnipperen, je gazon te maaien en je boomstronken weg te werken… Het is een heleboel vrij eenvoudige mechanismen die allemaal samenwerken om de klus te klaren met zo min mogelijk werk voor jou. Je hebt je misschien afgevraagd, “hoe werkt een hakselaar eigenlijk?”. Het antwoord kan je helpen bij het kiezen van de beste hakselaar voor jou, maar ook bij het oplossen van problemen die zich kunnen voordoen als je er al een hebt.

Dit is hoe een versnipperaar werkt:

  • De motor zorgt voor het vermogen door de krukas te laten draaien. (Ik zal niet ingaan op hoe de motor werkt, dat is een ander onderwerp voor een andere dag!).
  • De krukas is bevestigd aan de koppeling, waardoor de aandrijfriem kan bewegen, of stilstaan. Als de motor op of boven 1.600 toeren per minuut staat, schakelt de koppeling de aandrijfriem in, waardoor deze draait.
  • De aandrijfriem draait de waaier, waarin een versnipperaarsmes is ingebouwd.
  • Als het hout de trechter binnenkomt, raakt het de spinrotor en het versnipperaarsmes, die het in kleine houtsnippers versnippert.
  • Vinnen op de achterkant van de waaier, samen met de luchtstroom uit de ventilatieopeningen, duwen de houtsnippers uit de afvoergoot.

De energiebron

Alle tuin hakselaars vertrouwen op een of andere energiebron. Meestal halen ze hun vermogen uit een gasmotor, hoewel je af en toe een elektrisch model tegenkomt. Sommige hakselaars hebben kopklepmotoren, wat betekent dat ze relatief compact zijn voor hoe krachtig ze zijn. De grootste versnipperaar heeft een koppel van 30 ft./lbs., wat neerkomt op ongeveer 18 pk. Dit is meer dan genoeg voor de meeste huiseigenaren, maar je zult commerciële eenheden vinden die 200 pk of meer hebben. Dat zijn echter beestachtige machines – niet iets wat je in je stal zou willen opslaan! Zelfs de kleinere modellen zijn aanzienlijk krachtiger dan goedkope ‘big box store’ machines en gaan veel langer mee.

Hakselaar koppeling

Hakselaar werking - Gude Tuinhakselaar GH 2501 2500WOm de belasting van de motor te verminderen (waardoor deze langer meegaat) zal de koppeling de aandrijfriem pas inschakelen als deze 1.600 toeren per minuut bereikt. Als je een stuk hout vindt dat sterk genoeg is om de waaier zo sterk te vertragen dat de motor onder de 1.600 toeren komt, zal de koppeling de aandrijfriem loskoppelen, waardoor het blad niet meer kan draaien en je motor wordt ontzien van de belasting. Daarom is het het beste om te weten welke maat takken je gaat hakken voordat je een motormaat kiest. Als je kiest voor een model dat is ontworpen voor takken tot 3 cm en je probeert er een 5 cm dikke tak in te zetten, dan zal die koppeling je motor beschermen tegen de extra belasting door de aandrijfriem los te koppelen. Het komt er op neer dat je niet moet proberen om grotere takken in te bouwen dan waarvoor je tuinmachine is ontworpen! De hakselaar laat je letterlijk niet toe om je motor kapot te maken door hem te overladen met te grote takken.