Hoe navigeert een robotmaaier?

Hoe navigeert een robotmaaier?

Sommige tuinliefhebbers staan nog steeds kritisch tegenover de kleine automatische tuinhelpers. Ze stellen zich de vraag: hoe werkt een robotmaaier überhaupt en hoe weet hij de weg? Hoe werkt de robotmaaier navigatie methode? Is de gebruikte technologie echt zo geavanceerd dat ze betrouwbaar werken en eigenlijk alle opdrachten maaien? Vormt de maairobot een bedreiging voor naburige bloemen- en groenteperken? In dit artikel stellen we deze vragen en leggen we uit hoe een robotmaaier werkt om de situatie eindelijk op te helderen.

Hoe werkt een robotmaaier?

Hoe navigeert een robomaaier? Robotmaaier navigatieOmdat robotmaaiers worden aangedreven door een elektromotor, hebben ze een oplaadbare batterij die ze van de nodige energie voorziet. Door deze werkwijze werken de automatische gazonmaaiers emissievrij en zijn er geen schadelijke uitlaatgassen voor het milieu. Als de accu bijna leeg is, rijdt de robotmaaier naar het laadstation, dat via de zender met de maaier is verbonden. Vervolgens laadt hij zichzelf automatisch op, waarna hij weer aan het werk gaat. Daarnaast maakt de geïntegreerde programmeerfunctie het mogelijk om vooraf specifieke maaitijden en -dagen te definiëren en zo aan te passen aan de individuele maaibehoeften van de gebruiker.

Verschillende procedures van de robotmaaier

Bij het maaien volgen de elektrische robotmaaiers een vrij bewegingspatroon of een geordend pad. Beide benaderingen werken en hebben natuurlijk hun voordelen en nadelen.

Willekeurig maaien met een vrij bewegingspatroon

De meeste robot grasmaaiers vertrouwen op een vrij bewegingspatroon. Dit betekent dat ze het gras op een geheel willekeurige manier maaien. Schapen dienen als model voor dit soort kriskras maaien. Dankzij het vrije bewegingspatroon voorkom je onaantrekkelijke strepen in het gazon. Echter, met deze maaimethode kan het gebeuren dat niet elk grassprietje tijdens het maaien wordt gevangen. Het willekeurige maaipatroon is de meest gebruikte manier voor een robot maaier om zijn werk te doen.

Parallelle banen maaien met ordelijke trajecten

In plaats van kriskras maaien, zijn er ook robotmaaiers die niets aan het toeval overlaten. De machines maaien systematisch spoor voor spoor. Een bekende fabrikant die dit maaiprincipe in zijn gazonmaaier robots toepast, is Bosch met de Indego robotgrasmaaier. Terwijl er bij dit ordelijke maaibeeld zeker geen plukje gras meer over is, zijn de rijstroken te zien omdat de robotmaaier vrijwel altijd dezelfde sporen volgt.

Navigatie van een robotmaaier

Maar hoe weet de robotmaaier waar hij dient te maaien? Om te voorkomen dat de robot grasmaaier wegrijdt en plotseling in de tuin van de buren terecht komt, nemen de individuele machines hun toevlucht tot verschillende maatregelen.

Robotmaaier navigatie | 1 | Robotmaaier met draad

Het te maaien gebied is begrensd door een perimeterdraad, ook wel bekend als grensdraad. De grensdraad wordt net boven of onder de grasmat gelegd, door jezelf of door een specialist. Pas als dit is gedaan kun je de robot grasmaaier voor het eerst in gebruik nemen. Omdat de kabel onder stroom een magnetisch veld opbouwt dat door de gazonmaaier wordt herkend, maait hij alleen binnen dit gebied. Zodra hij de perimeterdraad kruist, verandert hij van richting. De meeste robotmaaiers gebruiken de oriëntatiemethode met grensdraad. Daarbij is een robotmaaier met draad kostentechnisch een goede keuze.

Robotmaaier navigatie | 2 | Robotmaaier zonder draad

Robotmaaiers zonder grensdraad maken gebruik van geïntegreerde grassensoren om het gazon te detecteren. In de regel zijn ze alleen geschikt voor eenvoudige tuinen. Bijvoorbeeld tuinen die door hekken of straatstenen duidelijk gescheiden zijn van bloemperken, straten en buren. Er mag ook geen onbeschermde tuinvijver of zwembad in de tuin zijn, anders kan de robot maaier erin vallen. Bekende modellen, die zich zonder grensdraden oriënteren, komen van Wiper en Ambrogio.

Robotmaaier navigatie | 3 | Robotmaaier met GPS navigatie

Naast de automatische grasmaaiers die werken met grensdraad, worden sommige moderne en duurdere modellen ondersteund door een extra GPS-module. Een robotmaaier met GPS detecteert het werkgebied binnen de grensdraad. Hierdoor kan de maairobot precies registreren welke gebieden al gemaaid zijn en welke gebieden nog gemaaid moeten worden. Op deze manier kan de robotmaaier zijn maaipatroon optimaal aanpassen en zorgt de machine voor een uniform maairesultaat.

Robotmaaier sensoren

Met behulp van een grote verscheidenheid aan sensoren wordt het rijgedrag binnen het vooraf gedefinieerde bereik gecontroleerd. Deze sensoren zijn bijvoorbeeld schoksensoren, kantelsensoren, afstandssensoren en regensensoren. Als er obstakels op het maaigebied aanwezig zijn, worden deze door de geïntegreerde robotmaaier sensoren gedetecteerd. Hierna kan de grasrobot om het obstakel heen rijden. Een hefsensor brengt ook de nodige veiligheid, omdat dit ervoor zorgt dat de messen direct stoppen met draaien wanneer de maaimachine wordt opgetild.

6 reacties op “Hoe navigeert een robotmaaier?”

    1. Hallo Jos,

      Fabrikanten raden aan om in de periode dat een robot grasmaaier actief is, het gazon vrij te houden van spelende kinderen en huisdieren. Voorkomen is in dezen te allen tijde beter dan genezen.

      Vriendelijke groeten,
      TuinMechanisatie.nl

  1. Vraag, ik heb 2 grasvelden gescheiden door een klinkerstrook. Kan de robot van veld1 over de klinkerstrook naar veld2?
    Hoe breed moet de doorgang zijn?
    Gaarne reactie.
    Groet, Toon

    1. Hallo Toon,

      Er zal aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Ten eerste moet de klinkerstrook op dezelfde hoogte liggen als de grasmat. Ten tweede dient deze strook vlak te zijn zodat de robotmaaier hier niet in vast kan geraken. Wij raden desalniettemin altijd een doorgangsbreedte van minimaal 2 meter aan. Let op, ga je een robotmaaier kopen dan zal de benodigde breedte per model iets anders zijn (niet iedere maairobot is even groot). Check anders even de gebruiksaanwijzing van het model wat je wilt aanschaffen op de site van de fabrikant. Vaak kun je deze gratis bekijken en/of downloaden. Met twee meter zit je aan de veilige kant.

      Vriendelijke groeten,
      TuinMechanisatie.nl

  2. Is een robotmaaier geschikt om te gebruiken voor het maaien van een groot gazon bij een vakantiehuis elders in Europa? Kan het apparaat bijvoorbeeld beveiligd worden tegen diefstal? Wat zijn de voor- en nadelen? Wij zijn nu ongeveer 450 euro per seizoen kwijt aan een tuinman dus als een robotmaaier mogelijk is zou dat een prima besparing zijn. Dank voor jullie reactie.

    1. Beste Catharina,

      Op de robot grasmaaier zit een beveiliging met pincode. Echter, iemand kan hem natuurlijk oppakken en meenemen. Er bestaan robotgrasmaaiers met ingebouwde gps zodat je het toestel op afstand kunt volgen, maar deze zijn wel redelijk prijzig.

      Vriendelijke groeten,
      TuinMechanisatie.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *