Heggenscharen vergelijken

Waarop kun je heggenscharen vergelijken?

Heggenscharen vergelijken - Metabo HS 45 elektrische heggenschaarWil je een heggenschaar aanschaffen? Voordat je een aankoop doet is het belangrijk om de verschillende heggenscharen op een aantal punten te vergelijken. Op deze manier kom je uit bij de beste heggenschaar waar je lang van kunt profiteren. Waar kun je een heggenschaar op vergelijken? In het kort de punten waarop de snoeimachines vergeleken kunnen worden. Je kunt heggenscharen vergelijken op de volgende punten: Aandrijving, Lengte van het mes, Maximale takdikte, Vermogen, Gewicht, Telescopische steel, Beveiliging, Extra functies, Reviews en Prijs.

Heggenscharen vergelijken op aandrijving

Een van de belangrijkste punten waarop je een snoeimachine kunt vergelijken is de aandrijving. Er zijn drie verschillende aandrijvingen waar je uit kunt kiezen:

  • Elektrisch: een elektrische heggenschaar heeft continue stroomvoorziening dankzij een snoer. Dit betekent dat je non-stop kunt door blijven gaan zonder onderbreking, maar het snoer kan wel in de weg zitten tijdens het snoeien.
  • Accu: een heggenschaar met accu is draadloos en daardoor overal mee naar toe te nemen. De keerzijde is echter dat de accu maximaal een paar uur meegaat en daardoor regelmatig opgeladen moet worden.
  • Benzine: net als een heggenschaar op accu is een benzine heggenschaar draadloos. Een heggenschaar op benzine is voor professioneel gebruik en is dan ook extra krachtig. Een nadeel is dat het onderhoud grondig en regelmatig moet plaatsvinden, en ook is deze variant vaak zwaar.

Lengte van het mes

Een ander kenmerkend verschil tussen heggenscharen is de zwaardlengte. Dit kun je kiezen door de grootte van de heg of struik te bekijken. Hoe hoger de heg, hoe langer het zwaard moet zijn. Wanneer je een kleine heg of struik in de tuin hebt staan, kun je voor een elektrische heggenschaar kiezen met een zwaardlengte tot 20 centimeter, omdat je overal gemakkelijk bij kunt. Maar bij een grote en hoge heg kun je veel tijd winnen met een lang mes, zodat je met een beweging een groot deel van de heg snoeit. Er zijn heggenscharen met een zwaardlengte van 50, 60 en zelfs 75 centimeter.

Maximale takdikte

Sommige heggen hebben wat grovere takken die ook gesnoeid moeten worden, maar wanneer de takken te dik zijn kan dit het mes van de heggenschaar beschadigen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de dikte van de takken. Bij het kopen van een elektrische heggenschaar kijk je naar de maximale takdikte om zo te bepalen welke variant geschikt is voor de heg of struik in je tuin. Je kunt er ook voor kiezen om dikkere takken met een handmatige heggenschaar weg te knippen. Heggenscharen vergelijken op basis van te snoeien takdikte raden wij zeker aan!

Vermogen

Het vermogen van een snoeimachine verschilt ook per model. Een elektrische heggenschaar is er vanaf 400 Watt, maar dit kan ook oplopen tot 600 of 700 watt. Dit betekent dat het aantal snijbewegingen per minuut oploopt. Hoe meer vermogen, hoe krachtiger de snoeischaar en hoe sneller je dus klaar bent met de heg snoeien. Bij een heggenschaar op accu kijk je naar het vermogen van de accu dat wordt uitgedrukt in Volt. De accu heggenscharen hebben een Li-Ion batterij, wat gelijk staat aan een lange levensduur.

Het gewicht

Ook het gewicht is een belangrijk vergelijkingspunt bij het aanschaffen van een heggenschaar. Een heggenschaar op benzine is vaak erg zwaar, waardoor je niet lang achter elkaar kunt snoeien zonder dat je last krijgt van je armen of rug. Een elektrische variant is vaak stukken lichter, maar kan dan ook inleveren in kracht. Een heggenschaar met accu zoals de VOLTR AutonoMAX 40 V is er in zowel lichte als zwaardere modellen. Het is dus aan jou om te bepalen wat je prettiger vindt.

Telescopische steel

Heb je een hoge heg die je maar moeilijk kunt snoeien omdat je er niet goed bij kunt? Kies dan voor een heggenschaar met telescopische steel. Deze steel geeft extra lengte die je kunt aanbrengen aan het tuingereedschap. Hiermee kun je vanaf de grond beter bij een hoge heg komen en hoef je dus geen gebruik te maken van een trap of andere hulpmiddelen. Er zijn telescopische stelen van verschillende lengtes: van 70 cm extra tot wel 2 meter.

Beveiliging

Hoe belangrijk vind je beveiliging op je snoeischaar? Je kunt per heggenschaar bekijken welke veiligheidsfuncties ze hebben en op basis hiervan kun je een keuze maken. Er zijn verschillende soorten beveiliging, waaronder:

  • Quick Stop: wanneer de messen in aanraking komen met bijvoorbeeld muur of de grond, dan zullen de messen binnen een seconde stil staan
  • Kabeltrekontlasting: een elektrische heggenschaar met verlengsnoer zorgt ervoor dat je het snoer er niet per ongeluk uittrekt tijdens het snoeien
  • Tweehands beveiliging: een heggenschaar zal alleen werken wanneer je het apparaat met twee handen vasthoudt

Extra functies

Je kunt een heggenschaar ook beoordelen op de extra functies. Zo hebben enkele modellen van Black & Decker de Powercommand functie, waarmee ook dikkere takken kunnen worden gesnoeid, zonder dat dit de messen beschadigd. Een kleine heggenschaar, zoals die van Powerplus of Bosch kan ook gebruikt worden als grasschaar met een handig opzetstuk. Verschillende heggenscharen van Stiga hebben een motor die ook gebruikt kan worden als opzetstuk voor een kettingzaag.

Reviews

Heggenscharen vergelijken op basis van reviews gebeurt ook steeds meer. Online kun je vaak reviews vinden van tuinproducten en ook van heggenscharen. Wanneer je de reviews van een product leest kun je vaak al een conclusie trekken. Andere gebruikers geven aan of een heggenschaar zijn werk goed doet, of de accu snel leeg is of niet, of hij zwaar is of juist heel licht en vele andere opmerkingen komen langs. Op basis van deze informatie kun je concluderen dat een bepaalde tuinmachine jouw keuze wordt of dat je nog even verder kijkt.

Heggenscharen vergelijken op de prijs

Last but not least is ook de prijs een belangrijk vergelijkingspunt. Of je nu een dure of goedkope heggenschaar wilt kopen, er kan veel verschil in de prijs zitten en het is onnodig om teveel te betalen voor een snoeimachine als het ook veel minder kan. Een heggenschaar kan al een stuk duurder zijn wanneer er een telescopische steel bij zit, en dan is het handig om te bekijken of je deze echt nodig hebt. Bij elektrische heggenscharen zit veel verschil in de prijs, en dit kan liggen aan diverse punten, zoals de meslengte, het gewicht en het vermogen. Vergelijk de prijzen van meerdere snoeimachines met elkaar en kom zo tot de beste keuze.

Heggenscharen vergelijken