Heggenschaar onderhoud

De beste heggenscharen

Heggenschaar onderhoud uitvoeren

Hoewel je een heggenschaar misschien niet dagelijks gebruikt, is het wel aan te raden om hem goed te onderhouden. Op deze manier houd je de tuinmachine in topvorm en kun je hem nog jarenlang volop gebruiken. Een handheggenschaar onderhouden is een makkelijke taak, maar wat moet je precies doen om een elektrische heggenschaar of een variant op benzine goed schoon te houden? Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waarom je een heggenschaar altijd moet schoonmaken en wanneer deze schoonmaakbeurt plaatsvindt. Alles over het onderhouden van je heggenschaar lees je hier!

Waarom je een heggenschaar moet onderhouden

Heggenschaar onderhoud - Ryobi RHT1855R40F accu heggenschaarNatuurlijk wil je zo lang mogelijk met je heggenschaar doen. Het is een flinke investering en het zou zonde zijn als je al na een jaar een nieuwe tuinmachine moet kopen omdat je hem niet goed onderhouden hebt. Wat zou er gebeuren als je een heggenschaar niet goed onderhoudt? Het kan ten eerste invloed hebben op de gezondheid van je heg. De buxus en de beukenhaag kunnen ziektes overbrengen, en het is dus belangrijk om de messen goed te ontsmetten. Ook geven deze hagen veel hars af, dat ervoor zorgt dat de messen van je snoeischaar dicht gaan kleven en dus hun werk niet meer goed kunnen doen.

Wanneer geef je een onderhoudsbeurt?

Eigenlijk is het belangrijk om direct na gebruik een heggenschaar weer volledig schoon te maken. Wanneer je hem dan de volgende keer gebruikt, hoef je niet bang te zijn dat hij niet meer goed zal werken. Er kan namelijk zomaar een half jaar tussen de twee snoeibeurten in zitten en het is dus belangrijk om hem na gebruik grondig schoon te maken. Er zijn twee stappen die je in ieder geval kunt uitvoeren: het ontsmetten en het insmeren. Daarnaast is het ook af en toe nodig om de heggenschaar te slijpen.

Heggenschaar onderhoud | Ontsmetten, insmeren en slijpen

Zoek eerst een beschutte plek (zoals een garage) en zorg voor voldoende licht en verwarm de ruimte met bijvoorbeeld de Tristar KA-5037 ventilator kachel. Begin vervolgens met het ontsmetten van de messen zodat de verschillende planten geen ziektes over kunnen brengen. Het ontsmetten van de messen gaat als volgt: meng wat ontsmettingsmiddel met water en maak de messen vervolgens grondig schoon. Zorg dat je hierna de messen ook weer droog maakt. Daarnaast is het belangrijk om de messen regelmatig in te smeren. Dit kan met een harsoplosmiddel die je online kunt kopen: hiermee vet je zowel de boven als de onderkant van de messen in. Het slijpen van de messen kun je beter aan een professional overlaten, tenzij je hier zelf zeer bedreven in bent.

Het onderhoud van een benzine heggenschaar

Een heggenschaar op benzine heeft vaak net wat meer onderhoud nodig dan een gewone elektrische heggenschaar. Controleer ten eerste regelmatig het luchtfilter. Is deze verstopt of vies? Maak deze dan schoon volgens de handleiding die meegeleverd is. Een luchtfilter die verstopt is kan namelijk sneller oververhit raken. Ook een vieze of defecte bougie (onderdeel van het ontstekingssysteem) is nadelig voor een benzine heggenschaar. Borstel deze dan ook regelmatig schoon met een staalborstel, maar vervang hem na 3 jaar ook weer voor een nieuwe.