De beste heggenscharen

Heggenschaar FAQ

Een heggenschaar kopen kan flink wat vragen met zich meebrengen. Over de prijs, de kwaliteit, het onderhoud en ook welke soort heggenschaar het beste is voor de heg in je tuin. Om het voor jou makkelijker te maken vind je op deze pagina de meest gestelde vragen over heggenscharen en wie weet zit jouw vraag er ook tussen.

Wat kun je allemaal met een heggenschaar?

Er zijn twee dingen die je met dit tuingereedschap kunt doen. Je kunt een heg of struik:

 • Snoeien
 • Vormgeven

Snoeien houdt in dat je uitgegroeide takken verwijderd en zo de heg er weer strak uit laat zien. Met een elektrische heggenschaar kun je dit heel snel doen omdat je met lange halen over een groot gedeelte van het heg-oppervlak gaat. Vormgeven betekent dat je een bepaalde vorm in de heg maakt, bijvoorbeeld een bol, kubus of andere vorm. Wanneer je voorzichtig te werk gaat kun je dit heel goed met een elektrische heggenschaar doen.

Hoeveel kost een heggenschaar?

Heggenschaar FAQ - Black & Decker GTC1845L20-QW accu heggenschaarEr zijn verschillen in de prijs als het gaat om een snoeimachine. Een elektrische heggenschaar kun je al vanaf €40 bestellen, maar ze zijn er ook van €60 of meer. Een goedkope heggenschaar met accu heb je ook in het klein, die kosten rond de €40 à €50, maar de grotere varianten kosten al gauw richting de €100 of meer. Een benzine heggenschaar is vaak nog prijziger, die zijn rond de €150, maar ook hierin komen verschillen voor. Je kunt dus van te voren bepalen hoeveel je uit wilt geven aan een snoeimachine en je keuze hierop baseren.

Wat zijn de beste heggenschaar merken?

Deze handige tuinmachines kun je bij diverse merken aanschaffen, maar er zijn een aantal merken waarvan je zeker weet dat je een goede aankoop doet. Enkele goede merken zijn:

 • Bosch – ruim assortiment van heggenscharen met hoge kwaliteit
 • Powerplus – goede heggenscharen die ook betaalbaar zijn
 • Makita – krachtige heggenscharen voor een strak eindresultaat
 • Black & Decker – duurzame producten zonder verlies in kwaliteit
 • Wolf Garten – betaalbare heggenscharen van goede kwaliteit
 • Stiga – kwalitatief hoogwaardige heggenscharen
 • Metabo – krachtige apparaten voor professioneel gebruik

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een snoeimachine?

Er zijn diverse aandachtspunten die voorbij komen voordat je een heggenschaar gaat aanschaffen. Het is eerst belangrijk om te kijken naar de heg of struik in je tuin. Op basis van de grootte hiervan kun je bepalen of je een grote en krachtige of wat kleinere machine met minder vermogen nodig hebt. Daarnaast kun je nog kijken naar diverse andere punten, zoals meslengte, gewicht en of je dikke takken ook weg kunt snoeien met de tuinmachine van je keuzen.

Ik heb een kleine heg, welke snoeischaar is dan aan te raden?

Wanneer je een kleine struik of heg in de tuin hebt staan, is het onnodig om een grote heggenschaar aan te schaffen. Je kunt dan beter gaan voor een kleiner materiaal, zoals de POWXG2032 buxusschaar van Powerplus of de GSL700-QW van Black & Decker. Dit zijn accu heggenscharen die ideaal zijn voor het snoeien van een buxushaag of andere kleine struik.

Mijn heg is te hoog, hoe kan ik er met een heggenschaar bij komen?

Sommige heggen zijn een stuk hoger dan normaal en hier kun je niet zomaar met een snoeimachine bijkomen. Dan kun je ervoor kiezen om met een trap aan de slag te gaan, maar je hebt ook de mogelijkheid om voor een verlengstuk te kiezen. Deze telescopische steel maakt het mogelijk om vanaf de grond een hoge heg gemakkelijk te snoeien. Voorbeelden van een heggenschaar met telescopische steel zijn:

 • Stiga SMT 24 AE
 • Powerplus Dual Power POWDPG 7539
 • Black & Decker GTC1843L20-QW

Welke beveiliging heeft mijn heggenschaar?

Het verschilt per model welke beveiliging er op zit, maar de meeste modellen hebben de volgende beveiliging:

 • Snelstop – wanneer de messen in aanraking komen met iets anders dan de heg, zullen de messen binnen minder dan een seconde stilstaan
 • Kabeltrekontlasting – een elektrische heggenschaar is verbonden met een snoer, en om ervoor te zorgen dat je het verlengsnoer niet lostrekt dit deze ontlasting erop
 • Aanstootbescherming – beschermt tegen terugslag bij een heggenschaar met accu

Moet ik mijn heggenschaar laten slijpen en zo ja, wanneer?

Het is per snoeischaar verschillend wanneer je deze moet slijpen of laten slijpen. Ten eerste hangt het af van het gebruik van de tuinmachine. Als je hem regelmatig gebruikt, zul je hem sneller moeten slijpen dan wanneer je hem zelden gebruikt. Een elektrische schaar is over het algemeen wat sneller bot dan een handheggenschaar, en dit merk je vanzelf wanneer het snoeien wat stroever gaat.

Hoe vaak moet ik mijn accu opladen?

Er zijn tuinmachines met een LED-indicatie die aangeeft wanneer de accu vol is en ook wanneer hij bijna leeg is. Op deze manier weet je wanneer de accu opgeladen moet worden. Wanneer de heggenschaar deze indicatie niet heeft, kun je lezen in de handleiding hoelang een accu meekan voordat hij opgeladen moet worden. De meeste accu’s gaan een paar uur mee voordat je ze op kunt laden. De accu van een kleine machine gaat iets meer dan een uur mee.

Ik heb een benzine heggenschaar, hoe onderhoud ik deze?

Een benzine heggenschaar heeft als nadeel dat hij extra goed onderhouden moet worden, en dit moet dan ook regelmatig gebeuren. Er zijn een aantal dingen die de aandacht vereisen:

 • Luchtfilter – controleer regelmatig of er geen vuil in het luchtfilter zit, een verstopte luchtfilter kan voor oververhitting zorgen
 • Schoonmaken – door het snoeien van takken kan er plantensap op de messen komen die ervoor zorgen dat ze sneller roesten. Maak de messen daarom na elke snoeibeurt schoon met een nylon borstel
 • Desinfecteer – maak de messen schoon wanneer je meerdere plantsoorten achter elkaar gaat snoeien om vergiftiging te voorkomen

Kan ik ook dikke takken wegsnoeien met een elektrische heggenschaar?

Je kunt takken tot op zekere hoogte wegsnoeien, maar hier zit wel een limiet aan. Wanneer je de heggenschaar aanschaft kun je direct lezen wat de maximale takdikte is. Als je te dikke takken snoeit met een elektrische heggenschaar, kan dit voor schade aan de messen zorgen. Kijk dus van te voren goed naar de heg en de takken zodat je ongeveer kunt bepalen wat je nodig hebt.

De beste heggenscharen