Handgrasmaaiers vergelijken

Op welke eigenschappen kun je handgrasmaaiers vergelijken?

Wanneer je op zoek gaat naar een gewone handgrasmaaier of een accu grasmaaier die geschikt is voor de onderhoud van jouw gazon, zijn er meerdere factoren die je in de gaten dient te houden. Niet alleen jouw gazon speelt hierbij een rol, maar ook meerdere eigenschappen en kwaliteiten van de handgrasmaaier zelf kunnen een rol van betekenis spelen bij de uiteindelijke keuze die je maakt. Hieronder worden een aantal elementen die van belang zijn bij het uitkiezen van je eigen handgrasmaaier voor je op een rijtje gezet. Aan de hand van deze lijst kun je de kwaliteiten zelf ordenen en handgrasmaaiers vergelijken, wat kan helpen bij het maken van een beslissing. Zo vind jij de handmaaier die voldoet aan al jouw wensen en behoeften.

Handgrasmaaiers vergelijken - Bosch AHM 38Handgrasmaaiers vergelijken | Prijs

Veel mensen hebben voorafgaand aan het uitkiezen van de handgrasmaaier een bepaald prijskaartje in gedachten. Er is een budget vastgesteld en elke grasmaaier die zich boven het budget bevindt wordt uitgesloten. Handgrasmaaiers vergelijken op prijs is vaak het eerste wat mensen doen. Een valide reden, want niet iedereen heeft het even breed. Bovendien zijn er genoeg goedkopere varianten op de markt te vinden die prima geschikt zijn voor de wat kleinere gazons. Voor veel mensen is de prijs één van de eerste dingen die bekeken wordt, een criteria aan de hand waarvan bepaalde loopmaaiers al kunnen worden weggestreept.

Merk

Er zijn vele merken op de markt, en het is natuurlijk goed mogelijk dat je affiniteit voelt voor een bepaald merk waardoor je eerder geneigd bent om voor dit merk te kiezen. Echter zijn er vele uitstekende merken op de markt, dus pas er voor op dat je niet te snel settelt voor een bepaald merk. Daarom is handgrasmaaiers vergelijken op merk verstandig. Veel gekozen merken op het gebied van handmaaiers zijn handgrasmaaiers van Bosch, Gardena, Stiga, Fiskars en Wolf Garten. Tevens zijn er bedrijven zoals bijvoorbeeld Gamma, welke beschikken over goedkope huismerken.

Werkgebied capaciteit

Met het werkgebied capaciteit van een handgrasmaaier wordt de grootte van het oppervlak waarvoor de grasmaaier geschikt is bedoeld. Zo zijn er handgrasmaaiers die geschikt zijn voor gazons tot 100 vierkante meter, wat normaliter de wat kleinere en goedkopere varianten zijn. Maar er zijn ook varianten die gazons tot wel 200 vierkante meter prima kunnen maaien, welke tegelijkertijd de wat duurdere varianten zijn. Door de oppervlakte van je eigen gazon te meten, kun je een inschatting maken van welke handmaaier je nodig hebt. Je meet jouw gazon door de lengte en de breedte te meten en deze twee vervolgens te vermenigvuldigen.

Maaibreedte

Handgrasmaaiers kunnen verschillen qua breedte. De breedte van een grasmaaier is van belang, want deze bepaalt immers de breedte van de stroken die je in één keer kunt maaien. Logischerwijs volgt hieruit dat bredere handgrasmaaiers beter geschikt zijn voor grotere gazons, terwijl het tegenovergestelde geldt voor kleinere handgrasmaaiers. Goedkopere varianten zijn veelal minder breed. De breedte kan rangeren van 30 centimeter tot aan zo’n 47 centimeter.

Wieltjes

Elke handgrasmaaier heeft wieltjes, maar niet alle wieltjes zijn even groot. Grotere wieltjes zorgen voor een stevigere maaier, maar ze verhinderen tevens het maaien van de rand van jouw gazon.

Maaihoogte

Kun je ook handgrasmaiaers vergelijken op maaihoogte? Jazeker! De maaihoogte van een handgrasmaaier bepaalt in hoeverre het gras wordt gemaaid. Wil je dit extra kort of juist iets minder? Aan de hand van de maaihoogte kun je dit zelf instellen. Echter verschilt het per maaier hoe je dit instelt. Zo zijn er maaiers waarbij je eenvoudig de maaihoogte centraal instelt, zodat dit bij elk wielas hetzelfde is. Echter is het ook zo dat bij veelal goedkopere varianten de maaihoogte per wielas ingesteld dient te worden. Dit is dus net iets meer werk in vergelijking met het centraal instellen van de maaihoogte. Daarnaast kan de hoogte verschillen, waarbij duurdere modellen veelal hoger ingesteld kunnen worden. Dit kan rangeren van 20 tot 80 centimeter. Ook het aantal standen kan verschillen per model.

Messenblad

De aandrijving van een handgrasmaaier is handmatig, je drijft zelf het apparaat aan middels jouw handen. Door de voortgaande beweging roteren de messenbladen, waardoor deze in staat zijn om het gras te maaien. Echter zijn messen niet altijd even scherp. Goedkope handmaaiers zijn vaak wat minder scherp in vergelijking met duurdere varianten. Tevens zijn er merken zoals Fiskars, welke beschikken over unieke snijsystemen die nog scherper zijn dan de concurrent. Scherpe messen zijn van belang, want dankzij deze scherpere messen ontstaat een mooier eindresultaat.

Handgreep

Omdat je zelf de handgrasmaaier aandrijft, is het fijn wanneer deze ook aangenaam is om te gebruiken. Immers zul je jouw gazon vaak maaien. Er zijn merken die grasmaaiers in het assortiment hebben met softgrip handgrepen. Dankzij deze softgrip handgrepen is het maaien van het gras altijd een aangenaam klussen welke minder belasten voor jouw handen is.

Opvangbak

Een opvangbak stelt je in staat om gemakkelijker het gemaaide gras te verzamelen en dit op te ruimen. Deze grasopvangbakken zijn eenvoudig aan te sluiten op de grasmaaier, wanneer deze automatisch het gemaaide gras verzamelt. Er zijn modellen waarbij de opvangbak zit inbegrepen, maar tevens is het mogelijk om deze los aan te schaffen en deze vervolgens te bevestigen op de handgrasmaaier. Echter is dit niet bij elk model mogelijk, dus let vooraf goed op of dit een mogelijkheid is. Het staat veelal vermeld of de opvangbak zit inbegrepen bij het model of niet.

Gewicht

Veelal is een loopmaaier wendbaarder wanneer deze lichter is, maar een robuuster model is ook wat waard. Hierbij is het dus van belang wat voor jezelf belangrijker is. Er zijn loopmaaiers die maar 6 of 7 kg wegen, maar er zijn ook grasmaaiers waarbij het gewicht boven de 20 kg is.

Duwboom

Het is niet alleen fijn wanneer een handgrasmaaier goed te gebruiken is, maar ook van belang is hoe eenvoudig het is om het apparaat weer op te ruimen. Immers moet de maaier ergens opgeborgen worden. Compactheid is belangrijk, net als een inklapbare duwboom. Dankzij een inklapbare duwboom neemt het geheel minder ruimte in beslag en kan het eenvoudiger opgeruimd worden.

Gras recycling of mulching

Gras recycling, ook wel bekend als mulching, is het hergebruiken van gemaaid gras als compost. Er zijn geavanceerde hand grasmaaiers die beschikken over deze optie. Het gemaaide gras wordt door de handmaaier versnipperd en via de voorkant weer uitgeworpen.

Handgrasmaaiers vergelijken