Onderhoud van een handgrasmaaier

De beste handgrasmaaiers

Onderhoud van een handgrasmaaier

Je wilt er voor zorgen dat jouw grasmaaier zo lang mogelijk mee kan gaan. Goed onderhoud van een handgrasmaaier is hiervoor van levensbelang, want onderhoud verlengt de levensduur van jouw grasmaaier significant. Niet alleen zorgt dat er voor dat je een kostenpostje langer kan uitstellen, maar goed onderhoud zorgt er tevens voor dat het resultaat van het maaien beter en mooier zal zijn en dat frequenter gebruik van de handgrasmaaier minder snel voor slijtage kan zorgen. Kortom, een hoop positieve aspecten zitten verbonden aan het goed onderhouden van jouw handmaaier. Maar hoe zorg je er voor dat jouw grasmaaier goed onderhouden blijft?

Klein onderhoud

Alleen door een aantal kleine schoonmaakklusjes uit te voeren kun je de levensduur van jouw handgrasmaaier significant verlengen. Dit zijn de soort schoonmaaktaken die je na elke maaibeurt uit kunt voeren. Een goed voorbeeld hiervan is het reinigen van de grasmaaier na elke maaibeurt. Verwijder grasresten, zand en steentjes van onderdelen zoals de messen, de body van de grasmaaier en de wieltjes. Dit vermindert de kans op slijtage en zorgt er voor dat de kooimesmaaier prima blijft werken. Het is hierbij van belang om een schraper of borstel te gebruiken, want water kan een negatief effect hebben op de messen. Nu vraag je jezelf misschien af: is gras echt zo slecht voor de messen? Het antwoord is ja, door de zuren die in grasresten zitten kunnen de messen van de tuinmachine eerder verslijten.

Groot onderhoud

Ook de messen moeten goed bijgehouden worden. Het schoonmaken helpt hierbij, maar tevens wordt het aangeraden om minstens één keer per jaar tevens de messen te slijpen. Dit houdt ze scherp, wat zal leiden tot een beter eindresultaat. Ook wordt aangeraden om tijdens het winterseizoen, net na het zomerseizoen, een grote onderhoudsbeurt uit te voeren. Dit gebeurt tijdens het winterseizoen omdat je tijdens deze tijd de maaier minder gebruikt. Dit kun je laten uitvoeren door een professional, maar dit is ook prima door jezelf uit te voeren. Maak het geheel goed schoon, check alle onderdelen en repareer waar nodig.

Maai niet te vaak nadat het geregend heeft

Het maaien van het gras nadat het geregend heeft, heeft een negatief effect op een hand grasmaaier. Omdat het gras door de regen nat is, blijft het meer plakken aan de messen. Hierdoor verloopt het maaien een stuk stroever. Daarnaast kan het tot eerdere slijtage van de grasmaaier leiden. Daarom wordt het afgeraden om ten tijde van regen te vaak te maaien. Wanneer je deze tips in gedachten houdt, is ieder jaar een nieuwe handmaaier kopen niet nodig.