Handgrasmaaier of zweefmaaier?

De beste handgrasmaaiers

Handgrasmaaiers en zweefmaaiers: vergelijkbaarder dan je denkt

Er zijn verschillende soorten maaitechnieken die door een grasmaaier gehanteerd kunnen worden. Denk hierbij aan cirkelmaaiers, balkmaaiers, zweefmaaiers en kooimaaiers. Maar wordt je volgende grasmaaier nu een handgrasmaaier of zweefmaaier? De kooimaaier zul je waarschijnlijk herkennen van de typische handgrasmaaiers die vele mensen nog steeds gebruiken. Het is niet zonder reden dat dit type grasmaaier nog steeds populair is, want aan dergelijke apparaten zitten vele voordelen verbonden. Ten eerste is het toestel vrijwel geluidsstil, milieuvriendelijk, eenvoudig te gebruiken en je kunt kiezen uit een groot assortiment aan uitstekende grasmaaiers. Ze beschikken wel over wielen, iets waar een zweefmaaier geen gebruik van maakt.

De zweefmaaier heeft dus geen wielen dankzij het luchtkussen dat ontstaat dankzij het op hoge snelheid draaien van het mes. Dit zorgt er voor dat je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld handgrasmaaiers, geen enkel probleem zult hebben om moeilijk bereikbare hoekjes en randen prima te maaien. Alhoewel deze maaiers qua techniek behoorlijk verschillen, zijn er toch overeenkomsten te bespeuren. In welke mate lijken deze twee soorten grasmaaiers op elkaar?

De overeenkomsten tussen handgrasmaaiers en zweefmaaiers

Handgrasmaaier of zweefmaaier? - Flymo Turbo Lite 330Net als de handmaaier is de zweefmaaier één van de meest gemakkelijk te gebruiken grasmaaiers op de markt. Beiden zijn wendbaar en kosten weinig moeite om voort te duwen. De besturing is zo eenvoudig dat het klusje een stuk fijner wordt voor elke gebruiker. Qua gebruik lijken de twee dus op elkaar. Daarnaast zijn beide soorten grasmaaiers erg milieuvriendelijk. Handgrasmaaiers maken geen enkel gebruik van motoren die lopen op benzine, terwijl zweefmaaiers veelal aangedreven worden door een accu of aangesloten dienen te worden op netstroom aan de hand van een kabel. Dit is stukken beter dan op benzine lopende grasmaaiers, welke brandstof slurpen en tevens gassen uitstoten die slecht zijn voor het milieu. Zowel de handgrasmaaier als de zweefmaaier is een groene keuze. Ten slotte zijn beide maaiers het best geschikt voor kleinere gazons.

Voor- en nadelen ten opzichte van elkaar

Hoewel de twee iets van elkaar weg hebben, beschikken beide grasmaaiers over hun eigen voor- en nadelen. Zo is de zweefmaaier ideaal voor het maaien van moeilijk bereikbare plekken, terwijl dit bij loopmaaiers niet altijd goed gaat door de aanwezigheid van te brede wielen. Daarnaast zijn zweefmaaiers iets eenvoudiger te besturen omdat je daadwerkelijk overal naartoe kunt, terwijl je bij de hand grasmaaiers toch altijd te maken hebt met wielen die niet bij elk model even wendbaar zijn. Echter maait een zweefmaaier in een cirkel, wat een minder mooi resultaat oplevert dan wanneer je maait met een handgrasmaaier.