De beste handgrasmaaiers

Handgrasmaaier FAQ

Welkom bij deze FAQ (Frequently Asked Questions, vaak gestelde vragen) over handgrasmaaiers. Het is natuurlijk mogelijk dat je nog vragen hebt over de handgrasmaaier, of het nu gaat om specifieke eigenschappen van dit tuingereedschap of wat de definitie van een handgrasmaaier nu precies is. En waarom kiezen voor een handgrasmaaier? Hieronder zijn de meest gestelde vragen over de handgrasmaaier verzameld, zodat je na het lezen van de antwoorden op deze vragen zo ongeveer alles weet over dit type grasmaaier.

Wat is een handgrasmaaier precies?

Handgrasmaaiers worden gekarakteriseerd door het feit dat de bestuurder ze aanstuurt door middel van de handen. Je duwt zelf de maaier vooruit, waarna de messen gaan roteren door de voorwaartse beweging. Dankzij deze roterende beweging maaien de messen het gras. De aandrijving gebeurt dus handmatig, er komt geen motor aan te pas.

Hoe werkt een handmaaier?

De aandrijving van een handmaaier gebeurt, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, handmatig. Je staat achter het apparaat met jouw handen op de handgrepen, waarna je het apparaat vooruit duwt. Door deze vooruitgaande beweging beginnen de messenbladen van de maaier te roteren, waardoor zij tijdens het bewegen het gras maaien. Je stuurt zelf de maaier naar waar je maar wilt.

Wat kan een handgrasmaaier kosten?

De prijs van een handgrasmaaier kan verschillen. Zo zijn er basismodellen, maar ook duurdere varianten die dan ook over extra kwaliteiten beschikken. De prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen, van 40 euro tot aan zo’n 250 euro.

Wat bepaalt de prijs van een kooimaaier?

Veelal wordt de prijs van een handgrasmaaier bepaald door bepaalde eigenschappen en kwaliteiten. Een grasmaaier met een grotere breedte zal al snel duurder zijn, net als een grasmaaier die beschikt over een eigen opvangbak. Handgrasmaaiers die geschikt zijn voor grotere oppervlakten zijn standaard de duurste varianten, terwijl de grasmaaier voor kleine gazons goedkoper zijn. Daarnaast zijn er accugrasmaaiers te koop voor nog flexibeler tuinieren.

Maken handgrasmaaiers veel lawaai?

Nee, handgrasmaaiers staan er om bekend dat ze vrijwel geluidloos zijn. Omdat de hand grasmaaier handmatig wordt aangestuurd, is er geen sprake van een ronkende motor die het geheel aanstuurt en dus (overmatig) geluid produceert. Alleen de roterende messenbladen produceren een geluid, maar deze is vrijwel altijd minimaal. Dit type grasmaaier zorgt voor het minste overlast qua geluid.

Hoe milieuvriendelijk is een handgrasmaaier?

Als je alle opties op de markt bekijkt, is een handgrasmaaier de milieuvriendelijkste optie als het gaat om het onderhouden van jouw gazon. Immers is er bij de handgrasmaaier geen sprake van aandrijving door middel van een motor, netstroom of een accu. Er worden dus geen slechte stoffen uitgestoten, benzine is niet nodig voor het gebruik en ook geen energie wordt verbruikt bij het hanteren van dit apparaat. Dankzij de handmatige aandrijving is een handgrasmaaier de groenste optie onder de grasmaaiers.

Hoe gebruiksvriendelijk is een loopmaaier?

Erg gebruiksvriendelijk. Doordat dit type grasmaaier handmatig bestuurd wordt, is de drempel qua gebruik erg laag. Het spreekt allemaal redelijk voor zich. Daarnaast is het bij vele merken mogelijk om de loopmaaier nog gebruiksvriendelijker te maken, bijvoorbeeld door een opvangbak aan te schaffen voor het gras. Dan hoef je niet meer al het gemaaide gras op te ruimen na het maaien.

Welk model handgrasmaaier is het meest geschikt voor mijn tuin?

Een grasmaaier inzetten? Wanneer je alleen naar de behoeften van je eigen gazon kijkt, en bijvoorbeeld geen rekening houdt met zaken zoals een gelimiteerd budget, is het vooral belangrijk om te kijken naar de grootte van jouw gazon. Voor kleinere gazons volstaat een goedkopere variant kooimesmaaier met een kleinere maaibreedte veelal, maar voor een middelgroot gazon kun je beter gaan voor een ietwat duurdere variant met een grotere breedte en extra’s zoals een opvangbak. Dit zal je een hoop arbeid besparen.

Wat zijn een aantal van de populairste merken op het gebied van handgrasmaaiers?

De beste grasmaaier merken zijn Gardena, Bosch, Wolf Garten, Fiskars en Stiga.

Kan een handgrasmaaier ook maaien tijdens of net nadat het geregend heeft?

Technisch is dit een mogelijkheid, maar erg goed voor je grasmaaier is het niet. Het wordt dan ook niet aanbevolen. Veelal zorgt de regen er voor dat het gras blijft plakken, waardoor het klusje vrij frustrerend kan worden. Daarnaast is het mogelijk dat de messenbladen beschadigd raken door de plakkende grassprieten.

Dien ik het gemaaide gras zelf op te ruimen?

Over het algemeen wel, tenzij je beschikt over een opvangbak. Hierin wordt het gemaaide gras verzameld, waarna het opruimen een kwestie is van het legen van de opvangbak.

Wat is gras recycling of mulching en hoe voert een handgrasmaaier dit uit?

Geavanceerdere varianten van de handgrasmaaier zijn in staat om het gemaaide gras te versnipperen en aan de voorkant weer uit te werpen. De natuur zorgt er vervolgens voor dat dit versnipperde gras hergebruikt wordt als compostmateriaal. Dit wordt gras recycling of mulching genoemd.

Moet een handgrasmaaier schoongemaakt worden?

Voor de algehele levensduur van een handgrasmaaier is het van belang om deze goed schoon te houden. Dit doe je door grasresten tussen de messenbladen te verwijderen, de behuizing goed schoon te houden en de wielen te ontdoen van het residu aan gras, zand en steentjes dat hierop achter kan blijven. Dit zal de levensduur van jouw handgrasmaaier significant verlengen.

Hoe zwaar is een handmaaier?

Dit verschilt per merk en per variant die je uitkiest. Zo zijn er handmaaiers die maar 6 kg wegen, maar er zijn tevens varianten op de markt die meer dan 20 kg wegen.

Waarom zou ik voor een handgrasmaaier kiezen en niet een andere variant?

Natuurlijk is de keuze geheel aan jezelf, maar handgrasmaaiers beschikken over pluspunten die andere soorten grasmaaiers niet bezitten. Ten eerste zijn handgrasmaaiers het minst luidruchtig. Ook zijn de handgrasmaaiers het meest gebruiksvriendelijk van alle soorten grasmaaiers, het gebruiken van deze maaiers is een fluitje van een cent van iedereen. Daarnaast zijn deze soort grasmaaiers, dankzij het gebrek aan een benzine slurpende motor of een energie zuigende accu, het meest milieuvriendelijk. Tevens houden handgrasmaaiers je in beweging, omdat de aandrijving handmatig is. Ook zijn ze betaalbaar, en als je over een klein tot middelgroot gazon beschikt is het onzinnig om een al te dure variant aan te schaffen. Ten slotte zijn handgrasmaaiers vrijwel standaard zeer compact en eenvoudig op te bergen.

De beste handgrasmaaiers