Hakselaar kopen?

Hoe kies je een hakselaar en waar kun je een hakselaar kopen? Hakselaars (ook wel versnipperaars genoemd) zijn zeer handig voor het opruimen van afval in de tuin, maar niet iedereen weet welk product hij moet kiezen. We hebben tips voor je samengesteld om je aankopen zo eenvoudig mogelijk te maken. Een hakselaar is een tuinmachine voor iedereen met een volgroeide of overwoekerde tuin die niet wil dat er tuinafval aan de binnenkant van zijn auto wordt ingebed van talloze uitstapjes naar de stortplaats. Niet zo romantisch als een vreugdevuur, maar zeker schoner en waarschijnlijk minder storend voor de buren!

Aan de slag

Stiga Bio Silent 2500 hakselaar kopen?De prijzen voor tuin hakselaars beginnen bij ongeveer € 100, maar je kunt aanzienlijk meer betalen voor wanneer je alleen de aller beste hakselaar nodig hebt. De keuze is afhankelijk van het soort werk dat je met het apparaat wil verrichten. Een grote tuin die snel overwoekerd raakt, heeft een goed model nodig die snoeihout met een diameter tot 4 cm aanpakken. Zo heb je binnen een mum van tijd een enorme berg tuinafval omgetoverd naar een hanteerbare stapel. Je kunt compost maken, je recyclingbak optimaal gebruiken of de snippers hergebruiken als bodembedekker. Versnipperaars nemen opslagruimte in beslag in een schuur of hebben een soort van overdekte opslag nodig en je hebt ook een buitenstopcontact nodig om je tuinmachine van stroom te voorzien. Sommige shredders zijn beter in het hakken van bladeren en groene takken in mulch die dan sneller afbreekt op je composthoop. Dit terwijl andere modellen beter geschikt zijn voor houtachtige takken en houtsnippers maken, maar het kan zijn dat de bladeren ongesneden door de bladeren gaan. Om de beste hakselaar te vinden kun je gebruik maken van de aankoop tips.

Hakselaars: de opties

Impact hakselaar

Deze machines zijn lawaaieriger dan rol hakselaars, en hebben een draaiend en scherp, bladmechanisme om tuinmateriaal in stukken te snijden. Ze hakken groene takken en bladeren zeer fijn, maar zijn niet noodzakelijkerwijs even geschikt voor houtachtig materiaal. Zoek een model met meerdere messen, omdat de messen anders snel versleten zijn en vaker vervangen moeten worden dan bij een eenbladige machine. Impact hakselaars zijn meestal voordeliger en zullen minder snel verstopt raken dan rol hakselaars. Versnipperaars met grote, regelmatige trechters zonder een plastic plint kunnen het gemakkelijker maken om takken en twijgen in te voeren. Indien je een versnippermachine wilt welke redelijk is om hem gemakkelijk te verplaatsen in de tuin, dan kun je het beste een impact hakselaar kopen.

Benzine hakselaar

Een benzine hakselaar is krachtiger dan een elektrische variant en geven je de vrijheid om de machine vrijer door je tuin te bewegen. Ze produceren stekken van hoge kwaliteit, maar zijn duurder in aanschaf en vereisen meer onderhoud en regelmatige navulling met benzine.

Rolshakselaar: rustig en ontspannen hakken

De rolhakselaar staat ook wel bekend als de stille hakselaar omdat hij veel stiller is dan de messenhakselaar. Binnenin heeft het een snijtrommel die om zijn eigen as draait, waardoor de stekken worden versnipperd. Deze wordt verbrijzeld tussen de draaiende rol en een tegenplaat. Met zijn scherpe tanden versnippert de wals automatisch takken, twijgen en tuinafval die in de rolhakselaar in kleine stukjes versnipperd materiaal worden. Het breekproces breekt de vezels van het gesneden materiaal, zodat micro-organismen sneller kunnen doordringen. Dit betekent dat het tuinafval dat door de rol versnipperaar wordt versnipperd, sneller verrot en is daarom bij uitstek geschikt voor composthoopjes. De rol hakselaar scoort op volume, wat voor veel hobbytuinders een doorslaggevende factor is. Sommige modellen hebben een omgekeerde functie waarmee de shredder achteruit kan lopen als hij verstopt raakt. Het nadeel is de relatief trage werking. Bovendien is het gehakte materiaal grover in vergelijking met de messenhakselaar. Gelukkig hoeft dit geen nadeel te zijn – het hangt immers af waar de houtsnippers voor gebruikt worden.

Messenhakselaar: het wilde type

De messenhakselaar maakt houtsnippers van stekken met behulp van een zwaar draaiend vliegwiel met scherpe lemmeten. Takken, twijgen en dergelijke worden snel en efficiënt versnipperd. Door de snelle technologie versnippert de messenhakselaar gewoonlijk het snijafval in kleinere stukken dan de rolhakselaar. Deze hakselaar wordt voornamelijk gekocht door hobbytuinders die vooral houtafval zoals takken willen versnipperen. Het versnipperde materiaal dat je uit de messenvernietiger haalt, zijn dunne houten spanen, die uitstekend geschikt zijn om te mulchen omdat ze slechts langzaam afbreken. De messenhakselaar overtuigt vooral door zijn snelheid. Messen hakselaars zijn in de meeste gevallen ook goedkoper dan rol hakselaars. Een groot nadeel voor gebruikers en omwonenden is echter het vele lawaai. Op het gebied van veiligheid presteert de messenversnipperaar slechter dan de rolversnipperaar. Als de takken in de invoertrechter worden geduwd en door de snelle snijder worden opgevangen, kunnen ze plotseling uit elkaar rukken. Een ander nadeel van de messenhakselaar is dat de interne lemmeten relatief snel verslijten en je deze af en toe moet vervangen.

Dingen om rekening mee te houden bij het kopen van een hakselaar

  • Lengte van de kabel: een versnippermachine werkt meestal op elektriciteit dus neem er een met een snoer dat lang genoeg is voor je hele tuin. Je kunt ook een verlengsnoer gebruiken om te helpen.
  • Afval geschikt voor een hakselaar: uitlopers van hagen, gebladerte van planten, bladeren en twijgen en zelfs keukenafval zoals groenten en fruit kunnen allemaal in een hakselaar.
  • Veiligheid: gebruik een veiligheidsbril, handschoenen en oorbeschermers.

Zorg er altijd voor dat je energiebron volledig is uitgeschakeld en ontkoppeld voordat je probeert een hakselaar te deblokkeren. Gebruik een stroomonderbreker voor alle elektrische apparatuur in de tuin. Zoek een model met een omkeerbare optie of een ander antiblokkeermechanisme om het werk gemakkelijker te maken. Voor lastig materiaal moet je het misschien eerst doorsnijden voordat je het door de hakselaar haalt.

Correct hakken: Tips voor de bediening

Tuinafval klein maken met een hakselaar is erg eenvoudig. Let bij de aanschaf van een hakselmachine vooral op de veiligheidstips en informatie in de gebruiksaanwijzing. Zo mag je hakselaars bijvoorbeeld nooit zonder beschermende kleding gebruiken. De locatie van de shredder is ook bepalend voor een efficiënte en veilige hakselaar. In principe is het belangrijk dat jij en de hakselmachine een rechte en stevige stand hebben. In het ideale geval plaatst je de hakselaar zo dat je voldoende ruimte hebt om te werken en tegelijkertijd voldoende afstand tot het huis of het aangrenzende terrein. Bekijk ook onze 10 tips voor het gebruik van een tuin hakselaar.

Vul altijd een hakselmachine in de tuin, zodat het onvertakte uiteinde van de takken als eerste in de inbrengtrechter komt. Als de takken te groot zijn, moet je ze met een zaag of kettingzaag kleiner maken voordat je ze versnippert. Vermijd indien mogelijk het hakken van droog, oud hout – vers gezaagd hout is minder broos en hard. Om verstopping te voorkomen, mag je niet te veel kleine twijgjes tegelijk inbrengen. Tip: Indien mogelijk kun je af en toe een enkele, dikkere tak inbrengen. Deze kan dan kleinere, vastzittende takken meenemen.

Problemen oplossen

Als je tijdens het gebruik problemen ondervindt – mogelijk dat er vaker blokkades optreden of dat het apparaat niet meer soepel functioneert – dan is daar een reden voor. Lees de gebruiksaanwijzing om te weten te komen wat de oorzaak kan zijn en wat je eraan kunt doen. Als bijvoorbeeld een rolhakselaar niet meer goed versnippert, moet je de tegenplaat eventueel opnieuw afstellen. Als een messenhakselaar steeds opnieuw verstopt raakt, kunnen de messen versleten zijn en moeten ze worden vervangen of gedraaid in het geval van een dubbele snijmachine. Wil eerst meer informatie om daarna te bepalen of een hakselaar kopen verstandig is? Klik dan op “meer informatie” hieronder. Zoek je een voordelige versnipperaar? Kijk dan eens bij de Top 5 goedkoopste hakselaars van dit moment.