De beste grastrimmers

Grastrimmer FAQ

Voordat je een bosmaaier of grastrimmer aan gaat schaffen wil je vanzelfsprekend zoveel mogelijk informatie verzamelen. Je kunt allerlei vragen hebben over dit tuingereedschap: van de kosten tot het gebruik en het onderhoud. Op deze pagina kun je terecht voor een antwoord op de meest gestelde vragen over bosmaaiers en grastrimmers.

Wat is het verschil tussen een bosmaaier en een grastrimmer?

Een bosmaaier en een grastrimmer zijn beide tuingereedschap die je kunt gebruiken om je tuin te onderhouden. Letterlijk gezien kun je een bosmaaier gebruiken om bosjes te snoeien en een grastrimmer voor het trimmen van je gazon. Je kunt het beste voor een bosmaaier kiezen wanneer je veel wildgroei en grof onkruid in je tuin hebt. Met dit apparaat kun je dit eenvoudig weghalen. Ook als je aan het water woont kun je vaak heel wat wildgroei en riet hebben staan. Dit is ook door de bosmaaier makkelijk weg te snoeien. De grastrimmer gebruik je vooral als je de randen van je gazon strak wilt trimmen, omdat een gewone grasmaaier hier niet altijd bij kan.

Wat kost een bosmaaier?

De kosten van een bosmaaier lopen uiteen. Wanneer je een bosmaaier wilt aanschaffen die doet wat hij moet doen, zonder dat je veel extra functies en mogelijkheden hebt: betaal je rond de €120. Kies je voor een bosmaaier die wel allerlei handige extra’s heeft, dan gaat de prijs ook omhoog. Dan kun je tot €400 kwijt zijn aan een bosmaaier.

Wat kost een grastrimmer?

Een grastrimmer is over het algemeen goedkoper dan de bosmaaier. Ze zijn te koop in verschillende prijsklassen. Je kunt een degelijke goedkope grastrimmer vanaf €35 aanschaffen. Wil je een grastrimmer van topkwaliteit? Dan ben je maximaal €300 kwijt.

Hoe werkt een bosmaaier/grastrimmer?

Een bosmaaier en grastrimmer werken als volgt: beide apparaten hebben een twee verschillende snijmethoden. Je kunt hierbij kiezen uit een mes of uit draad. Beide methoden zijn geschikt voor verschillende klussen in de tuin. Wil je bijvoorbeeld de grasranden van het gazon goed bijhouden? Dan is een grastrimmer met draad de beste optie. Voor wat hoger en stugger gras kies je voor een grastrimmer met mes die hier wat beter doorheen kan komen. Hetzelfde geldt voor een bosmaaier, die je met mes gebruikt bij wildgroei, en met draad bij hoog gras.

Welke aandrijving kan ik kiezen bij een bosmaaier/grastrimmer?

Grastrimmer FAQ - Black & Decker ST182320-QWZowel bij de bosmaaier als de grastrimmer kun je uit verschillende aandrijvingen kiezen: benzine, elektrisch en accu. Deze drie aandrijvingen hebben ieder hun voor- en nadelen. Hieronder lichten we deze drie vormen kort toe, want de aandrijving bepaalt o.a. het gebruiksgemak.

  • Benzine – het voordeel van een benzine aandrijving is dat je bosmaaier en grastrimmer erg krachtig zijn en dus zeer productief en draadloos. Een nadeel is dat het vaak minder milieuvriendelijk is. Daarnaast is een benzine bosmaaier of grastrimmer vaak zwaarder en behoeft deze meer onderhoud.
  • Elektrisch – het voordeel van een elektrische aandrijving is dat je continue stroomvoorziening hebt, maar dit is tegelijkertijd ook een nadeel: je hebt vaak een verlengsnoer nodig om overal bij te kunnen komen.
  • Accu – het voordeel van een accu aandrijving is dat je draadloos werkt. Je hebt dus geen last van snoeren die in de weg liggen. Wel ben je afhankelijk van de accu en moet deze regelmatig opgeladen worden.

Hoe onderhoud je een bosmaaier/grastrimmer?

Vooral wanneer je een benzine bosmaaier of grastrimmer hebt is het belangrijk om deze regelmatig van onderhoud te voorzien. Wanneer je hem gebruikt hebt is het belangrijk om een aantal punten te controleren, waaronder het snijgereedschap op beschadigingen en de veiligheidsvoorzieningen zoals de stopknop of het antivibratiesysteem. Daarnaast maak je de luchtfilter en de beschermkap na gebruik schoon. Ook is het belangrijk om eens in de zoveel tijd te kijken naar het tandwiel en de ontstekingskaars. Het tandwiel moet periodiek nagekeken en aangevuld worden met smeervet en de ontstekingskaars moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Het trimdraad vervangen is eenvoudig met ons stappenplan.

Ik heb veel wildgroei in de tuin, welke bosmaaier kan ik het best gebruiken?

Wanneer je last hebt van wildgroei als hoog gras, grof onkruid, struiken en bosjes is het handig om te kiezen voor een goede bosmaaier. Bij veel wildgroei is het aan te raden om voor een bosmaaier te kiezen die een mes als snijmethode hanteert. Hiermee kun je wildgroei gemakkelijker snoeien. Een aantal voorbeelden van goede keuzes zijn:

  • Stiga SBC 252 D – een bosmaaier en grastrimmer in één. Voor wildgroei gebruik je de messen die meegeleverd worden. Kosten: €199
  • Powerplus POWXQG6060 – een sterke benzine bosmaaier die gemaakt is voor het verwijderen van hardnekkig onkruid. Kosten: €249
  • MTD Smart BC 33D – stug gras, onkruid en ander wildgroei is verleden tijd met deze krachtige bosmaaier. Kosten: €122,99

Zijn bosmaaiers/grastrimmers lawaaierig?

Het verschilt per bosmaaier of grastrimmer hoeveel geluid er wordt veroorzaakt. Over het algemeen geldt dat benzine bosmaaiers en grastrimmers krachtiger zijn, maar wel een hoger geluidsniveau hebben. Elektrische bosmaaiers en grastrimmer zijn wat stiller. Er zijn bosmaaiers en grastrimmers met een maximaal geluidsniveau van 75 dB, maar het kan ook oplopen tot 118 dB. De meeste modellen hebben een maximaal geluidsniveau van tussen de 85 en 95 dB.

Ik zoek een stille bosmaaier, welke kan ik het beste kiezen?

Wanneer je weinig geluidsoverlast wilt veroorzaken is het aan te raden om voor een stille bosmaaier te kiezen. Er zijn een aantal aantrekkelijker opties:

  • Makita DUR365UZ – dit is een van de meest stille bosmaaiers in het segment met een maximaal geluidsniveau van 75 dB.
  • MTD Smart BC 33D – dit is ook een van de minst lawaaierige bosmaaiers, maar al een stuk luider dan de Makita. Deze heeft een maximaal geluidsniveau van 95 dB.

Is een bosmaaier/grastrimmer zwaar?

Het gewicht van zowel een bosmaaier als grastrimmer kan enorm verschillen. Er zijn enorm lichte varianten van rond de 2 kg die je gemakkelijk rond kunt dragen en langere tijd gebruiken. Vaak zijn benzine bosmaaiers en grastrimmers wat zwaarder en dit kan oplopen tot rond de 10 kg. Er zijn echter ook modellen die rond de 5 à 7 kg zitten. De meeste zwaardere modellen zijn uitgerust met een draagriem om het gewicht goed te verdelen.

Het gazon ligt dichtbij planten en bloemen: hoe kan ik daar voorzichtig trimmen?

Er zijn zowel bosmaaiers als grastrimmers op de markt die een handige beschermkap voor bloemen en planten hebben, de Einhell GE-CT 18 Li Kit (€117,99) is hier een voorbeeld van. Hiermee kun je zorgeloos het gras rondom planten trimmen. Kijk ook eens bij onze 5 redenen voor de aankoop van een grastrimmer.