Heeft het zin om een tuinfrees te kopen?
Tuinfrezen zijn praktische helpers in het tuinieren. Met deze tuinmachine kun je het vaak zware werk veel gemakkelijker maken, omdat een tuinfrees kan graven, ploegen en ook door de grond kan hakken. Maar wanneer is het echt de moeite waard om zo’n machine te kopen? Er zijn immers ook conventionele gereedschappen zoals een schoffel.
Wat is een tuinfrees?
Een tuinfrees is een elektrische schoffel, wat het tuinieren een stuk makkelijker maakt. Om de grond met een frees te bewerken, hoeft deze alleen maar als een grasmaaier over de grond te worden geschoven. De helmstok kan dan de grond hakken, graven of ploegen. Bovendien zijn de hoogwaardige tuinmachines zeer goed doordacht en zijn ze echte multitalenten die bijna geen enkele tuinier kan missen.
De tuingrond moet altijd in het voorjaar worden omgeploegd. Normaal gesproken werd dit gedaan met een schoffel. Hierdoor kwam de grond los en werd deze voorbereid voor de volgende aanplant. Het schoffelen is zo belangrijk omdat het de bovenlaag van de grond belucht. Onkruid wordt ook verwijderd. Heb je een van de multifunctionele tuinfreesmachine, dan kun je er nog meer mee doen, want deze machines kunnen ook gebruikt worden als kantensnijder, maar ook als aardappelstapelmachine. Een cultivator kan daarom nuttig zijn in fruit- en groentetuinen en in grote gazons die moeten worden losgemaakt.
De geschiedenis van de tuinfrees
De oorspronkelijke vorm van een tuin freesmachine is de ploeg die al in de oudheid werd gebruikt. Qua functie zijn deze twee werktuigen vergelijkbaar, omdat een tuinfrees wordt gebruikt om de grond in de tuin los te maken. Om het werken op de velden te vergemakkelijken, werd de ploeg ontwikkeld, die in die tijd natuurlijk nog steeds bewogen werd door menselijke kracht of met behulp van dieren zoals paarden, ossen of ezels. De mensen wisten al op lang dat de grond moest worden losgemaakt om hem vruchtbaarder te maken. Hierdoor kunnen zuurstof en voedingsstoffen in de bodem terechtkomen en kan het nieuwe zaaien gemakkelijker lukken.
Deze vorm van akkerbouw was een moeizame taak, maar het moest op deze manier worden gedaan totdat de motor werd ontwikkeld. In het begin van de 20e eeuw werden de eerste freesmachines met een motor ontwikkeld. De uitvinder in die tijd was Arthur C. Hoffard, die de machine in 1921 liet patenteren. Een andere ontwikkelaar van een freesmachine was de Zwitserse ingenieur Konrad von Meyenburg. Met zijn uitvinding imiteert Konrad von Meyenburg het graven van dieren in de grond. Hij probeerde dit na te bootsen door een motor te gebruiken.
Draaiende beweging
Volgens zijn waarnemingen moest de freesmachine een draaiende beweging maken die deed denken aan het graven van dieren om effectief te kunnen werken. Zijn mening was juist, want moderne freesmachines werken nog steeds volgens dit systeem. De eerste roterende disselboom op basis van dit principe werd in 1912 geproduceerd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de helmstok oorspronkelijk een Duits-Zwitserse uitvinding was. Het succes ervan is tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar, omdat het het werk van de landbouwers aanzienlijk heeft vereenvoudigd en letterlijk een revolutie in de landbouw heeft teweeggebracht. Deze grond freesmachine werd later gebruikt om de huidige tuinfreesmachine te ontwikkelen, omdat de behoefte om comfortabeler in de tuin te werken groeide. Deze machine werkt als een freesmachine, maar is speciaal ontwikkeld voor kleinere oppervlakken. Daarom is de tuinfrees een optimaal hulpmiddel voor alle hobby- en volkstuinders die dit gereedschap al lang niet meer willen missen. Onze instructie “tuinfrezen in drie stappen” is goed om door te lezen.
Is de aankoop van een tuinfrees zinvol?
Een goede multifunctionele machine kost natuurlijk ook veel geld. Een hoogwaardige grondfrees weegt ca. 10 kg, levert snel zijn diensten en wordt aangeboden met een motor- en netwerking.
Zo praktisch en veelzijdig als tuinfrezen zijn bij het werken in de tuin, is een aankoop van een tuinfrees nog steeds niet voor iedereen de moeite waard. Om een grote moestuin regelmatig om te ploegen, is een roterende cultivator zinvol. Als het gaat om grote oppervlakken, dan verdient ook een hogere aankoopprijs voor een merkproduct zich snel terug. Voor vrij kleine perken en tuinen is een handgereedschap waarschijnlijk ook voldoende. Ook hier kun je het werk doen met een ploeg of schoffel, waarmee je snel kleine bedden kunt opgraven zodra de grond niet meer hard is. Maar als de hobbytuinier fysiek beperkt is, dan kan hier natuurlijk ook een tuinfreesmachine worden gebruikt, ook al is het gebied niet erg groot.