Gazononderhoud met een robotmaaier in het voorjaar
Zodra de vorstdagen langzaam tot een einde komen (maart/april), wordt het gazononderhoud een van de belangrijkste onderwerpen voor elke tuinman of -vrouw. Het is immers het doel van elke tuineigenaar om een mooi groen tapijt met een goed onderhouden gazon te hebben. In de meeste gevallen is maaien alleen echter niet voldoende en vergt het een beetje meer inspanning. In het volgende artikel leer je hoe je na de koude wintermaanden het beste het gazononderhoud kunt aanpakken en wat het belangrijkste is voor eigenaren van robotmaaiers.
Eerste maaibeurt van het gazon
Het gazononderhoud in de herfst heb je goed uitgevoerd, maar dit betekent niet dat je de robot gasmaaier in het voorjaar neer kunt zetten en zijn standaard maaiprogramma af kunt laten werken. Voordat je in het voorjaar met een robotmaaier in de weer gaat, dient het gazon voor de eerste maaibeurt eerst grondig gereinigd te worden. Verwijder hiertoe stenen en takken en ruim ook de herfstbladeren op. Als je problemen hebt met molshopen, dan moet je ze uitvlakken. De eerste maaibeurt van het jaar kan plaatsvinden zodra het gazon door de warmere temperaturen begint te groeien.
Het is echter belangrijk dat je de maaihoogte aanpast aan het gazon en maximaal 1/3 van de lengte van de steel knipt. Doordat je steeds kleine topjes van het gras afmaait, hoef je dit ook niet op te ruimen. Zet de maaihoogte van de robotgrasmaaier niet gelijk op de laagste stand, want dan liggen er misschien grote stukken gras op het gazon welke niet verteren en het gras verstikken.
Verticuteren, ventileren en zaaien
Als je al lange tijd een maairobot hebt, heb je waarschijnlijk minder problemen met mos, onkruid en grasmatten. Het bestaande mulchsysteem maakt het gazon niet alleen vitaler, maar ook dichter, wat op zijn beurt het onkruid verdringt. Afhankelijk van de conditie van het gazon moet de verticuteermachine onder bepaalde omstandigheden nog steeds worden gebruikt. Deze praktische tuinhelper krabt de bovenlaag van de grond en verwijdert alle mos en onkruid. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een betere ventilatie van de bodem, wat vooral goed is voor je gazon. Wij raden je aan het gazon één keer in de lengterichting en vervolgens in de dwarsrichting te verticuteren om het best mogelijke resultaat te bereiken. Verticuteer niet na een lange droge periode, omdat het gazon voldoende vocht nodig heeft om snel terug te groeien.
Kale plekken herstellen
Als er na het verticuteren kale plekken van het gazon zichtbaar zijn, moet je graszaad op de getroffen plekken verspreiden. Dit ondersteunt bovendien het herstelproces van je gazon, zodat je binnenkort over een goed onderhouden gazon kunt beschikken.
Bemesten
De basisvoedingsstoffen van een mooi gazon zijn stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Stikstof is bevorderlijk voor de groei en verhoogt het regeneratievermogen. Fosfor is belangrijk voor de stofwisseling en wortelgroei. Kalium verhoogt de weerstand tegen ziekten, droogte en kou. Magnesium zorgt voor een rijk groen gazon.
Meststof is nauwelijks meer nodig, in ieder geval bij het gebruik van een robotgrasmaaier. Dit omdat het dagelijks maaien van de graspunten maaisel oplevert dat als natuurlijke mulch naar de grasmat terugkeert. Daar wordt het plantaardig materiaal door bodemorganismen afgebroken en in de vorm van water en voedingsstoffen teruggegeven aan de wortels van het gazon. Dit natuurlijke proces werkt meestal zonder problemen, maar na een lang winterseizoen kan er nog steeds een gebrek aan voedingsstoffen zijn.
Geel gras
Wie ontevreden is over zijn gazon of zelfs een geelachtige verkleuring ziet (ook wel geel gras genoemd), moet een speciale langdurige gazonmeststof gebruiken die is aangepast aan het mulchproces bij robotmaaiers. Voor een optimale verdeling van de gazonmeststof is het raadzaam om een kunstmeststrooier te gebruiken. Dit is belangrijk omdat het gazon anders de neiging heeft om te verbranden bij overbemesting en er niet meer mooi uitziet. In plaats van chemische meststoffen kun je ook fijn gezeefde compost gebruiken, welke je gelijkmatig over het groen verspreidt.
Regelmatig maaien en trimmen
Als je over een automatische grasmaaier beschikt, neemt deze het reguliere maaien van je gazon over. Alleen de randen moeten van tijd tot tijd worden bijgesneden voor (bijna) alle modellen. Hiervoor is een grastrimmer of bosmaaier een geschikt hulpmiddel. Als je een normale handgrasmaaier gebruikt, moet je het maaien aanpassen aan de groei van het gazon. Gemiddeld kun je elke vier tot zeven dagen maaien. De in te stellen maailengte hangt onder andere af van het type gazon. Een hoogte van 2 tot 3,5 cm wordt aanbevolen voor siergazons, terwijl normale gazons op een hoogte van 3,5 tot 5 cm moeten worden gehouden. In ieder geval is het belangrijk dat je altijd scherpe maaimessen op je grasmaaier of robotmaaier gebruikt. Doe je dit niet, dan worden de graspunten afgescheurd en kunnen de grassprieten uitdrogen en geel worden.
Irrigatie
In de lente is het meestal niet nodig om het gazon te besproeien, omdat het vaak alleen in de zomer droogte en hoge temperaturen overheersen. Tijdens lange droge periodes moet je het gazon echter ook in het voorjaar besproeien om geel gras te voorkomen. De beste manier om dit te doen is met een gazonsproeier.