Gazononderhoud in de herfst met een robotmaaier

De beste robotmaaiers

Gazononderhoud in de herfst met een robotmaaier

Misschien heb je al een robotmaaier? Deze kleine helpers kunnen het werk in de tuin aanzienlijk vereenvoudigen, omdat zij het onderhoud van je gazon overnemen. Misschien is een robotgrasmaaier een geschikte aankoop voor het komende seizoen? Eerst geven je wat tips over wat je kunt doen voor je gazon, zodat het de winter goed kan overleven en volgend voorjaar in al zijn glorie kan schitteren. Naast gazononderhoud in de herfst moet je ook gazononderhoud in het voorjaar uitvoeren.

Gazononderhoud in de herfst

Het gazon moet in de herfst de nodige aandacht krijgen, in het volgende voorjaar zal je het resultaat zien. Je kunt in de herfst bruine vlekken, mos en oneffenheden voorkomen door het gazon de nodige herfstverzorging te geven. Vermijd maaien op zeer vochtige dagen. Aan de ene kant kleeft het vochtige gras aan de robot grasmaaier, aan de andere kant kun je de vochtige grond onbedoeld verdichten en het voor de planten moeilijker maken om voedingsstoffen op te nemen. Als het ’s nachts kouder wordt, moet het gazon voor de winter worden gemaaid. Er zijn een paar dingen om te overwegen:

  • De winterslaap van het gazon begint rond half oktober. Daarna hoeft het niet meer gemaaid te worden.
  • Bij de laatste maaibeurt neem je ongeveer een halve centimeter meer weg dan normaal.
  • Een lengte van 4 centimeter is optimaal om de winter goed door te komen. De sneeuw duwt de stengels niet naar de grond, wat schimmels en ziekten kan voorkomen.
  • Verwijder het afgesneden gras, zodat je in het voorjaar niet verrast wordt met bruine vlekken. Hetzelfde geldt voor herfstbladeren en gevallen fruit.
  • Een laatste keer bemesten met een goede portie kalium versterkt de afweer van je planten. Vermijd meststoffen met een hoog stikstofgehalte die de groei van planten stimuleren.
  • Hoe meer je het gazon in de winter beschermt, hoe mooier het is aan het begin van de lente.

De robotmaaier: een elektronische helper

Gazononderhoud in de herfst met een robotmaaier - Bosch Indego 350 ConnectEen automatische grasmaaier maakt het tuinieren een stuk eenvoudiger, maar het is belangrijk om het juiste model te kiezen. In tegenstelling tot het sporadisch, handmatig maaien van het gazon, is de maairobot enkele uren per dag in beweging om het gazon te onderhouden. Hoewel de tuinmachine praktisch is, kan het ook tot conflicten met de buren leiden. Kies dus het juiste model om je werk gemakkelijker te maken. Als je voor een luid model hebt gekozen, kan dit leiden tot problemen met de buren, omdat ze een probleem kunnen hebben met het achtergrondgeluid.

Weinig geluid

Je mag je normale grasmaaiers alleen bedienen tussen 9-13 uur en 15-17 uur. Een robotmaaier is echter meestal minder luidruchtig, zodat deze machines op werkdagen van 7.00 tot 20.00 uur kunnen worden bediend. Desalniettemin kunnen bijzonder gevoelige buren zich gestoord voelen. Door het juiste model te kiezen, vermijd je deze ruzie met de buren. Kies een model dat bijzonder stil werkt en vergelijk robotmaaiers van diverse leveranciers. Je zult zeker ook merken dat sommige robotmaaiers worden aangedreven door zonne-energie (althans gedeeltelijk), wat een zeer positief voordeel is. Het is altijd het beste om sowieso goed contact te houden met je naaste buren. Nodig de bewoners naast je uit voor een gezellige barbecue-avond. Zo kan menig conflict van tevoren uit de weg worden geruimd.

Puur juridisch gezien maakt een buurman of -vrouw die zich door je robotmaaier gestoord voelt weinig kans. In januari 2015 verloor een klagende buurman voor de rechtbank omdat de robot grasmaaier het toegestane volume niet overschreed. Het valt nog te bezien hoe de juridische situatie met betrekking tot deze nog relatief ongebruikelijke technologie zich verder zal ontwikkelen.